Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Pučálkovic.Amina píše:
Já si myslím, že kluk někde něco zaslechl, viděl v televizi, na internetu a začal o tom přemýšlet, ne že se chce zabít. Na takové nečekané otázky reaguji protiotázkou:
A kde jsi to slyšel?
Jak jsi na to přišel?
Co si o tom myslíš ty?
A podle odpovědi reaguji dál. Na téma smrt jsem dětem vždy řekla, že nevím, co je po smrti.
Můj názor je, že peklo najdeme spíše na zemi než pod zemí…
Presne. Moje prvotni reakce by byla tohoto typu.
@Borrealis píše:
no hele, bejt věřícím je ve světovém kontextu naprosto normálnínaopak abnormální je bejt neveřící
to je zde, v čr, je takový zvláštní unikát- – komoušsko – národovecký — že se věřícím posmívají a někdy na ně i plivají
nad tím krčte rameny, nad takovýma si odplivněte a dále neřešte – život jde dál
a k tomu dotazu, dotaz je dobrý, je OK, osobně bych dítěti odpověděla něco podobného
že sebevražda je tabu, něco co se nemá dělat, bo to strašně zraní ti co jej milují i jeho samotného
a že si možná bohužel užene stav nekončícího trápení a neúlevy bohužel ani po smrti…v to věří mnohé kultury a v mnoha kulturách je sebevražda tabu – něco co se nedělá
mám to tak já osobně, taky věřím tomu že se TO stát nesmí a tato moje víra mě kdysi svého času před sebevraždou zachránila
plus ještě jedna velice, velmi zvláštní řekněme " nadpozemská " událost, o které zde ale nechci psát
bejvá to tak, někdy je to to poslední " ne" které nedovolí jít dál, to vědomí, že to je tabu a že to pak bude ještě horší
tohle nejednoho potenc sebevraha zachrání, takže…
…vlastně jste to řekla dobře a dítěti vhodně, ono co taky mu říct…že je to super a brána do nebíčka a štěstí?? no to asi není, tak proč dítě vodit za nos…a něco mu nalhávat
ve chvíli kdy sebevraždu neschvalujeme a nepovažujeme ji za něco extra dobrýho, proč teda dítěti říkat " jooo, to je v pohooo, at se každý sebevraždí jen jak chceee"
to asi ne, že jo
Tim, ze diteti nereknu, ze duse sebevraha jde do pekla, preci nerikam, ze sebevrazda je v pohooo. A taky tim prece nerikam, ze je to super a brana do nebicka.
Uz se to tu psalo nekolikrat. Rekla bych, ze nevim, jak to je. A vysvetlila bych, ze sebevrazda je moc smutna zalezitost a ze ji vetsinou pachaji moc zoufali lide.
@Janča6 píše:
Nam jeste zadny pribuzny neumrel, takze jsme toto resit nemuseli. A kdyby nekdo pribuzny umrel ted, tak jim o nebi vykladat nebudu, tukaly by si na celo. Jen by mozna resily existenci duse. Ve velmi nizkem veku pochopily treba umrti holuba, ktereho srazil autobus, nebo mysi, kterou snedla kocka. A tam nebylo treba mluvit o pekle a nebi. Pohadky znaji, vedi, ze Dorota Machalova sla do pekla za svoje hrichy, ale take vedi, ze to jsou jen pohadky. Samy se me na to ptaly, probraly jsme to, a ony pochopily.
No a u nás si na čelo ťukat nebudou, stejně jako u zakladatelky diskuze. Protože ZATÍM věří, že babička s dědou jsou v nebi.
Stejně jako věřili na pohádky a jejich postavy, Zoubkovou vílu, Ježíška, atd…
@Janča6 píše:
Tim, ze diteti nereknu, ze duse sebevraha jde do pekla, preci nerikam, ze sebevrazda je v pohooo. A taky tim prece nerikam, ze je to super a brana do nebicka.Uz se to tu psalo nekolikrat. Rekla bych, ze nevim, jak to je. A vysvetlila bych, ze sebevrazda je moc smutna zalezitost a ze ji vetsinou pachaji moc zoufali lide.
To ale neodpovídáš na otázku kam půjde duše zemřelého?
@Bytsamsebou píše:
No a u nás si na čelo ťukat nebudou, stejně jako u zakladatelky diskuze. Protože ZATÍM věří, že babička s dědou jsou v nebi.
Stejně jako věřili na pohádky a jejich postavy, Zoubkovou vílu, Ježíška, atd…
No kdyby nam nekdo zemrel, kdyz bylo nejstarsi treba 5 let, tak bychom mozna o nebi taky mluvili, tezko rict. Na celo by si tukaly, kdybychom jim to rekli ted.
Jinak na Jeziska nejstarsi verila do 6 let, kdy sama prisla na to, ze neni. A hned to rekla dvema mladsim. Zoubkova vila u nas nikdy nebyla, holky asi verily na Jezinky apod. Ale dost brzo se zacaly vyptavat, jestli skutecne existuji, tak jsem jim nelhala. Jestli verily v peklo, kam certi odnesli Dorotu Machalovou, to nevim. Nejmladsi 3leta teda veri na strasidlo.
