Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@Bábrdl Právě…jenže i psycholog řekl, že je neuvěřitelně chytrá, jen lempl a že by byla škoda kvůli současné situaci odejít a potom se vracet. Navíc s těma známkama na vysvědčení, co teď má, ji každý ze základky u přijímaček kamkoliv převálcuje (asi 4 čtyřky)
No já nevím, neuvěřitelně chytré děti, bez urážky, nemívají čtyřky, ani když to flákají. Určitě je inteligentní, ale jestli se nebude učit, tak ji z veřejné vylejou a soukromou jí asi platit nechceš ![]()
ještě bys ji mohla zkusit OPRAVDU skřípnout - žádné kapesné, žádný počítač a když se zlepší, tak hned všechno vrátit, ten pozitivní šok by mohl zabrat.
Když já měla na státním gymplu špatné známky, neuvěřitelně jsem trpěla, je to mimořádně náročná škola, pokud člověk vyjede z kolejí těžko něco dohání, nakonec jsem přešla na soukromý gympl a byla jsem max. spokojená, byla zde možnost konzultací, diskuze s učiteli i tak zajímavý předmět jako je asertivita..forma vyučování byla pestrá a originální..
Tak je otázka, jestli by na to zakladatelka měla prachy a taky zda by dceru soukromý gympl připravil na veřejnou školu a zakladatelka by pam nemusela platit i soukromou vš.
Doporučuji Vám poradit se s dětským psychologem na dalším postupu. Toto by bylo vhodné zorganizovat bez přítomnosti Vaší dcery a bez jejího vědomí. Je potřeba najít příčinu toho, proč Vám dcera lže. Důvody mohou být různé (od příliš velkých nároků, které jsou na ni kladeny doma i ve škole, přes neschopnost vyrovnat se s tím, že se prostě nedaří po nevhodný způsob učení…).Tresty formou zákazu oblíbené činnosti, natož bití, nejsou v tomto případě a věku dcery na místě. Mohlo by dojít k ještě většímu narušení důvěry dcery k Vám, rodičům.
Ráda bych Vám více pomohla, ale takto na dálku to není v mých silách. Držím Vám a dceři pěsti, ať brzy najdete společnou řeč.
@Bábrdl @Lola29 Nezapomeňte, že stále mluvíme o dítěti z tercie. TZN. - 8 třída.
A 5 jsou bohužel hlavně z neodevzdaných protokolů, referátů, dú atd. To udělá se známkou hodně ![]()
A na soukromé gymnázium kašlu. Já nepotřebuji, aby mé dítě mělo gympl. Já potřebuji, aby si plnilo své povinosti tam, nebo tam. Jenže už nevím, jak toho docílit. obávám se, že i když ji dám zpět na ZŠ, tak bude čtyřkařit i tam.
Už jsem tohle vše(žádné kapesné, zarach, žádný pc…) několikrát udělala. Zlepšení na pár dnů. Potom zpět. A zase zabavit a zase vrátit a zase a zase…Navíc jak neměli ty žákovské, nebyla žádná kontrola. Alespoň teď, že budu vědět ty známky.
@Lola29 píše:
Když já měla na státním gymplu špatné známky, neuvěřitelně jsem trpěla, je to mimořádně náročná škola, pokud člověk vyjede z kolejí těžko něco dohání, nakonec jsem přešla na soukromý gympl a byla jsem max. spokojená, byla zde možnost konzultací, diskuze s učiteli i tak zajímavý předmět jako je asertivita..forma vyučování byla pestrá a originální..
A jaká byla z toho soukromého gymplu úspěšnost při studiu na VŠ? Jestli dobrá, tak mluvíš o škole ideál - jestli špatný, tak… ![]()
@SlaJa Dětský psycholog byl vyhledán, dokonce jsme chodili do ambulance celá rodina. Bez úspěchu. Dcera odmítá přijmout zodpovědnost, tváří se, že je vše v pořádku, nepřipouští si hlubší dopad svého chování. Nejspíš i věří svým lžím, těžko říct.
No nedá mi to, abych si trochu nerýpnul. Co kdyby jí někdo umožnil strávit den ve společnosti bezdomovců? Třeba by jí docvaklo, kam až může svým přístupem ke škole (a později k práci) spadnout…
Co jí tak navrhnout nějakou dobrovolnickou aktivitu v centru pro bezdomovce?
Zakladatelko - upřímně, vidím jediné řešení. Denně vysypat tašku před tebou, projít učení, kontrolovat úkoly - ale je to děsný vopruz, bohužel. Snažím se totéž dělat s nejstaršátkem ve čtvrté třídě a je to náročné - právě proto aby si zvyklo se připravovat a učit…
Nenávidím to, ale nevidím jinou možnost - škola v současném pojetí děti moc velké důslednosti nenaučí - tedy mám ten pocit.
@Jura007 píše:
No nedá mi to, abych si trochu nerýpnul. Co kdyby jí někdo umožnil strávit den ve společnosti bezdomovců? Třeba by jí docvaklo, kam až může svým přístupem ke škole (a později k práci) spadnout…
Co jí tak navrhnout nějakou dobrovolnickou aktivitu v centru pro bezdomovce?
Juro, neblbni, nikdo soudný (nemyslím rodiče, myslím stále zaměstnance neziskovek kolem bezdomovců) si tam nepustí ttřináctileté dítě - to je totiž o kriminál.
A děcka mají pocit, že tohle se jim stát nemůže, takže na to budou prdět, max z toho budou prču.
Pokud je skutečně tak, jak píšeš, je v tom lemplovství a nechuť plnit povinnost, pak nějaké domluvy, smírná řešení, psychologové asi nepůmůžou. Ona prostě chce volit krátkodobě jednodušší cestu a lži jsou pro ni prostředek k dosažení té jednoduchosti.
Já bych v tomto případě byla velmi tvrdá, ale v případě jakýchkoli zlepšení bych to hodně ocenila.
No ten můj nápad asi nebude úplně košer, ale myslím, že léčbu šokem by to chtělo…
@Jura007 píše:
No ten můj nápad asi nebude úplně košer, ale myslím, že léčbu šokem by to chtělo…
Jj, to jo. Ale slečně je vše fuk, takže způsobit šok bude problém.
Úspěšnost? Žádná na VŠ jsem nešla, rodiče mě podporovali pouze v placení školného, po maturitě jsem se rozhodla pracovat a splnit si všechny sny po kterých jsem na gymplu toužila /mít vlastní auto, notebook, fotoaparát, procestovat Evropu../ a nelituji, uvědomila jsem si že jsem školu absolvovala pouze z přání rodičů.
@prcekniky Tvrdé drogy bych vyloučila a jestli někde ve 14 něco kouří… to bych se divila, že by to stihla pravidelně každé ráno před školou. Jo, kdyby chodila za školu atd, ale ona je slušná a milá na kantory, jen kašle na povinosti a učení.
Ale samozřejmě ruku do ohně nedám. Dnes už ne.