Dítě 2,5 roku - zadržuje stolici, už nevíme kudy kam.
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Ještě bych ráda dodala, že nepomáhá ani plenka - je ve finále jedno, jestli má trenky/plenku/nic, když už pak není zbytí a bobek jde ven, je to vlastně „kamkoliv“. Kdyby zabírala plenka a do ní se v klidu vykakal, byla by to vlastně výhra, ale bohužel ani to ne, ač dříve do plenky kakal normálně.
- Autorka
- Citovat
- Upravit
Naprosto chápu, co prožíváte. Je to stres pro všechny - rodiče, dítě. Zažila jsem u dcery a v mírnější formě i u syna. U nás zabral prostě čas. Nevím, co se stalo, ale prostě přišel den a vše fungovalo, jak mělo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Se synem jsme měli to samé, nechtěl chodit na nočník ani na záchod, bobek zadržoval, až to fakt nešlo. Pak se z toho prostě pokadil do kalhot, když běhal na hřišti nebo ve školce (chodil od 2 let).. Teď má 3,5 roku a už je to lepší, hlavně v tom, že už chape, že to nesmí zadržovat, protože je to pak jenom horší a musí to vytlačit, když se boban hlásí
Ale i tak občas s bobankama bojujeme. Jinak já jsem dávala do stravy psylium a v akutní fázi, když už brečel, že ho bolí bříško a zadeček, tak jsem dávala glycerinové čípky, to se pak vykakal. Ty čípky jsou sice účinné, ale syn je nesnáší, takže ty už nedávám, stačí vždycky cipeckem pohrozit a radši to vytlačí sám ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, dcera s tim bojovala a bojuje uz asi 8 let. Dopracovala se k chronicke zacpe. Nam pomohli az v nemocnici klystyrem. Od te doby uziva forlax. Pokud chvili nebere okamzite se ucpe. To ji pak musim dat toho hodne aby se vyprazdnila a pak zas jen udrzovaci davku. Forlax je projimadlo. Kdyztak se porad s lekarem. Ten pro deti je na predpis, ale dle mych zkusenosti moc nepomaha. Ja ji kupuju od mala ten pro dospele 10g. Pri problemu ji dam 1-1,5g na 1kg ditete. Rozdelim ji to treba do dvou davek jednu rano a jednu vecer. Vetsinou do dvou dnu zabere a pak zas jen udrzovaci davku coz je pro nas jeden sacek do 50ml vlazne vody na lacno.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pamapi Přesně tak. Snažíme se být co nejvíc v pohodě, minimálně před synem, ať ten stres ještě necítí z nás. Ale někdy je to masakr, protože je to středobod celého dne.
@dickys Naštěstí máme chápavé učitelky, je to soukromá školka a dětí je tam málo, informovali jsme předem ohledně nástupu (v době, kdy jsme řešili přijetí by mne ani nenapadlo, že se bude dít něco takového), tak v tom jsem „v klidu“, co se jejich přístupu týče, ale stejně je člověk vždycky ve stresu, co když.. Kdyby to bylo alespoň s úspěchem, když už.
On je celkem chápavý, spoustu věcí si nechá vysvětlit, rozumí tomu. Ale tady máme prostě zásek a ne a ne. Zásadní odpověď na nočník a záchod (doma má nočník, ve školce chodí čůrat na menší záchod a nemá problém) je ta, že nechce. Ač vím, že kdyby u toho „zadržování“ prostě seděl, tak by bobek určitě šel ven, přeci jen je to přirozená poloha, tuplem u nočníku, kdy má kolínka vlastně nahoře. Čípky dříve nemusel, když šlo třeba o zuby nebo teplotu, ale myslím, že teď si to opět nechá vysvětlit, takže je zkusíme. Ten easylax byl první, co jsme zatím zkusili, co se tohoto týče. Jen doufám, že ten čípek nezvládne zadržet, ale myslím, že už by to snad v této fázi mohlo zabrat. Přeci jen už je to fakt hodně dní
Člověk si po tom na chvíli oddychne a pak jedeme nanovo… ![]()
- Autorka
- Citovat
- Upravit
Já bych si řekla, že třeba 14 dni po sobě zkusím glycerinovej k cipek, víc ne. Ráno po snídani, střeva jsou nastartována, bych mu ho dala a za nějakej čas, podle návodu, posadila na nočník. Neočekávat úspěch hned, ale třeba se v průběhu těch čtrnácti dní dostaví…pak pochválit, odměnit…jinak dávat stravu na změkčení stolice, švestky, ovocné šťávy..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bája6 S tím se taky bohužel nechytá.
@berunecka6 O forlaxu se doktorka zmiňovala, s tím, že pokud ten Fructolax nezabere, aby se nechal přemluvit na normální kakání, když to nebude bolet, tak pak zkusíme ten. Nejhorší je to, že to bude opravdu psychické, protože bobky má opravdu měkké, takže zase vyloženě o zácpu nejde, ale vyloženě o úmyslné zadržování stolice. Ale ukecat 2,5 leté dítě, aby to zkusilo každý den, udělalo malý bobek a že nebude žádné drama, to je u nás nadlidský výkon, bohužel.
![]()
- Citovat
- Upravit
@Tarinka Nejhorší je to, že se nechce nechat přemluvit k sezení na nočníku, když to na něj přijde. Ve stoje se to bohužel zadržuje lépe. Čípky zkusíme, šťávy dáváme, to samé pravidelně sirup, který také podporuje udržení stolice v měkkém stavu. Vločky do něj bohužel nenacpu, je spíš takový nejedlík, s ovocem se snažím. Taky se snažím nedávat nic, co by ho ucpávalo a dělalo opak, než chceme. Nikdy mne vlastně nenapadlo, že se tohle děje, u staršího jsem to neznala a teď jen zírám, kolik těch případů je.
- Citovat
- Upravit
A neni to tim ze se treba hovinka boji? Ze je mu neprijemne? Proste psycho blok ze hovinko ble, tak ho nechce udelat? Pokud zmekcujete, tak vi, ze to neboli… Dcerka mela jako miminko hrozne problemy, rourkou jsem ji pomahala snad do 8 mesicu, uplne jsem trnula, ze budu snad rourkovat az do nastupu do skoly…
Ale od 2 let je bez plin a kadi doslova vsude😁Myslim, ze je to tim, ze mame psa (staford 35kg) a chodime ho vencit 3× - 5× denne… Hovina peclive a vzdy sbiram… Takze u nas je vychovana, ze hovino je ok.. vzdy psika hodne chvalim, mam to tak od stenatka a mala me vidi se sackem sbirat, vzdy se „podiva“… Proste je defekace uplne prirozene soucast zivota… Nyni je ve fazi, kdy mi kadi zasadne venku… Proste si drepne a je… Mozna skusit to tak, aby se fakt nebal… Jit s nekym vencit a uplne prirozene…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My s tím bojujovali do teď, synovi bude za měsíc 6. Odplenkoval se ze dne na den ve 3 letech. A od tý doby problém. Má období, kdy to jde, a kdy moc ne. Navíc mu to utíkalo nekontrolovaně i přes den. Ne nějak moc, ale jak byl ucpanej, tak to tekutý jde kolem. Od ty doby jsme na lactulose a forlaxu. Jo, a nám pomohla třetí návštěva kineziologie. Byl nějak zablokovanej. Je to měsíc a půl, co chodí 2-3× denně. Tak doufám, že jsme dovolovali.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Také jsme si tím prošli. Pomohlo jenom posazovat, posazovat, posazovat - i když řval. Časem pochopil, že když bude chodit pravidelně, nebude ho bolet bříško.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@Bája6 S tím se taky bohužel nechytá.@berunecka6 O forlaxu se doktorka zmiňovala, s tím, že pokud ten Fructolax nezabere, aby se nechal přemluvit na normální kakání, když to nebude bolet, tak pak zkusíme ten. Nejhorší je to, že to bude opravdu psychické, protože bobky má opravdu měkké, takže zase vyloženě o zácpu nejde, ale vyloženě o úmyslné zadržování stolice. Ale ukecat 2,5 leté dítě, aby to zkusilo každý den, udělalo malý bobek a že nebude žádné drama, to je u nás nadlidský výkon, bohužel.![]()
No prave ze dcera takhle taky zacala. Jen vedome zadrzovala. Byla mala a tezko jsem z ni dostala proc to dela kdyz pred tim ji to normalne slo do pliny a podobne. Zacali jsme behat po psychologach, kineziologii a nikdo nic nezjistil. Po asi dvou letech trapeni jsem usoudila ze to nebude psychikou tak jsem dostala zadanky na vysetreni…sono bricha..tam nic nezjistili a pak jsem ji objednala na detske gastro no a skoncili jsme na klystyru. Dceri se ulevilo. Ale od te doby opravdu hlidame stravu…musi hodne pit..a podobne. Sem tam se ji to vraci, ale to uz zvladame sami s forlaxem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Dollorres no s tim nekontrolovatelnym utikanim jsme to meli taky. Dceru kvuli toho vyhodili i ze skolky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj. Předem se omlouvám za anonym, ale je to celkem citlivé a osobní téma, tím pádem prosím adminy o zachování.
Ani nevím, kde začít. V dubnu jsme úspěšně odbourali plenku, čůrání až ukázkově, prakticky ze dne na den. Malý nadšený, my taky, zůstala pouze na spaní. Bohužel, bobek se povedl vlastně akorát tak omylem. Od té doby bojujeme, záměrně stolici zadržuje (netuším, jestli byla jednou bolavá, či se to prostě bojí pustit do záchodu/nočníku), zvládne to i několik dní a k mé hrůze to dokáže zadržet i po „projímadle“ - Easylax, je to forma takového roztoku, takže nic drsného, co by mohlo ublížit, na doporučení mudr. Nicméně, jak píšu, zvládl teď zadržet i tohle a já už nevím, kudy kam. Každý den se u nás doslova točí kolem h*vna, nemůžeme prakticky nikam, plány neexistují, samozřejmě denní mazlení a nošení snad ani nepočítám, protože je mu to samozřejmě nepříjemné, bolí bříško, chce být na blízku a tulit se. Nebudu asi zmiňovat, jak to odnáší záda a celý člověk. I tak se člověk snaží být milý, empatický, podporovat ho, chápat.. Zároveň přemlouvat, vysvětlovat a tak dále. Kdo zažil, určitě to zná. Bere Fructolax na změkčení stolice, pravidelně 2× denně, takže si myslím, že s tím by problém být neměl, kdyby ale chodil třeba obden a ne si to „syslit“ víc jak týden, pak už i to měkké hovínko je problém, protože je samozřejmě velké. Objednala jsem už i Bachovky na míru, prostě cokoliv, co by mohlo trochu pomoci… Z diskuzí, které jsem přečetla, jsem se včera rozhodla vyzkoušet Kineziologii, vlastně nevím, co od toho čekat, ale byla celkem dost doporučovaná, našli jsme i paní, které nám nabídla termín téměř okamžitě, tak uvidíme. Spíš asi hledám uklidnění, že je to opravdu tak běžné a že si tím třeba někdo prochází i teď, ne jen před léty, jako nacházím v diskuzích. Mám osypky, když vidím, že stavy trvají měsíce a pomůže jen čas a zralost dětí. Je mi ho líto, začal chodit na pár dní do školky, takže dopoledne vždy trnu, co se tam děje, ač tety jsou úžasné, mají pochopení a nic není problém. Na druhou stranu i on se musí „stydět“, když zadržování a potřeba přijde zrovna tam.
Ač je tam jinak strašně šťastný. Prosím tedy třeba i o váš příběh, co pomohlo, co ještě zkusit… 

A také, co vám vyloženě pomohlo, kdy už nebylo zbytí a bobek prostě musel ven? Ten Easylax mi prostě zadržel, sice nevím, jestli jsem to tam stříkla pořádně a vše (držel, pochopil co jdeme dělat a spolupracoval, ale přesto..), nicméně bych asi ráda vyzkoušela i něco jiného. Dneska už je to extrémní 10. den a každý den se vlastně modlím, abych stolici našla ráno alespoň v plíně, kdy by se nad ránem netrápil a prostě to nechal jít. Ale už to asi bez pomoci oba nedáme, tak prosím i o tip na nějaký čípek, který prostě zabere.
Děkuji všem, kdo dočetli až sem, za případné rady, pochopení, vlastně cokoliv. Opravdu tady platí, že kdo zažil, ví, jaké je to každodenní trápení pro všechny…
Děkuji