@Bytsamsebou píše:
To ale neodpovídáš na otázku kam půjde duše zemřelého?
Samozrejme. Ale ohledne duse bych se zeptala, co si mysli ony. A sama bych rekla, ze ja nevim, jak to je. Ze nekdo veri na dusi, nekdo ne. O tom jsem uz psala driv.
No to, proc se vubec nekdo zabije a ze je sebevrazda smutna atd., to by urcite chtely rozebirat samy od sebe.
A jak tu nekdo psal, ze rict diteti, ze duse sebevraha jde do nebe, je lhani a vodeni za nos. Tak to same si myslim o tom, ze jde do pekla.
U nasich deti je regulerni i moje odpoved “Nevim”. Nemusim nutne odpovedet Ano nebo Ne nebo vybrat z jejich moznosti. Nebo nekdy reknu: “To je dost slozite, musim si promyslet, jak ti to vysvetlim.” Ta uvodni otazka by me nezaskocila. Ale pred par dny se me 6leta ptala, jak je to se starnutim ve vesmiru. Tak to jsem si musela promyslet.
@Janča6 píše:
Jinak na Jeziska nejstarsi verila do 6 let, kdy sama prisla na to, ze neni. A hned to rekla dvema mladsim. Zoubkova vila u nas nikdy nebyla, holky asi verily na Jezinky apod.
No vidíš, nám bude 13 a věříme i na Mikuláše, Ježíška, Děda Mráze, Zoubkovou vílu a my nemáme to srdce říci, že nic z toho neexistuje. Kdybys aspoň jednou viděla tu radost ze zázraku, že se pod stromečkem z ničeho nic objevily dárky, tak bys ho možná také neměla. ![]()
@jege píše:
No vidíš, nám bude 13 a věříme i na Mikuláše, Ježíška, Děda Mráze, Zoubkovou vílu
A jak to máte s peklem (aby to bylo k tématu)
@Anonymní píše:Žádné peklo neexistuje, proč cpeš dítěti do hlavy takové blbosti.
Ahoj, máme syna, brzo mu bude 7, seděli jsme s manželem a synem na gauči, když se nás z ničeho nic zeptal, jestli by šel do nebíčka, kdyby spáchal sebevraždu. Šokovalo nás to, řekli jsme mu, že by to byl hřích a naopak by skočil v pekle.
Jsme normální, kompletní rodina, kde se mají všichni rádi. Máme jen jedno dítě, máme nadprůměrné příjmy, syn má všechno na co si vzpomene a věnujeme se mu. Denně hrajeme hry, má spoustu kamarádů, v kolektivu je oblíbený. Nebijeme ho a to nikdy, max zvýšíme hlas, denně mu říkám, že ho miluju s on mně taky…
Nevím co ho to napadlo, ale několik dnů je mi z toho jeho dotazu zle.
@Alušáček píše: Žádné peklo neexistuje
Proč svůj názor vydáváš za pravdu?
@jege píše:
No vidíš, nám bude 13 a věříme i na Mikuláše, Ježíška, Děda Mráze, Zoubkovou vílu a my nemáme to srdce říci, že nic z toho neexistuje. Kdybys aspoň jednou viděla tu radost ze zázraku, že se pod stromečkem z ničeho nic objevily dárky, tak bys ho možná také neměla.
No jo, když se na nás odevšad valí ty reklamy: „Všechny vánoční dárky nakoupíte u nás,“ apod., tak to těm dětem začne vrtat hlavou. Nejstarší za mnou na základě toho přišla v 5 letech, že jak je to s Ježíškem. A to ani nemáme televizi. Tehdy jsme jí ještě řekla, že část dárků nosí Ježíšek a část kupují dospělí. Za rok přišla s tím, že je jí jasné, jak to je. A když jsem viděla výraz v jejím obličeji, tak mi bylo jasné, že z ní blbce dělat nemůžu.
Druhou se v 6 letech snažila přesvědčit fyzioterapeutka, že Ježíšek existuje. A dcera se na ni hned vytasila s „vědeckým pokusem“, který ji právě v tu chvíli napadl a který prokáže, jestli Ježíšek existuje, nebo ne. Takže to není o srdci, ale o tom, že ty děti mají svůj rozum.
Ohledně pohádek - nějakou chvíli určitě věřily, že pohádkové postavy existují. Ale jak u jedné pochopily, že je to jen pohádka a ne skutečnost, tak se u některých dalších začaly ptát, jestli ta dotyčná postava (nebo živočišný druh) skutečně existuje, nebo je to taky jen pohádkový výmysl. A já jim v tomto lhát nechci.
Ale to jsme skutečně odbočili od původního tématu.
@Luboš P píše:
Proč svůj názor vydáváš za pravdu?
A proč ne, když je to pravda..
@Alušáček píše:
A proč ne, když je to pravda..
to by mohli napsat obě strany, ateisté i věřící. Pravda je, že to nevíme. Někdo tomu věří.