Dítě a myšlenky na smrt

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
16.1.24 17:27
@Bytsamsebou píše:
Naše děti se v tomto období taky ptaly na smrt, ale spíš ve spojitosti s tím, že nechtějí, aby ony, nebo někdo z nás umřel. Se slzami v očích. Na sebevraždu se nikdy neptali. Kde to slyšel?
Jsem ateista, ale i tak bych zvolila úplně stejnou odpověď a to, že kdyby spáchal sebevraždu, tak by určitě nešel do nebíčka, ale do PEKLA!… Sebevrahy kdysi pohřbívali za hřbitovní zdí, na poli, louce, křivovatce, prostě né na posvátné půdě hřbitova, kdyby někdo nevěděl 8)… Až později měli vytyčené místo na hřbitově.

Vůbec netuším, prý ho to jen napadlo. Jsem ráda, že aspoň někdo to nevidí jako tak katastrofální odpověď. Otázka byla jasná a nějakou hlubší debatu by nemusel pochopit. Takhle se při té představě viděl někde ve vařícím kotli, pod kterým mu přikládají čerti a on teplou vodu nerad (viděl o Vánocích spoustu pohádek)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.1.24 17:32

Jinak, gratuluju všem maminkám tady, které od mala vedou s dětmi hluboké, oduševnělé debaty, o životě a smrti. Jste dobré a vaše vysoce inteligentní děti jistě pochopí rozdíly kdy je nemoc lehká/ těžka a kdy je/ není sebevražda v pořádku.

• Citovat
  • Upravit
14727
16.1.24 17:34
@Anonymní píše:
Jinak, gratuluju všem maminkám tady, které od mala vedou s dětmi hluboké, oduševnělé debaty, o životě a smrti. Jste dobré a vaše vysoce inteligentní děti jistě pochopí rozdíly kdy je nemoc lehká/ těžka a kdy je/ není sebevražda v pořádku.

Děkuji. Ano, věřím, že naše děti to pochopí. Případně budou schopné to probrat s lékařem nebo s někým jiným.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10917
16.1.24 17:36
@Anonymní píše:
Vůbec netuším, prý ho to jen napadlo. Jsem ráda, že aspoň někdo to nevidí jako tak katastrofální odpověď. Otázka byla jasná a nějakou hlubší debatu by nemusel pochopit. Takhle se při té představě viděl někde ve vařícím kotli, pod kterým mu přikládají čerti a on teplou vodu nerad (viděl o Vánocích spoustu pohádek)

Jako mě by zarazilo „kdybych spáchal sebevraždu“. Fakt by mě zajímalo, kde to slyšel, jak ho to jako napadlo a co si představuje pod pojmem sebevražda.
A samozřejmě, vysvětlit dítěti, že sebevražda je něco strašně hrozného… Jelikož je malý, tak klidně mu vykreslit peklo a že tam s nikým hodným a známým nebude. Prostě ho odradit od toho, aby to někdy chtěl zkusit.
Určitě má jen citlivější období, nebo je citlivější… Nemusí to vyloženě znamenat, že je v životě nespokojený, nebo, že ho něco trápí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
16.1.24 17:37
@Anonymní píše:

Deti nepotrebuji vedet, kdy uz „muzou“ druhyho odsoudit. Potrebuji vedet, ze kazdeho neco takoveho muze napadnout a ze to hlavne musi nekomu rict a nechat si pomoct. Na tom nic odusevneleho nevidim :nevim:

Na doporucenou knizku si, tipuju, nekoukala? Vazne je moc hezka, nejen pro deti, i pro dospele. Meli jsme pujcenou z knihovny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.24 17:39
@Bytsamsebou píše:
Jako mě by zarazilo „kdybych spáchal sebevraždu“. Fakt by mě zajímalo, kde to slyšel, jak ho to jako napadlo a co si představuje pod pojmem sebevražda.
A samozřejmě, vysvětlit dítěti, že sebevražda je něco strašně hrozného… Jelikož je malý, tak klidně mu vykreslit peklo a že tam s nikým hodným a známým nebude. Prostě ho odradit od toho, aby to někdy chtěl zkusit.
Určitě má jen citlivější období, nebo je citlivější… Nemusí to vyloženě znamenat, že je v životě nespokojený, nebo, že ho něco trápí…

My jsme mu říkali, ze by tam byl sám, že by nás ani jiné lidi, které má rád, už nikdy neviděl a bylo by mu v tom pekle smutno. Taky jsme mu řekli, že by tam neměl oblíbené hry a nic z toho co má rád. Myslím, že pochopil, že by tím nic nezískal.

• Citovat
  • Upravit
5098
16.1.24 17:39

@Bytsamsebou Proc by to neslysel? Vzdyt se s tim pojmem bezne setkava. Viz ted sebevrah a strelba na FF UK. A nejspis to resej nekde v nabozenstvi, kdyz do toho micha peklo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.24 17:41
@Zmatka píše:
Deti nepotrebuji vedet, kdy uz „muzou“ druhyho odsoudit. Potrebuji vedet, ze kazdeho neco takoveho muze napadnout a ze to hlavne musi nekomu rict a nechat si pomoct. Na tom nic odusevneleho nevidim :nevim:Na doporucenou knizku si, tipuju, nekoukala? Vazne je moc hezka, nejen pro deti, i pro dospele. Meli jsme pujcenou z knihovny.

Koukala, jen jsem se ztratila v kupě komentářů. Bude mít brzy i svátek, takže dekuji za nápad na dárek.

• Citovat
  • Upravit
10917
16.1.24 17:43
@Zmatka píše:
@Bytsamsebou Proc by to neslysel? Vzdyt se s tim pojmem bezne setkava. Viz ted sebevrah a strelba na FF UK. A nejspis to resej nekde v nabozenstvi, kdyz do toho micha peklo.

Nejstarší dítě má deset a zatím se slovem,, sebevražda" doma nepřišlo :nevim:. Nemyslím si, že žijeme v bublině a jsme sto let za opicemi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14727
16.1.24 17:47
@Anonymní píše:

Mně to přijde trochu podobné tomu, jak se ptaly, proč někdo nechá uspat svoje zvířátko. Vysvětlila jsem jim, že když má nevyléčitelnou nemoc a moc trpí bolestmi, tak je lepší ho nenechat trápit, když nemá naději na vyléčení nebo výrazné zlepšení. Že kdyby třeba věděli, že bude mít 2 měsíce bolesti, ale pak se uzdraví a bude spokojeně žít několik let, tak by ho uspat nenechali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Veronika482
16.1.24 17:54
@Bytsamsebou píše:
Nejstarší dítě má deset a zatím se slovem,, sebevražda" doma nepřišlo :nevim:. Nemyslím si, že žijeme v bublině a jsme sto let za opicemi.

Jj. Taky tak. Myslím, že slovo sebevražda ještě ani nezná. Ale to je spíš tím, že nikdo v našem okolí…nebo ani v knize myslím ani u spolužáků tohle téma nefrči, narozdíl od jiných populárních témat. 8) A ja jsem na to řeč taky sama od sebe nezavadela. Takže asi by mě taky nejdřív zajímalo, kde to slyšel nebo jak „ho to napadlo.“

• Citovat
  • Upravit
7938
16.1.24 17:57
@Anonymní píše:
My jsme mu říkali, ze by tam byl sám, že by nás ani jiné lidi, které má rád, už nikdy neviděl a bylo by mu v tom pekle smutno. Taky jsme mu řekli, že by tam neměl oblíbené hry a nic z toho co má rád. Myslím, že pochopil, že by tím nic nezískal.

Ty s ním mluvíš jak s tříletým. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10917
16.1.24 18:00
@Sonmi píše:

Nemyslím si. K jeho věku srozumitelně vysvětleno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2003
16.1.24 18:01
@Sonmi píše:

Ale to je účel křesťanství, vychovat z lidí hloupé poslušné bázlivé ovečky. Vím o čem mluvím, vyrůstala jsem v tom :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Veronika482
16.1.24 18:03

Ale teda kdyby se mě moje dítě na to zeptalo, tak bych odpověděla co nejpravdivěji a to je, že to nevím, kam po sebevrazde přijde. Pak bych řekla to, co tu už psaly holky. Že každé trápení ( skoro každé no, ale do takových detailů bych nezachazela) má nějaké řešení, které je vždycky lepší než sebevrazda. Do pekla a nebe bych se v tomhle případě ani vůbec nepouštěla při vysvětlování.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML