Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Sorry, ale váš hlavní symbol je chlapík, kterýho zaživa přitloukli na kříž. Tak se nediv, že se zeptal. Že ho zajímá smrt. Nebylo by lepší, kdyby na špičce kostela bylo srdíčko
?
P. S. To, že máte NADPRŮMĚRNÝ příjem vám vůbec nic nezaručí…
@Anonymní píše:
Ahoj, máme syna, brzo mu bude 7, seděli jsme s manželem a synem na gauči, když se nás z ničeho nic zeptal, jestli by šel do nebíčka, kdyby spáchal sebevraždu. Šokovalo nás to, řekli jsme mu, že by to byl hřích a naopak by skočil v pekle.
Jsme normální, kompletní rodina, kde se mají všichni rádi. Máme jen jedno dítě, máme nadprůměrné příjmy, syn má všechno na co si vzpomene a věnujeme se mu. Denně hrajeme hry, má spoustu kamarádů, v kolektivu je oblíbený. Nebijeme ho a to nikdy, max zvýšíme hlas, denně mu říkám, že ho miluju s on mně taky…
Nevím co ho to napadlo, ale několik dnů je mi z toho jeho dotazu zle.
pobavilo
chytre ditko… ano, deti v tomhle veku bezne objevuji konecnost zivota, a nevyhnutelnost smrti, vas syn to vzal pekne od podlahy
ten se neztrati ![]()
Příspěvek upraven 16.01.24 v 14:19
Moc normlwni mi neprijdete, kdyz rikate, ze je sebevrazda hrich a sel by do pekla. Takze az se vam zabije nekdo v jeho okoli, tak dite bude vedet, ze od te chvile ten clovek bude zazivat nekonecna muka jeste v pekle? To je fakt hrozna odpoved pro dite.
Deti maji uplne beznou fazi, rika se ji fascinace smrti a ptaji se na otazky, ktere je k tomu napadaji. Pripadne se ptaji i mimo tuto fascinaci. Nemaji za tim vubec zadne umysly. Chteji znat bud nazory starsich nebo chteji vedet, jak svet potencialne funguje. Je dost mozne, ze ho spis zajimalo, jestli pujde do nebe nez smrt samotna, kdo vi…
Az bude dite smutne a zacne rikat, ze nechce byt, vyhledejte detskeho psychiatra, pripadne detskou psychistrii s luzkovou peci.
Kupte si nejake knihy o smrti pro deti, jsou komiksove treba s obrazky a prectete je spolu ![]()
Chytré dítě, když v sedmi takhle přemýšlí. Mně by v tom věku taková otázka vůbec nenapadla.
Ovšem ta odpověď byla jak pro mentála. Jestli si myslíte, že ho tohle uspokojí.. ![]()
Co se zeptat syna, proc se pta? Jak k tomu dosel? My to tady tezko odhhadnem.
@malákráličice píše:
To je první co by mě napadlo, zeptat se ho kde k té myšlence přišel, normálně s ním o tom mluvit, a ne ho strašit peklem ![]()
@medvidka píše:
To je první co by mě napadlo, zeptat se ho kde k té myšlence přišel, normálně s ním o tom mluvit, a ne ho strašit peklem
@malákráličice píše:
Jj, číst dál, tak se dozvíte, že na to odpověděl, že ho to jen napadlo. Ale ono je jednodušší se do lidí navážet.
@Anonymní píše:
Ahoj, máme syna, brzo mu bude 7, seděli jsme s manželem a synem na gauči, když se nás z ničeho nic zeptal, jestli by šel do nebíčka, kdyby spáchal sebevraždu. Šokovalo nás to, řekli jsme mu, že by to byl hřích a naopak by skočil v pekle.
Jsme normální, kompletní rodina, kde se mají všichni rádi. Máme jen jedno dítě, máme nadprůměrné příjmy, syn má všechno na co si vzpomene a věnujeme se mu. Denně hrajeme hry, má spoustu kamarádů, v kolektivu je oblíbený. Nebijeme ho a to nikdy, max zvýšíme hlas, denně mu říkám, že ho miluju s on mně taky…
Nevím co ho to napadlo, ale několik dnů je mi z toho jeho dotazu zle.
Ne, nejste normální, když mu odpovíte hříchem a peklem.
@terien píše:
Ne, nejste normální, když mu odpovíte hříchem a peklem.
Od té doby co viděl na Vánoce pohádku Anděl Páně si mysli, že ví jak vypadá nebe i Ježíšek. Podle některých tady je strašně inteligentní, ale když jsem se mu snažila vysvětlit, že Spiderman je jen postava z filmů a komiksů, tak se semnou hádal, že je to Peter Parker a žije v Americe…
@Anonymní píše:
Jj, číst dál, tak se dozvíte, že na to odpověděl, že ho to jen napadlo. Ale ono je jednodušší se do lidí navážet.
Není nad to, chytré a zvídavé dítě umlčet takovýma sra*kama, sry.
Na úvod: jsem ateista, ale když je někdo věřící, tak kdy má začít dítěti říkat (svoji) pravdu? Ano sebevražda je hřích, kdy se to má dítě dozvědět? A do té doby co? A kdy ho obeznámit s peklem? Je to podobné jako kde se berou děti, když ho s tím neseznámí rodiče tak se dozví od kamarádů. I když jsem ateista, tak mě to nebrání něco si přečíst třeba z Bible. Takže např. z Bible podle mne jasně vyplývá, že není přípustné další manželství po rozvodu. Ježíš řekl: „každý kdo propustí svoji ženu a znovu se ožení, cizoloží“ a jak s tím zacházejí dnešní křesťané? Katolíci se ještě drží, ale myslím, že už to dlouho nevydrží. A takových příkladů bych mohl uvést mraky.
Příspěvek upraven 16.01.24 v 14:52
@Anonymní píše:
Od té doby co viděl na Vánoce pohádku Anděl Páně si mysli, že ví jak vypadá nebe i Ježíšek. Podle některých tady je strašně inteligentní, ale když jsem se mu snažila vysvětlit, že Spiderman je jen postava z filmů a komiksů, tak se semnou hádal, že je to Peter Parker a žije v Americe…
A ty ses si jistá, že takhle nevypadá?
Jinak nejsnazší odpověď je vrátit to dítěti a zeptat se, co si myslí ono.
My nejsme věřící a děti se mě už od nějakých 4 nebo 5 let ptaly, jestli existuje duše a co se s ní děje po smrti, ptaly se na reinkarnaci. Od podobného věku vědí, že člověk může zemřít různými způsoby. I na tu sebevraždu jsme bohužel narazili, protože se stala v našem okolí. O duši jsem jim řekla, že to nikdo neví, někdo věří, že existuje, někdo že ne. Reinkarnaci si nějak představují, kreslí ji od těch cca 5 let. Ale vědí, že někdo jí věří a někdo ne a je na každém, jak si to přebere. Vždyť není těžké o těchto věcech s dětmi mluvit. Ony jsou přirozeně zvídavé a vůbec to neznamená, že mají myšlenky na smrt.
@Janča6 píše:
My nejsme věřící a děti se mě už od nějakých 4 nebo 5 let ptaly, jestli existuje duše a co se s ní děje po smrti, ptaly se na reinkarnaci. Od podobného věku vědí, že člověk může zemřít různými způsoby. I na tu sebevraždu jsme bohužel narazili, protože se stala v našem okolí. O duši jsem jim řekla, že to nikdo neví, někdo věří, že existuje, někdo že ne. Reinkarnaci si nějak představují, kreslí ji od těch cca 5 let. Ale vědí, že někdo jí věří a někdo ne a je na každém, jak si to přebere. Vždyť není těžké o těchto věcech s dětmi mluvit. Ony jsou přirozeně zvídavé a vůbec to neznamená, že mají myšlenky na smrt.
Je to těžké, pokud se člověk sám toho tématu boji.