Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jinak, gratuluju všem maminkám tady, které od mala vedou s dětmi hluboké, oduševnělé debaty, o životě a smrti. Jste dobré a vaše vysoce inteligentní děti jistě pochopí rozdíly kdy je nemoc lehká/ těžka a kdy je/ není sebevražda v pořádku.
@Anonymní píše:
Jinak, gratuluju všem maminkám tady, které od mala vedou s dětmi hluboké, oduševnělé debaty, o životě a smrti. Jste dobré a vaše vysoce inteligentní děti jistě pochopí rozdíly kdy je nemoc lehká/ těžka a kdy je/ není sebevražda v pořádku.
Děkuji. Ano, věřím, že naše děti to pochopí. Případně budou schopné to probrat s lékařem nebo s někým jiným.
@Anonymní píše:
Vůbec netuším, prý ho to jen napadlo. Jsem ráda, že aspoň někdo to nevidí jako tak katastrofální odpověď. Otázka byla jasná a nějakou hlubší debatu by nemusel pochopit. Takhle se při té představě viděl někde ve vařícím kotli, pod kterým mu přikládají čerti a on teplou vodu nerad (viděl o Vánocích spoustu pohádek)
Jako mě by zarazilo „kdybych spáchal sebevraždu“. Fakt by mě zajímalo, kde to slyšel, jak ho to jako napadlo a co si představuje pod pojmem sebevražda.
A samozřejmě, vysvětlit dítěti, že sebevražda je něco strašně hrozného… Jelikož je malý, tak klidně mu vykreslit peklo a že tam s nikým hodným a známým nebude. Prostě ho odradit od toho, aby to někdy chtěl zkusit.
Určitě má jen citlivější období, nebo je citlivější… Nemusí to vyloženě znamenat, že je v životě nespokojený, nebo, že ho něco trápí…
@Anonymní píše:
Deti nepotrebuji vedet, kdy uz „muzou“ druhyho odsoudit. Potrebuji vedet, ze kazdeho neco takoveho muze napadnout a ze to hlavne musi nekomu rict a nechat si pomoct. Na tom nic odusevneleho nevidim ![]()
Na doporucenou knizku si, tipuju, nekoukala? Vazne je moc hezka, nejen pro deti, i pro dospele. Meli jsme pujcenou z knihovny.
@Bytsamsebou píše:
Jako mě by zarazilo „kdybych spáchal sebevraždu“. Fakt by mě zajímalo, kde to slyšel, jak ho to jako napadlo a co si představuje pod pojmem sebevražda.
A samozřejmě, vysvětlit dítěti, že sebevražda je něco strašně hrozného… Jelikož je malý, tak klidně mu vykreslit peklo a že tam s nikým hodným a známým nebude. Prostě ho odradit od toho, aby to někdy chtěl zkusit.
Určitě má jen citlivější období, nebo je citlivější… Nemusí to vyloženě znamenat, že je v životě nespokojený, nebo, že ho něco trápí…
My jsme mu říkali, ze by tam byl sám, že by nás ani jiné lidi, které má rád, už nikdy neviděl a bylo by mu v tom pekle smutno. Taky jsme mu řekli, že by tam neměl oblíbené hry a nic z toho co má rád. Myslím, že pochopil, že by tím nic nezískal.
@Bytsamsebou Proc by to neslysel? Vzdyt se s tim pojmem bezne setkava. Viz ted sebevrah a strelba na FF UK. A nejspis to resej nekde v nabozenstvi, kdyz do toho micha peklo.
@Zmatka píše:
Deti nepotrebuji vedet, kdy uz „muzou“ druhyho odsoudit. Potrebuji vedet, ze kazdeho neco takoveho muze napadnout a ze to hlavne musi nekomu rict a nechat si pomoct. Na tom nic odusevneleho nevidimNa doporucenou knizku si, tipuju, nekoukala? Vazne je moc hezka, nejen pro deti, i pro dospele. Meli jsme pujcenou z knihovny.
Koukala, jen jsem se ztratila v kupě komentářů. Bude mít brzy i svátek, takže dekuji za nápad na dárek.
@Zmatka píše:
@Bytsamsebou Proc by to neslysel? Vzdyt se s tim pojmem bezne setkava. Viz ted sebevrah a strelba na FF UK. A nejspis to resej nekde v nabozenstvi, kdyz do toho micha peklo.
Nejstarší dítě má deset a zatím se slovem,, sebevražda" doma nepřišlo
. Nemyslím si, že žijeme v bublině a jsme sto let za opicemi.
@Anonymní píše:
Mně to přijde trochu podobné tomu, jak se ptaly, proč někdo nechá uspat svoje zvířátko. Vysvětlila jsem jim, že když má nevyléčitelnou nemoc a moc trpí bolestmi, tak je lepší ho nenechat trápit, když nemá naději na vyléčení nebo výrazné zlepšení. Že kdyby třeba věděli, že bude mít 2 měsíce bolesti, ale pak se uzdraví a bude spokojeně žít několik let, tak by ho uspat nenechali.
@Bytsamsebou píše:
Nejstarší dítě má deset a zatím se slovem,, sebevražda" doma nepřišlo. Nemyslím si, že žijeme v bublině a jsme sto let za opicemi.
Jj. Taky tak. Myslím, že slovo sebevražda ještě ani nezná. Ale to je spíš tím, že nikdo v našem okolí…nebo ani v knize myslím ani u spolužáků tohle téma nefrči, narozdíl od jiných populárních témat.
A ja jsem na to řeč taky sama od sebe nezavadela. Takže asi by mě taky nejdřív zajímalo, kde to slyšel nebo jak „ho to napadlo.“
@Anonymní píše:
My jsme mu říkali, ze by tam byl sám, že by nás ani jiné lidi, které má rád, už nikdy neviděl a bylo by mu v tom pekle smutno. Taky jsme mu řekli, že by tam neměl oblíbené hry a nic z toho co má rád. Myslím, že pochopil, že by tím nic nezískal.
Ty s ním mluvíš jak s tříletým. ![]()
@Sonmi píše:
Ty s ním mluvíš jak s tříletým.
Nemyslím si. K jeho věku srozumitelně vysvětleno.
@Sonmi píše:
Ty s ním mluvíš jak s tříletým.
Ale to je účel křesťanství, vychovat z lidí hloupé poslušné bázlivé ovečky. Vím o čem mluvím, vyrůstala jsem v tom ![]()
Ale teda kdyby se mě moje dítě na to zeptalo, tak bych odpověděla co nejpravdivěji a to je, že to nevím, kam po sebevrazde přijde. Pak bych řekla to, co tu už psaly holky. Že každé trápení ( skoro každé no, ale do takových detailů bych nezachazela) má nějaké řešení, které je vždycky lepší než sebevrazda. Do pekla a nebe bych se v tomhle případě ani vůbec nepouštěla při vysvětlování.
Vůbec netuším, prý ho to jen napadlo. Jsem ráda, že aspoň někdo to nevidí jako tak katastrofální odpověď. Otázka byla jasná a nějakou hlubší debatu by nemusel pochopit. Takhle se při té představě viděl někde ve vařícím kotli, pod kterým mu přikládají čerti a on teplou vodu nerad (viděl o Vánocích spoustu pohádek)