Dítě klavír, na čem cvičit doma?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7904
5.5.15 14:45

@mischelinmisa já si teda myslím, že hudebka je dost velká zátěž. V první třídě bych ji určitě nedávala, když už, tak od pololetí. Učí se spoustu nového - není to jen hodina hraní, ale i hudební nauka. K tomu denně cvičit, denně se připravovat do školy, další dva kroužky. Brutál…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2596
5.5.15 14:45

Digitální piano nejsou klávesy je to stejný jako klavír a ma i pedály nám ho pro dceru schválil švagr co učí klavír na konzervatoři.
Pro začátek jsme měli klavír v pronájmu určitě sezenes pujcovnu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3140
5.5.15 15:24

Chce se to zeptat v hudebce, asi to záleží případ od případu. Třeba u nás je podmínka, že dítě, co se hlásí na klavír musí mít doma klavír. My máme klasické i digitální piáno a u toho digitálního nechávám kluka cvičit jen když hraje hodně pozdě večer a ostatní děti už spí- tam je výhoda, že jde zvuk dát na minimum.
Jinak to má úplně jiný úhoz, to dítě si to zafixuje blbě. Jako ano, naučí se jak jdou v té které písničce ty prstíky za sebou, co má zmáčknout, ale až ho v hudebce posadí k opravdovému piánu, vůbec nebude mu to hrát, protože nebude zvyklý, že ty prstíky musí vynaložit určitou sílu. Nehledě na to, že by se měl už od začátku učit rozdíl mezi tím, jak hrát piano a forte a to se na tom digitálu taky správně nenaučí…
Jako chápu, když někdo to digitální piano má, tak je to asi lepší než nic, ale když už bych nově investovala 25 tisíc do něčeho, vrazila bych je do staršího pianina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2889
5.5.15 15:32

V Zušce, kde pracuje moje máma je podmínka mít doma pianino. Digitální ne. Přeptala bych se nejdřív v příslušné ZUŠ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2551
5.5.15 15:48

Ahoj, dcerka začala chodit od pololetí, domů jsme koupili piano - dostali jsme typ v ZUŠce, vzali si sebou ladiče, který nám piano zkouknul a posléze doma naladil. Dle naší učitelky je klasické piano lepší než digitální a klávesy odmítá úplně. Druhá dcerka chodí na sborový zpěv - přípravka, od druhého roku si musí přidat hudební nástroj - taktéž půjde na klavír.
Co se týká tří kroužků do první třidy, no nevím, hodina klavíru týdně + hodina nauky týdně + denně minimálně 1/2hodiny cvičit, k tomu příprava do školy…Naše holka má kroužek keramiky - v rámci školy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44207
5.5.15 15:59

U nás v hudebce se hraje na nástroj až od pololetí, první pololetí je to jen hudební nauka.
Co se týče klavíru nebo piana, je nutné ho mít doma, jiná možnost u nás není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
603
5.5.15 16:02

Zeptala bych se v ZUS. Ale domu ti stejne nikdo neprijde kontrolovat, jestli mate pianino nebo digitalni klavir. Po zkusenostech s bazarovymi hudebnimi nastroji bych do pouziteho nesla, to radsi ten digitalni klavir, ma to mechanickou dynamiku i pedaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1402
5.5.15 16:02

@zuzan a můžu se zeptat jaký typ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
5.5.15 16:05

Nevím, jak je to u vás, u nás už proběhlo v ZUŠ první kolo přijímaček v dubnu, druhé bude příští týden, později se přihlásit nedá. Na přijímačkách děti dělají talentovky, zda cítí rytmus a mají hudební sluch. Neberou všechny, ale většinu ano. Prvního půl roku děti chodí jen do přípravky, seznamují se s různými hudebními nástroji, zpívají, hrají si s rytmem, melodií… Okolo Vánoc se rozhodují pro nástroj a na nástroj se chodí od 2. pololetí. Ten první půl rok se dá cvičit i na klávesách (předpokládá se rozsah minimálně 5 oktáv, velikost kláves jako na klavíru a dynamika úhozu), pak už je dobré přejít na nástroj. Starší klavír je vždycky riziko, jsou nástroje, které jsou tak zničené, že spravení a vyladění je otázka desítek tisíc. Já bych to nepoznala a nemám nikoho, koho bych mohla požádat o radu. Takže do toho jít jedině v případě, že je někdo, kdo s tím poradí. Naopak nástroj, o který se pečovalo, stačí nechat naladit. Elektrické piáno je taky právoplatný nástroj, jejich ceny začínají okolo 20 tis, lepší nástroje jsou opět výrazně dražší, což pro začátečníka není potřeba. Setkala jsem se s tím, že naše starší učitelka klavíru o elektrických piánech nic nevěděla, nezná je. Trochu mě to překvapilo, čekala bych, že se o svůj obor přiměřeně zajímá - takže opravdu ne všichni učitelé ví, co elektrická piána dnes umí. Výhodou elektrického piána je jeho váha (na stěhování není potřeba najmout si firmu) a hlučnost - hlasitost se dá regulovat, stejně jako se dají připojit sluchátka (využije poději, začátečník musí cvičit nahlas). Jsme v paneláku a k nám je určitě elektrické piáno vhodné. Občas se dá narazit i na starší, když děti nástroj přestane bavit nebo se naopak posunou výrazně dál a potřebují dražší nástroj, my jsme zhruba půl roku sledovali inzeráty a na nic vhodného jsme nenarazili, takže jsme koupili nové (za těch cca 20 tis). Kamarádka měli štěstí a našli o třetinu levnější z inzerátu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9548
5.5.15 16:07

Ahoj. Já jsem klavíristka - hraju odmalička, vystudovanou mám hudebku. Dcera hraje na klavír od 5 let. Být máme menší než malý, klasický klavír nepřipadal v úvahu. Pořídili jsme digitální piano - nejsou to klávesy, ty nesnáším! - je to prostě klavír s „kladívkovou mechanikou“, aby byl úhoz co nejpodobnější. Jde na něm dělat dynamika, má pedály.. jen je zvuk tvořen elektronicky. Samozřejmě není to mechanický klavír, o tom žádná, nicméně je mu velice podobný a pro naše účely dostačující - nepředpokládám, že se dcera bude živit jako koncertní umělkyně ;)
začínala v hudebce v přípravce - chodila do nauky, kam byly zařazeny předškolní děti a s hudbou se teprve seznamovaly. některé ještě neměly vybraný nástroj, ten si mohly vybrat až v pololetí neb další rok. V naší hudebce může být dítě v prvním ročníku až ve druhé třídě (až umí bezpečně číst a psát), takže dcera chodila do první a druhé přípdavky a teprve letos je v prvním ročníku, i když hraje už třetí rok.
Začaly jsme s tím už ve školce právě proto, že začínat s poměrně náročným kroužkem v první třídě nám přišlo zbytečné. Tak se dcera seznámila s nástrojem a naukou ještě v bezstarostném věku a v první třídě už to měla zaběhané. Cvičit opravdu musí skoro denně, což se teda nedá zvládat s druhým malým dítětem a mým zaměstnáním a koníčky, ale učitelka tvrdí, že nejdůležitšjší je to, aby si ona sama od sebe jen tak sedla ke klavíru a hrála si - cokoliv. Což naštěstí dělá, opravdu sama od sebe, pocvičí, co jí jde a já s ním hraju tak 2× týdně, abychom nacvičily nové věci a vylepšily prstoklady a podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9548
5.5.15 16:08

Jo a za naše digitální piano jsme dala před cca 4 lety kolem 18 tisíc. Máme Casio.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
@mischelinmisa píše:
@Pudloslava http://www.cmias.cz/…p-142-b.html takové by šlo?

jsem se tady pasovala na znalce pian, ironie :-) vim o tom prd. ale asi jo, my zvazujem neco takovyho. Zkousela jsem si to jednou (u logopedky) a z uhozu jsem mela celkem normalni pocit - akorat samnotny uhoz byl hlucny, ale to se da nastavit hlasitost, nebo si das sluchatka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15659

Klavír jsem sháněla nedávno. Přes aukro jsem koupila pianino, i se stěhováním a laděním mě vyšlo na deset tisíc. Ale na druhou stranu jsem věděla, jak si ho zkontrolovat, protože mám za sebou x desetiletí hraní ( od čtyř let ) a chtěla jsem ho jen tak na brnkání doma, abych se odreagovala.
Měla jsem chuť na křídlo, ale na to nejsou korunky, tak možná jednou, jestli budu mít talentovaný děti :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
5.5.15 16:11

Můj muž si koupil tyto http://www.muziker.cz/…urzweil-SP2X, protože plně nahrazují klavír. Vyzná se v tom, hraje od dětství, ale s klasickým pianinem by byl problém dostat do bytu…

Objednával ze zahraničí, u nás nejsou k sehnání a cena nějak kolem 23t. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9548
5.5.15 16:13
@Pudloslava píše:
jsem se tady pasovala na znalce pian, ironie :-) vim o tom prd. ale asi jo, my zvazujem neco takovyho. Zkousela jsem si to jednou (u logopedky) a z uhozu jsem mela celkem normalni pocit - akorat samnotny uhoz byl hlucny, ale to se da nastavit hlasitost, nebo si das sluchatka…

ano, přensě něco takového je dostačující - podobný typ máme doma.
Mmch moje mamka je bývalá učitelka na konzervatoři a VŠ, sice ne klavíristka, ale flétnistka, takže klaívr byla její „druhá ruka“ při korepetici.. úplně odvařená z našeho klavíru není, to přiznávám :-D, ale tvrdí, že pro naše účely je naprosto vhodný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze