Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Bytsamsebou píše:
To je ale hodně na hraně. Jak budeš vysvětlovat sedmiletému dítěti sebevraždu patnáctiletého kluka, který ve vedlejším městě ukončil svůj život skokem pod vlak kvůli tomu, že mu holka dala kopačky?Prostě nešťastná láska. Řekneš mu, že ten kluk byl nešťastný, je ti ho líto, ale půjde do NEBE, protože byl prostě kluk mladý?
O zadnem nebi prece mluvit nebudu.
Ani o pekle. A reknu, ze je to smutne, protoze mu slo pomoct.
Příspěvek upraven 16.01.24 v 20:24
@Veronika482 píše:
Jestli je to zase Snowie23, tak já končím diskuzi!
Co by tím měl získávat?? Normální šťastné sedmileté dítě má jiné starosti než sebevrazdu..jak se chová jinak, je v pohodě?
Snowie23 žádné děti nemá a je to ultra troll.
@Janča6 píše:
O zadnem nebi prece mluvit nebudu.Ani o pekle. A reknu, ze je to smutne, protoze mu slo pomoct.Příspěvek upraven 16.01.24 v 20:24
Jenže ty to bereš z pohledu dospělého člověka. Já jako dítě taky věřila v nebe a peklo, byť nepocházím z věřící rodiny. Ano, sedmiletý kluk je ještě dítě, který stále v nebe a peklo věřit může, je to úplně normální,… stejně jako věřit v to, že Ježíšek nosí dárky a čert, Mikuláš a anděl taky existují…
@Jahudka82 Mám za sebou čerstve diskuzi o Palachovi… I pro takhle malé dítě není problém se k takovému tématu dostat a pak řeší to, co ho zrovna zaujalo. Ještě za tím nemají všechno to, co my. Dospělé někdy děsí dětská primocarost a praktičnost, která vypadá krute. Ale je to jen to, ze to ještě vnímají jinak…
@bertoldina píše:
@Jahudka82 Mám za sebou čerstve diskuzi o Palachovi… I pro takhle malé dítě není problém se k takovému tématu dostat a pak řeší to, co ho zrovna zaujalo. Ještě za tím nemají všechno to, co my. Dospělé někdy děsí dětská primocarost a praktičnost, která vypadá krute. Ale je to jen to, ze to ještě vnímají jinak…
No ale zrovna ten Palach, to je těžké téma!!
@Veronika482 píše:
No ale zrovna ten Palach, to je těžké téma!!
Taky jsem orosena až…
Edit. Myslela jsem to i jako příklad, co za téma může malé dítě řešit. Prostě neco zaslechne, zaujme ho to a ptá se… a startér může být úplná drobnost. Zde nový památník…a už to jede… kdo, proč, jak…
Příspěvek upraven 16.01.24 v 21:42
@Bytsamsebou píše:
Jenže ty to bereš z pohledu dospělého člověka. Já jako dítě taky věřila v nebe a peklo, byť nepocházím z věřící rodiny. Ano, sedmiletý kluk je ještě dítě, který stále v nebe a peklo věřit může, je to úplně normální,… stejně jako věřit v to, že Ježíšek nosí dárky a čert, Mikuláš a anděl taky existují…
Ja to beru z pohledu nasich deti ve veku 6, 7 a 9 let. A Urcite bych s nimi mluvila stejne i treba pred 2 lety.
Jeste je ezo pohled na sebevrazdy, ze duse si ma to utrpeni prozit, protoze to je „za neco“, a kdyz zvoli zkratku sebevrazdy, tak se priste narodi jeste v horsi situaci.
Nebo tak nejak.
@bertoldina a to jsem se ještě nikdy nezamýšlela nad tím, jestli šel Palach do nebe nebo do pekla…až teď..vždyť na to není odpověď.
Já ty vaše pohledy na věc i chápu, ale dítě se mě nezeptalo na to, co se člověku stane, když spáchá sebevraždu, ale na to co se stane konkrétně jemu, když to udělá a jestli pak půjde do nebíčka. Jasně, že se to dobře komentuje v klidu, když to jen čtete, ale kdyby to na vás zničeho nic vybaflo vaše dítě, v klidu většina z vás nebude. A můj názor je ten, že když řeší nebe, měl by vědět i o druhé straně.
@Anonymní píše:
Já ty vaše pohledy na věc i chápu, ale dítě se mě nezeptalo na to, co se člověku stane, když spáchá sebevraždu, ale na to co se stane konkrétně jemu, když to udělá a jestli pak půjde do nebíčka. Jasně, že se to dobře komentuje v klidu, když to jen čtete, ale kdyby to na vás zničeho nic vybaflo vaše dítě, v klidu většina z vás nebude. A můj názor je ten, že když řeší nebe, měl by vědět i o druhé straně.
A vy jste s ním o tom už někdy dřív mluvili nebo kdo s ním o tom mluvil a jak, nevíš? To by mě zajímalo jako první.
@bertoldina píše:
Tak k tomu jsme se (naštěstí) ještě nedostali… Děti dokážou překvapit!
@Veronika482 píše:
A vy jste s ním o tom už někdy dřív mluvili nebo kdo s ním o tom mluvil a jak, nevíš? To by mě zajímalo jako první.
Už jsem to psala několikrát. Řekl, že ho to jen tak napadlo. Nikdy jsme o tom nemluvili.
Syn je úplně normální kluk, který má spoustu kamarádů, kteří u nás věčně zvoní, aby šel ven. Většinou je veselý, hodně se směje, často nám zpívá ( ne, hudební sluch nemá a na tanec nadaný taky není, ale když mu to dělá radost
…), chodí na sportovní kroužky, které ho baví… Ve škole je taky všechno v pohodě, nejraději má teda odpolední družinu
. Jediné co poslední dobou s manželem dost řeším tak, že je rozmazlený. Hodně začal řešit, jestli je to co nosí značkové (ano je), od všeho by chtěl nejraději limitovanou edici, řeší které karty s Pokémony jsou fejk a které originál…
@Janča6 píše:
Ja to beru z pohledu nasich deti ve veku 6, 7 a 9 let. A Urcite bych s nimi mluvila stejne i treba pred 2 lety.
Takže jsi nikdy neřekla dětem, když umřel příbuzný, že je v nebi? Ano, tělo je pochované na hřbitově. Nikdy jsi jim nevysvětlila nebe a peklo? Nikdy se nedívali na pohádky a nepochopili smysl toho, že hříšníci chodí do pekla ( viz. Dorota Machalová)…
@bertoldina píše:
Já jim řekla, že teta byla nemocná, vzala si na to omylem špatný prášky a selhalo jí srdíčko. Což byla vlastně i trochu pravda. Oni ji ještě totiž oživili, nahodili srdce, oběh, ale mozek už nenaskočil - příliš dlouho byla v bezvědomí. Byly to slušný dryáky, na spaní aj… Byl to šok i pro mě. Ale já nejsem věřící. Jen doufám, že už je jí někde jinde líp. Že našla úlevu a klid…