Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, syn 3 roky chodí do školky a poslední měsíc odmítá ve školce jídlo. Přestal tam úplně jíst. Na procházce je pak unavený a usíná při chůzi. Ráno snídá doma než jde do školky jen jogurt, pak jí až odpoledne doma ve tři. Je to dlouhá doba nic nejíst. s jídlem bojujeme i doma, ale tu sní alespoň něco. Ve školce ani jogurt, který má rád. Nemá někdo radu? Zažil to někdo takový stop jídla?
Co na to říkají učitelky ve školce, co na to říká tvůj syn? A zkusila bych ráno ten jogurt nedávat, třeba ho to trochu donutí.. ![]()
Jinak předtím tedy ve školce jedl?..
Jo, syn začal chodit do školky teď v září, ze začátku krásně jedl, ale polední dobou prý ani sousto. I doma bojkotuje vše kromě několika oblíbených jídel. Doma se to snažím řešit tak, že prostě dostane až další jídlo a mezi jídly nedávám žádné mlsky, ovoce, nic. Ale učitelky ve školce z něj jsou nešťastné, navíc chodí do lesní, takže je
i v tomhle počasí celý den venku a v pohybu, tak teď dostává do školky namazanou housku
.
A nedalo by se to tvému synovi vysvětlit? Že když se nenají, tak bude unavený? Mému ne, ale my máme diagnózu…
@Mala.ještěrka píše:
Jo, syn začal chodit do školky teď v září, ze začátku krásně jedl, ale polední dobou prý ani sousto. I doma bojkotuje vše kromě několika oblíbených jídel. Doma se to snažím řešit tak, že prostě dostane až další jídlo a mezi jídly nedávám žádné mlsky, ovoce, nic. Ale učitelky ve školce z něj jsou nešťastné, navíc chodí do lesní, takže je
i v tomhle počasí celý den venku a v pohybu, tak teď dostává do školky namazanou housku.A nedalo by se to tvému synovi vysvětlit? Že když se nenají, tak bude unavený? Mému ne, ale my máme diagnózu…
Trosku OT, ale oni jsou v tomhle počasí fakt cely den venku? Není často nemocný? To si nedovedu představit, i když je člověk nejtepleji oblečen, přece po nějaké době promrzne.
@zudina píše:
Trosku OT, ale oni jsou v tomhle počasí fakt cely den venku? Není často nemocný? To si nedovedu představit, i když je člověk nejtepleji oblečen, přece po nějaké době promrzne.
Hele a já jsem teď ujetá, koukni se detailně na školkovou třídu venku. Bez rukavic klidně, nakrcnik na ozdobu, holý krky, z čepice koukaj uši atd.., to ještě chápu, že já jako maminka ho během výletu desetkrát upravím a zachumlam, ale jinak mám o těch všech kaslikach a rymach po přechodu do školky jasno ![]()
Nevlastni dcera kdyz nastoupila u nas do skolky, tak taky nic nejedla. Byla tam temer 10 hodin kazdy den, bez vyjimky. Oba pracujeme na plny uvazek. A nic nejedla celou dobu. Proste musela si zvyknout. Hotovo. Nechces jist? Nejez. Na potize s jidlem si stezovaly i ucitelky a druzinarky az do 3. tridy. Manzel ji kolikrat nadaval, druzinarky si stezovaly. Doma by pak snedla kde co. Ale nedostala az do vecere nic. Mela se najist ve skolce. Manzel v tomhle je nekompromisni. A unavena tedy nebyla, radila jak cerna ruka i hladova. Zije asi ze vzduchu. Ted ma 141 cm a 25 kg.
@Bubla Bůčková píše:
Hele a já jsem teď ujetá, koukni se detailně na školkovou třídu venku. Bez rukavic klidně, nakrcnik na ozdobu, holý krky, z čepice koukaj uši atd.., to ještě chápu, že já jako maminka ho během výletu desetkrát upravím a zachumlam, ale jinak mám o těch všech kaslikach a rymach po přechodu do školky jasno
Nám posílají ze školky fotky a když vidím jak tam malej má holy uši a krk a polorozeplou bundu tak silim
ja bych ale asi nechtěla v tomhle počasí byt cely den venku proto mě zaujalo ze v lesní školce jsou decka venku cely den..
@pocker ať poradím, kluk tam taky moc nejí, zatím tam ale chodí jednou denně a doma dostane nášup. U celodenní nevím, fakt jedině něco vlastního, co ji typu loupak, muffin… ![]()
@zudina píše:
Víceméně jo. V devět ráno (nebo dřív, když už jsou dovedené všechny děti) vyráží ven, kolem dvanácté mají oběd, do jedné jsou vevnitř v herničce a pak zas vyráží ven. Teď mají nově jurtu, takže možná budou ráno a po obědě tam, to ještě nevíme. A tak do půlky listopadu venku i obědvali.
Hele a nemocný není. V září nastoupil a akorát přes Vánoce měl nějakou virózku s rýmou a kašlem, jinak nic. Ale on teda nebýval nemocný ani předtím
.
Příspěvek upraven 28.01.21 v 16:11
@zudina píše:
Nám posílají ze školky fotky a když vidím jak tam malej má holy uši a krk a polorozeplou bundu tak silimja bych ale asi nechtěla v tomhle počasí byt cely den venku proto mě zaujalo ze v lesní školce jsou decka venku cely den..
Neeee
a píšeš jim na to něco? ![]()
@Bubla Bůčková píše:
Neeeea píšeš jim na to něco?
Snažím se nepsat ale občas se neudrzim
jenže ony ty učitelky stejně většinou neodepisou, takže se akorát tak uziram ![]()
Dcera taky přestala zcela jíst a byl to bojkot v období vzdoru (jako, že nám ukáže kdo je tady pánem). Řešila jsem s učitelkami, protože i je to trápilo, a pomohla pozitivní motivace (když něco sníš maminka přinese odpoledne bonbón a pak hlásili zda jedla či stávkovala, asi dvakrát odměnu fakt nedostala, nebo třeba jen půlku a do měsíce se to srovnalo.) Ale na každé dítko funguje asi něco jiného.
@pocker A dá se s ním domluvit proč nejí? Nechutná, nějaký druh vzdoru (ala nelíbí se mi tu, tak nebudu jíst), nějaké potraviny/konzistence, co nemá rád, školka je nějaká moc rigidní (má problém třeba dát děcku ke sváče jen suchou housku, když nejí pomazánky), opravdu nemá hlad?
@Anonymní píše:
Nevlastni dcera kdyz nastoupila u nas do skolky, tak taky nic nejedla. Byla tam temer 10 hodin kazdy den, bez vyjimky. Oba pracujeme na plny uvazek. A nic nejedla celou dobu. Proste musela si zvyknout. Hotovo. Nechces jist? Nejez. Na potize s jidlem si stezovaly i ucitelky a druzinarky az do 3. tridy. Manzel ji kolikrat nadaval, druzinarky si stezovaly. Doma by pak snedla kde co. Ale nedostala az do vecere nic. Mela se najist ve skolce. Manzel v tomhle je nekompromisni. A unavena tedy nebyla, radila jak cerna ruka i hladova. Zije asi ze vzduchu. Ted ma 141 cm a 25 kg.
Když jsi macecha, máš to v tomhle snazší.
Já když vychovávala dítě, které nebylo moje, byť bylo moje příbuzné, byla jsem stejná. Nechceš? Tvoje smůla. Blbneš se zmrzlinou a spadla ti na zem? Tvoje smůla.
Ale u vlastního to řešíš. Jestli nemá hlad, jestli mu to nějak neškodí… ![]()
Jinak matkám nejedlíků závidím, moje dítě je naopak kyselina. A s tím se nedá dělat nic. Prostě sež.., na co přijde.
Každý nejedlík se nakonec rozjí, ale žrout se musí krotit navždycky, aby nebyl jak koule ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.