Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Rozhodne bych mu nerikala, ze by skoncil v pekle
Vy jste verici? Primarne bych zjistila, jak na to vubec prisel, jestli treba nekde o sebevrazde slysel a pak o ni premyslel z ruznych pohledu.
A ujistila ho, ze ho mate radi.
Vždyť se jen zeptal, takových dotazu mají děti plno. A vy na nej s peklem
Víra je někdy fakt mor
@Janča6 píše:
Rozhodne bych mu nerikala, ze by skoncil v pekleVy jste verici? Primarne bych zjistila, jak na to vubec prisel, jestli treba nekde o sebevrazde slysel a pak o ni premyslel z ruznych pohledu.
Ano, jsme věřící. Nijak ortodoxně, ale v tomto kontextu mě lepší okamžitá odpověď nenapadla. Jak na to přišel jsme se ptali a prý ho to jen napadlo.
@Anonymní píše:
Ahoj, máme syna, brzo mu bude 7, seděli jsme s manželem a synem na gauči, když se nás z ničeho nic zeptal, jestli by šel do nebíčka, kdyby spáchal sebevraždu. Šokovalo nás to, řekli jsme mu, že by to byl hřích a naopak by skočil v pekle.
Jsme normální, kompletní rodina, kde se mají všichni rádi. Máme jen jedno dítě, máme nadprůměrné příjmy, syn má všechno na co si vzpomene a věnujeme se mu. Denně hrajeme hry, má spoustu kamarádů, v kolektivu je oblíbený. Nebijeme ho a to nikdy, max zvýšíme hlas, denně mu říkám, že ho miluju s on mně taky…
Nevím co ho to napadlo, ale několik dnů je mi z toho jeho dotazu zle.
Vy nejste normální rodina. Toto se dítěti neříká. Svými slovy mu můžete ublížit.
@Anonymní píše:
Ano, jsme věřící. Nijak ortodoxně, ale v tomto kontextu mě lepší okamžitá odpověď nenapadla. Jak na to přišel jsme se ptali a prý ho to jen napadlo.
Tak to nereste. Proste premysli o ruznych tematech. To je u deti normalni. A to peklo bych si teda odpustila. Ty sama tomu veris, ze duse sebevraha jde do pekla?
@topazio píše:
Vy nejste normální rodina. Toto se dítěti neříká. Svými slovy mu můžete ublížit.
Podle mě bych mu spíš ublížila, kdybych mu řekla, že bude po sebevraždě skákat na obláčku.
@Janča6 píše:
Tak to nereste. Proste premysli o ruznych tematech. To je u deti normalni. A to peklo bych si teda odpustila. Ty sama tomu veris, ze duse sebevraha jde do pekla?
Spíš si myslím, že nenajde klid.
To byla pěkně hloupá odpověd. No teď už to je jedno. Řekla bych, že byl jen zvědavý. Sice zvláštní, že se ptal na sebevraždu, ale mohl to někde zaslechnout ![]()
A upravila bych nadpis. To dite nema myslenky na smrt, ale o smrti (sebevrazde).
Příspěvek upraven 16.01.24 v 14:10
@topazio píše:
A proč ne? Já podobné věci poslouchal v dětství z různých zdrojů a naopak to ve mně vytvořilo barieru proti myšlenkám na sebevraždu. Do dnes mám zafixované, že sebevražda je něco nesprávné a odsouzeníhodné, byť chápu, že za určitých podmínek to člověku přijde jako jediné východisko ze situace. ![]()
@Anonymní píše:
Podle mě bych mu spíš ublížila, kdybych mu řekla, že bude po sebevraždě skákat na obláčku.
A proč bys mu měla rikat peklo nebo obláček? Co takhle, ze nikdo neví, co se stane po smrti, ale někteří lidé věří, ze sebevražda muze mít špatné následky?
Děti nevnímají svět tak, jako my. Co tebe zhrozilo byla pro nej jen obyčejná zvědavost
@Janča6 píše:Už se stalo.
Rozhodne bych mu nerikala, ze by skoncil v pekle
@topazio píše:Čekat tedy až do dospělosti? Myslím, že se pak o peklu doví z jiných zdrojů: kamarádi, učitel náboženství.
Toto se dítěti neříká.
@jege píše:
A proč ne? Já podobné věci poslouchal v dětství z různých zdrojů a naopak to ve mně vytvořilo barieru proti myšlenkám na sebevraždu. Do dnes mám zafixované, že sebevražda je něco nesprávné a odsouzeníhodné, byť chápu, že za určitých podmínek to člověku přijde jako jediné východisko ze situace.
Hele já nevím zda jsem se někdy o sebevraždě s rodiči bavila, asi spíš ne. Ale i tak mám sebevraždu zafixovanou jako něco nesprávného (ač nyní v dospělosti to zase vnímám jinak, svým způsobem ty sebevrahy chápu).
@Anonymní píše:
Ahoj, máme syna, brzo mu bude 7, seděli jsme s manželem a synem na gauči, když se nás z ničeho nic zeptal, jestli by šel do nebíčka, kdyby spáchal sebevraždu. Šokovalo nás to, řekli jsme mu, že by to byl hřích a naopak by skočil v pekle.
Jsme normální, kompletní rodina, kde se mají všichni rádi. Máme jen jedno dítě, máme nadprůměrné příjmy, syn má všechno na co si vzpomene a věnujeme se mu. Denně hrajeme hry, má spoustu kamarádů, v kolektivu je oblíbený. Nebijeme ho a to nikdy, max zvýšíme hlas, denně mu říkám, že ho miluju s on mně taky…
Tak upřímně. Neumím posoudit, kde na to syn přišel a proč se ptal. Ale jakožto věřící byste měli vědět, že Bůh je neomezeně milosrdný, a že tedy není žádný důvod, aby se kdokoli pro cokoli dostával do pekla. Peklo si vymysleli lidé, ne Bůh. Ano, je to jeden z hříchů, ale základem božího milosrdenství je odpouštět.
Tedy reakce nebyla asi úplně správná, spíš by bylo vhodnější, alespoń dodatečně se pokusit zjistit, proč takovou otázku položil.