Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Od té doby co viděl na Vánoce pohádku Anděl Páně si mysli, že ví jak vypadá nebe i Ježíšek. Podle některých tady je strašně inteligentní, ale když jsem se mu snažila vysvětlit, že Spiderman je jen postava z filmů a komiksů, tak se semnou hádal, že je to Peter Parker a žije v Americe…
No a? Tak si to myslí, naco ho strašíte peklem a hříchem?
@bertoldina píše:
Je to těžké, pokud se člověk sám toho tématu boji.
To sedí. Zakladatelka reaguje sama strachem, tak jak to ma pak klidně zpracovat to dítě
Takže ten chudák, který si sáhl na život měl peklo za života a bude ho mít i po smrti. Už vím proč opovrhuji věřícími.
Já bych teda dítěti řekla, že lidé páchající sebevraždu nejsou zlí a proto nepatří do pekla, jsou jen hrozně nešťastní.
@Serpentini píše:
Takže ten chudák, který si sáhl na život měl peklo za života a bude ho mít i po smrti. Už vím proč opovrhuji věřícími.Já bych teda dítěti řekla, že lidé páchající sebevraždu nejsou zlí a proto nepatří do pekla, jsou jen hrozně nešťastní.
Přesně tak. Nebo právě pán, kterého jsme znali, měl nevyléčitelnou nemoc a trpěl hroznými bolestmi…
@Janča6 píše:
Přesně tak. Nebo právě pán, kterého jsme znali, měl nevyléčitelnou nemoc a trpěl hroznými bolestmi…
Taky se mi zabila kamarádka kvůli nevyléčitelné nemoci. Nechtěla skončit nemohoucí a v bolestech závislá na péči svých nejbližších. Z představy, jak ji za to někdo odsuzuje a posílá do pekla, je mi úplně zle ![]()
@Serpentini píše:
lidé páchající sebevraždu nejsou zlí a proto nepatří do pekla, jsou jen hrozně nešťastní.
Někteří utíkají před odpovědností
@Serpentini píše:
Já bych teda dítěti řekla, že lidé páchající sebevraždu nejsou zlí a proto nepatří do pekla, jsou jen hrozně nešťastní.
A až dítko přijde ze školy s Hitlerem?
@Luboš P píše:
Někteří utíkají před odpovědností
Jestli myslíš zadlužené, tak ti jsou zrovna taky nešťastní. Známému se takhle zabila dcera. Kdyby věděl v čem lítá, tak by ji býval pomohl, mohla tu ještě být a on by se teď netrápil. Asi tátu nechtěla zklamat. Šťastná určitě nebyla.
@Luboš P píše:
A až dítko přijde ze školy s Hitlerem?
Tak jasně, hodíme všechny nešťastné sebevrahy do jednoho pytle s pár psychopaty, kteří se taky zabili. Ty jsi ubožák.
@Janča6 píše:
My nejsme věřící a děti se mě už od nějakých 4 nebo 5 let ptaly, jestli existuje duše a co se s ní děje po smrti, ptaly se na reinkarnaci. Od podobného věku vědí, že člověk může zemřít různými způsoby. I na tu sebevraždu jsme bohužel narazili, protože se stala v našem okolí. O duši jsem jim řekla, že to nikdo neví, někdo věří, že existuje, někdo že ne. Reinkarnaci si nějak představují, kreslí ji od těch cca 5 let. Ale vědí, že někdo jí věří a někdo ne a je na každém, jak si to přebere. Vždyť není těžké o těchto věcech s dětmi mluvit. Ony jsou přirozeně zvídavé a vůbec to neznamená, že mají myšlenky na smrt.
Tohle se mi jeví jako nejlepší a racionální odpověď i na dotaz, co bude po smrti (s kýmkoliv, nejen se sebevrahy). Vždyť to fakt nikdo netuší, lidé jen věří nebo si něco myslí, ale nikdo to prostě nemůže vědět. Odpovědi některých věřících, že „oni prostě ví“ a „tak to je“, působí akorát hloupě. S tím peklem a nebem to přece taky není jisté, v tomhle směru nejsou důkazy vůbec žádné.
@Serpentini píše:
Tak jasně, hodíme všechny nešťastné sebevrahy do jednoho pytle s pár psychopaty, kteří se taky zabili. Ty jsi ubožák.
