Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, můj čtrnáctiměsíční synek nechce pít a v důsledku toho málo čůrá (třeba také jen 2× denně)
. Jinak je zdravý a veselý; pokud se mi podaří do něj vpravit větší množství pití, čůrá normálně, takže to je podle mého názoru opravdu jen příjmem tekutin. Problém je v tom, že on nijak moc pít nechce, nejspíš prostě nemá žízeň. Kromě mléka (kojíme) např. dnes vypil jen 100 ml ovocné šťávy Hipp ředěné vodou, víc se mi do něj prostě nepodařilo dostat. Pít mu dávám z klasického hrnečku. Minulý týden jsme mu koupili hrneček od Aventu, ale ještě z něj sám neumí pít, musím mu ho dávat do pusinky. Máte nějaké tipy, jak broučka donutit (nenásilně, samozřejmě
), aby bumbal víc? Nevím, kolik by toho dítě v tonhle věku mělo vypít, ale kamarádky stejně stará holčička pije denně tak 0,5 litru. Tak to se nám nepovedlo nikdy. Nejvíce se mi do něj povedlo dostat 300 ml a to optavdu s vypětím všech sil
.
Nevím, jestli to není tím, že mu to pití prostě nejede. U nás, když malá pije šťávu z povařeného hroznového vína (ještě jí nemůžu dávat čerstvék, tak tu kojeneckou vodu pije) - tak se toho vyloženě snaží přepíjet. Vodu po jablku či hrušce pije podle toho, nakolik to naředím. Samotnou vodu vůbec. Granuláty nechci zkoušet, když nám něco funguje, ale byl záhul na to přijít. Jinak do doby, než se rozpila, jsem jí co nejvíc vodou nastavovala příkrmy - ovoce, kaše, zeleninu..
E.
Jak psala Efina, snažit se co nejvíc naředit normální jídlo. Tak jsme to dělali také, když malý málo pil. Hlavně je to o tom, že mu to pití asi moc nechutná. Musí se přijít na to co chutná a hlavně také možná chce pít teplé? Jestli je ještě kojený, je na to zvyklý. Náš malej miluje Sunárek drink myslím mrkev, jablko, banán (je bez cukru i soli). hodně to naředím, a když je problém s pitím - tohle u nás rozhodně zabere. Jinak také dávám vodu s trochou Glukopuru. Teď doufám, že mě za to pití nebudete linčovat, co to malému dávám
Jo. ještě také dáváme normální bylinkové čaje, ale ty moc nejedou, na každý si tak měsíc zvykal… a ani teď tomu moc nedá ![]()
Sendy
PS: Dítě by mělo přijmout asi 1,2 násobek své hmotnosti tekutin (pokud si to dobře pamatuji) počítá se do toho ale vše i polévka atd…tzn. že při 10 kg asi 1,2l? To ale fakt nevím jistě. Pamatuji si, když malý zvracel a měli jsme problém do něj něco dostat, doktorka to nějak tak počítala.
Ahoj,
nevím, asi bych se snažila mu nabídnout různé druhy nápojů, případně i hrnečků, snad mu něco zachutná. Zvláště v letních vedrech je pití důležité. Mému synovi se například móc zalíbilo pití z lahviček od jupíku, spotřeba tekutin hned stoupla
. Pokud to nepomůže, tak možná dávat k jídlu hlavně tekuté věci, jako třeba polívku, řídké kaše? Ještě u nás pomáhá koupání, to pije (při hraní s vodou a kelímky si často schválně lokne) tak, že plenka skoro nestačí, ale to není řešení.
Eva
Siamino, čůrání 2× denně se mi zdá dost málo. Zkus tu injekční stříkačku, třeba to přijme jako dobrou hru. Mě se nakonec osvědčily ne nekapající hrnečky, ale naopak ty kapající. Na jednom takovém se mi holka rozpila. Je jich docela dost druhů, třeba v Ikee maj jeden za 49 korun, sehnala jsem lahvičky s ušima a kapajícím zobáčkem asi za 69 korun…před časem jsem objevila naprosto ideální lahev, ale asi pro trošku starší dítě než 14m., a to cyklistickou flašku Isostar. Je velice jednoduchá, stála pár kaček, dobře se z ní pije a dobře se vymývá - nemá žádné zákeřné záhyby, které by nešly umýt. Holka ji pochopila asi v roce a půl.
Ahoj Siamino,
já si myslím, pokud je malý v pořádku, není dehydrovaný, není se potřeba nijak děsit, on by žízní dobrovolně určitě nebyl.
Náš malý taky pije max 2 dcl denně, má rok a půl, nekojím a neřeším to, všude mám na něho načíhané různé hrnky, flašky a pitítka, někde je čistá voda někde šťáva a když chce, tak se sám napije.
Pa
Míša
Děkuji moc za tipy, jsem vděčná za jakoukoli radu
. Brouček je úplně v pohodě, ale to čůrání mi dělá starosti. Už jsem chytala hysteráky, jestli nemá něco s ledvinami, ale vzhledem k tomu, že když bumbá, s čuráním nejsou problémy, mám za to, že je má v pořádku. Beru to podle sebe - když nepiji, také čůrám málo
. Taky mi připadá zvláštní, že i když čůrá málo, má moč pořád stejně světlou. Čekala bych, že bude výrazněji žlutá, jako u dospělého, když méně pije. No, budu miláčkovi zkoušet nabízet více druhů pitíčka v různých nádobách a uvidíme. Dobrou noc
!
Ahoj, máme podobný problém a musím kombinovat tyhle fígle:
Někdy ale ani tohle všechno nezabírá, ale hlavu si s tím nelámu, já taky vždycky nevypiju dva litry za den a pak je zas období, že je žízeň větší. Tak přejem hodně počůraných plínek ![]()
Tuli , děkuji moc za fígle. Také zkouším ledacos, zejména pití před broučkem a pomlaskávání, jako že to je výborné, skvěle zabírá
. Výměna hrnečků mě nenapadla, to hned zítra vyzkoušíme. Stejně to je legrace, jak se člověk naučí improvizovat, když má mimíska
.
Siamina,
a ako vieš, že ciká len 2× denne? Chodí na nočník? Lebo napr. papierové plienky sú v tomto ohľade veľmi nespoľahlivé na zisťovanie… Fakt ma to zaujíma.
Inak moja dcéra bola dlho kojená a k iným tekutinám si nenašla vzťah pomaly dodnes. Dlhé obdobie cikala za 24 hodín 3×!!!!! To už chodila na nočník. Čo bolo ale zvláštne, zrejme mala extrémne veľkú kapacitu močového mechúra, takže keď išla cikať, skoro každý sa čudoval nad množstvom moču v nočníku.
Mám skúsenosť, že ak sa náhodou cez deň rozpila, teda bola ochotná napr. ráno sa výdatne napiť, organizmus si automticky pýtal tekutiny celý deň. Jej pitie sa zlepšilo až v škôlke, kde funguje kolektív a ak pijú iné deti, pije aj ona. Podstatne viac teraz aj ciká. Ak sme ale doma, opäť je to s pitím horšie
.
Rozeta + Bambi 4r. + Krištofko 10,5m.
Rozetko , vím přesně, kolikrát čůrá, protože používáme látkové plenky, takže ho velice často kontroluji a jak je mokro, snažím se hned přebalit (pokud tedy zrovna nejsme někde, kde to hned nejde). Zaplať pánbůh včera a dnes pije a čůrá krásně, tak doufám, že to vydrží
. Pa, S.
Kolik se načůřá se dá dobře zjistit i u papírových plen - prostě se zváží nová a pak ty, které se vyměňují. Podle váhy se dá zjistit vyčůraný objem a vysčítat.. Dělali jsme to, když jsme neměli mlíčko, nenabírali a odmítala jsem dávat stále UM s tím, že to rozkojíme..
Jinak s těmi nápoji je pravda, že teplé chutná víc = musela jsem dřív malé přihřívat po troškách to její pitíčko. Nyní pije už obstojně i pití pokojové teploty. (Dřív jsem se i bála, že 21 stupňové nápoje pro párměsíční mimi nejsou vhodné, aspoň dostávala tedy ohřáté na teplotu těla a určitě jí to víc „pilo“…)
nepřihlášená Efina
Ahoj holky..poslední dobou mám s malou problém, že málo pije. Má 17 měsíců. Pít zkrátka nechce. Dřív by to nevadilo, milovala salátové okurky (snědla i jednu celou za den) tak třeba i něco doplnila takovýmto jídlem..ale např. dnes jsou tři odpoledne a vypila za celý den jen 200ml vody (UM nedávám). Sliznice vlhké, dehydratovaně nepůsobí, nicméně je to zkrátka hrozně málo..chodí pak i málo na nočník a stolici (kterou mívala denně) má teď ob den. Stalo se vám to některé? Ovoce nechce. Rostou jí čtverky, tak i blbě otvírá při jídle pusu a možná toho má teď dost..ale ty tekutiny do ní přece nějak dostat musím. Máte nějakou radu? Říkala jsem si, že zkusím nějaký ovocný čaj…ale pak už mě nic nenapadá
(spí normálně, 12 hodin přes noc, 2 hodiny přes den)
@verulicek to bude tesákama.. jinak vodové polévky, přidat vodu např do přesnídávky atd.. prostě ředit, co to dá.. pokud máte chladno, tak jak u nás, tak 200 ml není tak hrozné
popř přidat vodnatou zeleninu, pokud ovoce nechce..
@verulicek pokud ti nevadí sladké, tak bych zkusila ovocný sirup, není nijak uměle doslazovaný, je to jen ovocná šťáva zahušťená odpařením vody. Rozpila jsem tak ročního. Vypije i 600 ml za den, což je úžasné.