Dítě a myšlenky na smrt

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18232
16.1.24 22:22
@Bytsamsebou píše:
Takže jsi nikdy neřekla dětem, když umřel příbuzný, že je v nebi? Ano, tělo je pochované na hřbitově. Nikdy jsi jim nevysvětlila nebe a peklo? Nikdy se nedívali na pohádky a nepochopili smysl toho, že hříšníci chodí do pekla ( viz. Dorota Machalová)…

Nebe/peklo je varianta, ne jediná možnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10921
16.1.24 22:25
@bertoldina píše:

Tak pro malé děti nejsrozumitelnější. V pozdějším věku si pak klidně začnou pohrávat s myšlenkou, že vše může být jinak ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.24 22:31
@bertoldina píše:

Ano, možností je obrovské množství a každý si najdeme to svoje. Někdo je křesťan, někdo evangelík, někdo ateista, někdo věří, že nás tady nechali mimozemšťani, jiní zase věří v různé energie. V zásadě je to všechno víra v něco a nechápu to odsuzování někoho za to, že věří něčemu jinému :nevim:
Podle mě je víra pro člověka i taková berlička.

• Citovat
  • Upravit
2088
16.1.24 22:38

Já si myslím, že kluk někde něco zaslechl, viděl v televizi, na internetu a začal o tom přemýšlet, ne že se chce zabít. Na takové nečekané otázky reaguji protiotázkou:
A kde jsi to slyšel?
Jak jsi na to přišel?
Co si o tom myslíš ty?
A podle odpovědi reaguji dál. Na téma smrt jsem dětem vždy řekla, že nevím, co je po smrti.
Můj názor je, že peklo najdeme spíše na zemi než pod zemí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
16.1.24 22:38
@Anonymní píše:
Ano, možností je obrovské množství a každý si najdeme to svoje. Někdo je křesťan, někdo evangelík, někdo ateista, někdo věří, že nás tady nechali mimozemšťani, jiní zase věří v různé energie. V zásadě je to všechno víra v něco a nechápu to odsuzování někoho za to, že věří něčemu jinému :nevim:

no hele, bejt věřícím je ve světovém kontextu naprosto normální

naopak abnormální je bejt neveřící

to je zde, v čr, je takový zvláštní unikát- – komoušsko – národovecký — že se věřícím posmívají a někdy na ně i plivají

nad tím krčte rameny, nad takovýma si odplivněte a dále neřešte – život jde dál :D

a k tomu dotazu, dotaz je dobrý, je OK, osobně bych dítěti odpověděla něco podobného

že sebevražda je tabu, něco co se nemá dělat, bo to strašně zraní ti co jej milují i jeho samotného
a že si možná bohužel užene stav nekončícího trápení a neúlevy bohužel ani po smrti…

v to věří mnohé kultury a v mnoha kulturách je sebevražda tabu – něco co se nedělá

mám to tak já osobně, taky věřím tomu že se TO stát nesmí a tato moje víra mě kdysi svého času před sebevraždou zachránila :nevim: plus ještě jedna velice, velmi zvláštní řekněme " nadpozemská " událost, o které zde ale nechci psát

bejvá to tak, někdy je to to poslední " ne" které nedovolí jít dál, to vědomí, že to je tabu a že to pak bude ještě horší :nevim:

tohle nejednoho potenc sebevraha zachrání, takže… :think:…vlastně jste to řekla dobře a dítěti vhodně, ono co taky mu říct…že je to super a brána do nebíčka a štěstí?? no to asi není, tak proč dítě vodit za nos…a něco mu nalhávat

:nevim:

ve chvíli kdy sebevraždu neschvalujeme a nepovažujeme ji za něco extra dobrýho, proč teda dítěti říkat " jooo, to je v pohooo, at se každý sebevraždí jen jak chceee"

to asi ne, že jo :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18232
16.1.24 22:39
@Jahudka82 píše:
Tak k tomu jsme se (naštěstí) ještě nedostali… Děti dokážou překvapit!

Naší stačí málo a jde rovnou k věci. A jak je dnes výročí, tak to zachytila.

@Jahudka82 píše:
Já jim řekla, že teta byla nemocná, vzala si na to omylem špatný prášky a selhalo jí srdíčko. Což byla vlastně i trochu pravda. Oni ji ještě totiž oživili, nahodili srdce, oběh, ale mozek už nenaskočil - příliš dlouho byla v bezvědomí. Byly to slušný dryáky, na spaní aj… Byl to šok i pro mě. Ale já nejsem věřící. Jen doufám, že už je jí někde jinde líp. Že našla úlevu a klid…

My v průběhu podzimu řešili několik úmrtí, více či méně očekávaných. Příčinu detailně zatím neřešíme, jen věk/vážná nemoc,… zatím to stačí. Podle očekávání to bere jako fakt, klade praktické dotazy… spíš ten smutek cítí u nás než svůj vlastní. Byly to blízké osoby, ale ne tak moc, aby měla potřebu truchlit. Což jsem čekala, i tak mě někteří odrazovali, abych ji to řekla 8o.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
16.1.24 22:43
@Pučálkovic.Amina píše:Můj názor je, že peklo najdeme spíše na zemi než pod zemí…

ano, to je hezky řečeno, že peklo je stav duše

ale stejně tak může být peklo i stavem duše, už po smrti, např když vidí že nemá východisko, octne se v kruhu…zůstane někde v temnotě, sama, napořád…v pekle svého utrpení…přesněji bez naděje…

:nevim:

kdo ví, i to může bejt a nikdo není schopen vyvrátit, že i toto se nemůže stát…

já fakt nevěřím že persony typu Hitlera, Pol Pota, Maa, Stalina, Putina a spol jdou do smrti do nebe a tam na sebe vesele mávají…tomu nevěřím

myslím že poznají to nejhorší peklo co exsituje, a to vůbec nemusej bejt čerti s kotlíky

ale spíše nářek všech těch zničených duší na všechny věky a přímo na sobě zažité a opakovaně zažívané utrpení všech, kterým oni kdysi utrpení způsobili…na věčnost

a bez naděje na cokoliv jiného

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
16.1.24 22:45
@bertoldina píše:

jistě

a vůbec to nemusí být nějaké místo, jako "plácek " to může být stav duše

:think:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
16.1.24 22:46

@Borrealis Nikdo tady nic takovyho netvrdil. Ale neni pravda, i kdyz tobe to fungovalo, ze to ty lidi zastavi. Pro hodne lidi z techto komunit je to takove tabu o tom mluvit a pripustit si to, ze nevyhledaji pomoc a nesveri se. A naopak i kvuli tomu zemrou.

Takze ne, v poho to neni. Je to vyraz strasnyno nestesti a zoufalstvi. Ale da se to vcas resit, kdyz se o tom vcas mluvi.

Jinak protoze verici nejsem, tak proste samozrejme nerikam, ze je posmrtny zivot. Rikam, ze nevim. Chci dat detem moznost volby a nejakou nadeji. Ale ve skutecnosti si to nemyslim, ze pak „neco“ je.

Ale i kdybych verila v boha, nikdy, opravdu nikdy nemuzu uverit, jak nekdo dokonale milosrdny tresta zoufaly lidi i posmrtne. Vazne ne. Stejne jako si nemyslim, ze buh odsuzuje homosexualni styky nebo ze si strasne preje obrezany chlapecky. No, je mi tady v CR MOC dobre.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18232
16.1.24 22:48
@Bytsamsebou píše:
Tak pro malé děti nejsrozumitelnější. V pozdějším věku si pak klidně začnou pohrávat s myšlenkou, že vše může být jinak ;).

Je to snadné na vysvětlení pro dospělého. My smrt teď řešili celkem dost a na peklo řeč nepřišla ani jednou. Nějak ho nepotřebuje.

@Anonymní píše:

Mám mnoho věřících kamarádek, neřekla bych, že mají víru jako berlicku.

Jinak zrovna Nebe z Anděla pane mi přijde krasne a pokud je, tak snad je takové…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
16.1.24 22:50

@Zmatka

ano, u lidí co věří že po sebevraždě následuje ještě něco horšího se skutečně stává, že je to zastaví

to je statistický fakt…normálně podložený, na tom koneckonců není nic divného

a ano, mezi věřícími není víc sebevražd, než v běžné populaci, naopak, je jich méně

logicky, na tom není nic divného :nevim: když existuje v přesvědčení daného jedince nějaké jasné TABU, tak je vyšší pravděpodobnost, že se podle toho bude chovat, než kdyby žádné nebylo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.24 22:52
@Zmatka píše:
@Borrealis Nikdo tady nic takovyho netvrdil. Ale neni pravda, i kdyz tobe to fungovalo, ze to ty lidi zastavi. Pro hodne lidi z techto komunit je to takove tabu o tom mluvit a pripustit si to, ze nevyhledaji pomoc a nesveri se. A naopak i kvuli tomu zemrou.

Takze ne, v poho to neni. Je to vyraz strasnyno nestesti a zoufalstvi. Ale da se to vcas resit, kdyz se o tom vcas mluvi.

Jinak protoze verici nejsem, tak proste samozrejme nerikam, ze je posmrtny zivot. Rikam, ze nevim. Chci dat detem moznost volby a nejakou nadeji. Ale ve skutecnosti si to nemyslim, ze pak „neco“ je.

Ale i kdybych verila v boha, nikdy, opravdu nikdy nemuzu uverit, jak nekdo dokonale milosrdny tresta zoufaly lidi i posmrtne. Vazne ne. Stejne jako si nemyslim, ze buh odsuzuje homosexualni styky nebo ze si strasne preje obrezany chlapecky. No, je mi tady v CR MOC dobre.

Já třeba proti homosexuálům nic nemám. Sleduju na insta i profil Dva tátove a jsou super. Jak jsem psala, nejsme nijak ortodoxní, máme několik kamarádů homosexuálů. Myslím, že věřící člověk nemusí souhlasit úplně se vším. Stejně tak jako v Polsku odsuzuju absolutní zákaz potratů a to i zbytek naší polské rodiny, která do kostela chodí každou neděli.

• Citovat
  • Upravit
18232
16.1.24 22:54
@Borrealis píše:
jistě

a vůbec to nemusí být nějaké místo, jako "plácek " to může být stav duše

:think:

A kde ta duše je? - by byl dotaz naší Berti. I když zrovna tohle asi ne, ona má duše zabydlene na hřbitově.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1707
16.1.24 22:56
@Anonymní píše:
Ahoj, máme syna, brzo mu bude 7, seděli jsme s manželem a synem na gauči, když se nás z ničeho nic zeptal, jestli by šel do nebíčka, kdyby spáchal sebevraždu. Šokovalo nás to, řekli jsme mu, že by to byl hřích a naopak by skočil v pekle.
Jsme normální, kompletní rodina, kde se mají všichni rádi. Máme jen jedno dítě, máme nadprůměrné příjmy, syn má všechno na co si vzpomene a věnujeme se mu. Denně hrajeme hry, má spoustu kamarádů, v kolektivu je oblíbený. Nebijeme ho a to nikdy, max zvýšíme hlas, denně mu říkám, že ho miluju s on mně taky…
Nevím co ho to napadlo, ale několik dnů je mi z toho jeho dotazu zle.

Myslím, že to vzal někde z televize a prostě mu to vrtalo v hlavičce. Vaši reakci chápu a i tu potřebu ho od čehokoliv takového ochránit. :srdce: Jsem ateista, ale i máma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14727
16.1.24 23:02
@Bytsamsebou píše:
Takže jsi nikdy neřekla dětem, když umřel příbuzný, že je v nebi? Ano, tělo je pochované na hřbitově. Nikdy jsi jim nevysvětlila nebe a peklo? Nikdy se nedívali na pohádky a nepochopili smysl toho, že hříšníci chodí do pekla ( viz. Dorota Machalová)…

Nam jeste zadny pribuzny neumrel, takze jsme toto resit nemuseli. A kdyby nekdo pribuzny umrel ted, tak jim o nebi vykladat nebudu, tukaly by si na celo. Jen by mozna resily existenci duse. Ve velmi nizkem veku pochopily treba umrti holuba, ktereho srazil autobus, nebo mysi, kterou snedla kocka. A tam nebylo treba mluvit o pekle a nebi. Pohadky znaji, vedi, ze Dorota Machalova sla do pekla za svoje hrichy, ale take vedi, ze to jsou jen pohadky. Samy se me na to ptaly, probraly jsme to, a ony pochopily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí