Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda je někde nějaká vyhláška o tom, že dítě, které ještě nemá tři roky ( bude je mít až v prosinci ), musí být ve školce jenom dopoledne. Nevíte někdo?
Jde o to, že známá tvrdí, že její dítě, které půjde v září do školky, tam bude moct dávat jenom na dopoledne, protože ještě nemá tři roky ( ty bude mít v prosinci ). Toto jí prý řekly učitelky ve školce. Ale mě se to zdá jako nesmysl, jak by to dělaly maminky, které mají rodičák jenom na dva roky a vrací se na plný úvazek do práce?…
Nevíte někdo, jak to teda je?
Tohle budu nejaky provozni rad skolky. Jestli se ji to nelibi, at ho da jinam, kde bude moct byt cely den.
A jak to dělají matky teď, když mají jen rodičák na 2 roky a školka nepřijímá děti mladší 3 let? Omlouvám se, že neodpovídám přímo na dotaz, ale ta argumentace hlavním pracovním poměrem matky malého dítěte mi přijde na hlavu.
to si asi ta konkrétní školka nějak upravila, jinak to běžné není
Syn nastupuje do školky teď v září a co jsem se ptala, tak tam mají i dvouleté děti normálně na celý den. Záleží asi na školce…v jiné prý zase neberou ani tříleté, protože mají malé kapacity.
Nevím jak to je, ale syn nastupoval do státní školky ve 2 letech a 7m, dcera nastupovala ve 2 letech a 6m, po 14 dnech tam i spala, děti vyzvedávány před zavíračkou.
Nesmysl. Je to omezené pouze u dětí do dvou let. Jinak nikoli.
Jsem že školství . ![]()
@janoma
Prosím tě a jak je to, když mám dceru přijatou pro rok 2018/19, ale s tím, že mi ji vezmou až po jejich třetích narozeninách. To takhle lze?
To bude dáno vnitřním řádem dané školky, u nás může dítě nastoupit až v měsíci kdy má 3 narozeniny. To má prostě každá školka jinak. Když jsem šla do práce, tak měl syn 2.5 roku a na ten půl rok, než mohl nastoupit do naší státní školky, tak šel do soukromé, kde berou i děti mladší.
To je podle mě nesmysl. Jednou je dite prijaté, plati si školkovné a nemuzou to takhle omezovat. To same o prazdninovem provozu u deti, co maji maminky na MD. Syn je v lednu, nastupoval v říjnu v necelých třech letech na celý den.
Neni to nesmysl, syn byl také přijatý , ale je únorový a tak jsem od září platila školkovne a tam mohl nastoupit až v únoru. Školka nemá povinnost vzít dítě mladší 3 let, záleží jak to v dané školce mají nastavené. Pokud vezmou mladší dítě je to jen jejich plus, ne povinnost.
S dovolením se přicpu sem, našla jsem, že pokud pobírám RP, tak můžu dát dítě do školky na maximálně 46 hodin měsíčně, ale nikde jsem nenašla, jestli tohle platí i u soukromých školek? Částečně pracuji a chtěla bych tam dávat prcka na dopoledne, ale na dopoledne by to vyšlo celkem na cca 80 hodin měsíčně, nevíte někdo, jak to je? Díky ![]()
Radši anonymně, švagrová mě tu zná a je hodně proti tomu, řekneme to potom rodině jako hotovou věc ![]()
@Kajak18 píše:
@janoma
Prosím tě a jak je to, když mám dceru přijatou pro rok 2018/19, ale s tím, že mi ji vezmou až po jejich třetích narozeninách. To takhle lze?
Taky jsme to takto měli. Pravidlo školky.
@Anonymní píše:
S dovolením se přicpu sem, našla jsem, že pokud pobírám RP, tak můžu dát dítě do školky na maximálně 46 hodin měsíčně, ale nikde jsem nenašla, jestli tohle platí i u soukromých školek? Částečně pracuji a chtěla bych tam dávat prcka na dopoledne, ale na dopoledne by to vyšlo celkem na cca 80 hodin měsíčně, nevíte někdo, jak to je? DíkyRadši anonymně, švagrová mě tu zná a je hodně proti tomu, řekneme to potom rodině jako hotovou věc
Platí to pouze u dětí mladších než 2 roky, pak už ne. Jde i přerušit pobírání RP, dávat to malé dítě neomezeně, a po dovršení 2 let si zase obnovit čerpání RP a v klidu to dočerpat.
@zrcadlo píše:
Platí to pouze u dětí mladších než 2 roky, pak už ne. Jde i přerušit pobírání RP, dávat to malé dítě neomezeně, a po dovršení 2 let si zase obnovit čerpání RP a v klidu to dočerpat.
To je výborná informace, dítko bude akorát dvouleté, pobírání RP a jeho pobyt ve školce by se kryl právě jen 4 měsíce, tak jsem přemýšlela, jak to vyřešit
Moc díky ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.