Já neházím do jednoho pytle, naopak uvedl jsem konkrétní příklad. A že se to v Bibli nerozlišuje? Za to nemůžu. A jak třeba dítěti vysvětlíte, že Bůh trestá děti za hříchy rodičů? A myslím, že se dětem udělá v hlavě větší zmatek, když nebudeme důslední tím, že ten pán sice zhřešil, ale to nevadí, on je to vlastně chudák.
@kyslík Takže máš ještě jedno eso v rukávu, které za chvíli použiješ: „Boha nikdo neviděl“
Tady se ta debata celkem zvrhla. Já vám víru necpu, tak prosím nenuťte mně ateismus. Nechodím každou neděli do kostela, ale svoji víru si s dovolením nechám. Až syn bude větší, sám usoudí v co věří a stavět na hlavu se nebudeme. Jsme Česko - Polská rodina a u nás se prostě děti křtí, chodí k přijímání a podporují ve víře.
@Anonymní píše:
Ahoj, máme syna, brzo mu bude 7, seděli jsme s manželem a synem na gauči, když se nás z ničeho nic zeptal, jestli by šel do nebíčka, kdyby spáchal sebevraždu. Šokovalo nás to, řekli jsme mu, že by to byl hřích a naopak by skočil v pekle.
Jsme normální, kompletní rodina, kde se mají všichni rádi. Máme jen jedno dítě, máme nadprůměrné příjmy, syn má všechno na co si vzpomene a věnujeme se mu. Denně hrajeme hry, má spoustu kamarádů, v kolektivu je oblíbený. Nebijeme ho a to nikdy, max zvýšíme hlas, denně mu říkám, že ho miluju s on mně taky…
Nevím co ho to napadlo, ale několik dnů je mi z toho jeho dotazu zle.
No…mne je spis zle z te odpovedi
To je snad normalni, ze deti resi smrt. Syn o tom mluvi bezne tak od ctyr. Resp. mel intenzivni obdobi, kdy to resil, nejak jsme to probrali a ted uz nema potrebu to resit. Moc doporucuju knihu Kdyz dinosaurum nekdo umre. Myslim, ze to je super navod, jak o smrti mluvit s detma. O Dusickach myslime na zemrele, chodime na hrbitov, chodime na dusickove akce pro deti.
Jinak, mozna jste verici, ale uprimne, ani tak mi neprijde normalni mluvit o sebevrazde jako o hrichu. Prijde mi to jako dehonestace lidi, kteri tak zemreli. Spis by bylo dobre rict, ze byli velmi nestastni a meli pocit, ze neznaji vychodisko. A ubezpecit dite, ze je VZDY nejake reseni a pomoc (krizove linky, rodice…) Jinak my verici nejsme, takze o nebi a pekle nemluvim. To si fakt verici jeste dnes myslej, ze sebevrah skonci v pekle?
Ehm…bez komentare. Rikam detem, ze kazdy veri necemu jinemu. Nekdo veri na posmrtny zivot a nekdo ne.
@Zmatka píše:
No…mne je spis zle z te odpovediTo je snad normalni, ze deti resi smrt. Syn o tom mluvi bezne tak od ctyr. Resp. mel intenzivni obdobi, kdy to resil, nejak jsme to probrali a ted uz nema potrebu to resit. Mov doporucuju knihu Kdyz dinosaurum nekdo umre. Myslim, ze to je super navod, jak o smrti mluvit s detma. O Dusickach myslime na zemrele, chodime na hrbitov, chodime na dusickove akce pro deti.Jinak, mozna jste verici, ale uprimne, ani tak mi neprijde normalni mluvit o sebevrazde jako i hrichu. Prijde mi to jako dehonestace lidi, kteri tak zemreli. Spis by bylo dobre rict, ze byli velmi nestastni a meli pocit, ze neznaji vychodisko. A ubezpecit dite, ze je VZDY nejake reseni a pomoc (krizove linky, rodice…) Jinak my verici nejsme, takze o nebi a pekle nemluvim. To si fakt verici jeste dnes myslej, ze sebevrah skonci v pekle?
Ehm…bez komentare. Rikam detem, ze kazdy veri necemu jinemu. Nekdo veri na posmrtny zivot a nekdo ne.
Některé komentáře zde jsou nechutné. Chudák Kluk, rodiče má fanatiky.