Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Rozhodně řešit..1,5kg za 14 dní je docela dost u tak malého dítěte…
@Vladusxx také si to myslím. Po novém roce ho raději objednám k doktorce. Nám se rozbila váha, dnes se vážil u babičky a až mě to zarazilo…snad to bude jen období a nebude to z důvodu nějakého onemocnění
@Linda99999 tak kazda váha je jina. Realne to muže byt třeba půl kila. Ale když na nej kouknes a sahnes tak to ucejtis. Me kluk na jaře shodil z 18 na 17 kvůli nemoci a bylo to hned vidět. Má už po te ryme? Nebyl to třeba covid, ze by neměl čich a chuť?
U tříletého resit idealni vahu? Kazde takove male decko je jine… pokud se mi cokoliv nezda tak resim s doktorkou a ne na emiminu.
A nevaž na jine vaze kdyz porovnavas, zalezi na povrchu na kterem stojí vaha atd.
@hospodki je to na něj vidět na první pohled, že je o dost hubenější. Rýmu má pořád, drží se ho už pár dní. Spíš mi příjde, že má nechutenství, protože i na jídla, co má rád, říká fuj…což u něj neznám 😂
@Floraly to by se nám naše váha nemohla rozbít. Kouknu na něj a vidim, že zhubnul. S doktorkou řešit budu, ale až bude po svátkách. Takže díky za radu, byla užitečná. Ideální váhu neřešim, ale existují přece tabulky, u syna jsem vždy hlídala, aby nebyl obézní. Měl vždy apetit neskutečný.
Může mít nechutenství z té rýmy. Jako k doktorce můžete zajít, ale klidně bych to nechala na leden. Pokud teda není nějaký bez energie nebo jinak divný. Spíš by mě znepokojovala ta moč. Ale to musíš zachytit čistou moč, abys viděla, jestli jsou v ní kousky, nebo ne. A určitě k doktorce vezměte moč s sebou.
Jinak jo, tabulky jsou. Ale pokud je dítě na 10. percentilu, tak to není žádná hrůza. Já mám děti mezi 4. a 10. percentilem, BMI těsně nad 12, a jsem s nimi spokojená. Taky si vezmi, co ty percentilové tabulky říkají. Že 90 procent kluků stejného věku má vyšší hmotnost než tvůj syn. Za prvé to není žádná hrůza. A za druhé naše populace obecně tloustne. Teď je dítě na 10. percentilu a před 20 lety by se stejnými mírami bylo třeba na 50. percentilu.
@Linda99999 ještě, nemá třeba delší dobu zvýšenou teplotu? 37-37,5? A ta rýma nebubla jakoby hloubs v krku a ne nose? To by mohla byt bronchitida. Klidně bych nechala zkontrolovat CRP mezi svátky. I doktor má zástup. Za dva týdny viditelný úbytek je hodne
@Janča6 děkuji, právě že se jeví v pohodě. Nálada dobrá
ještě to nechám a uvidíme v tom lednu ![]()
@hospodki zvýšenou má jen ráno a večer, jinak ne. Brala jsem to jako obyčejné nachlazení, ale ta váha mě dnes zarazila. Tak uvidíme, jak se to vyvine, zítra koupíme váhu novou a uvidíme, jak to bude kolísat ![]()
@Linda99999 píše:
@Janča6 děkuji, právě že se jeví v pohodě. Nálada dobráještě to nechám a uvidíme v tom lednu
Samozřejmě prudké hubnutí může značit problém. Ale věřím, že do ledna to vydrží, pokud nejsou jiné podezřelé potíže.
@Linda99999 tak zvýšena teplota dlouhodobě muže byt nějaká bakteriální infekce. Tak jsi máma, sama musíš cítit jak a co. Me třeba holka na ty bronchitidy trpí. Týden 37,1-37,4 a občas zabublala uvnitř. Při spani nic, ale předcházela to u dvoutýdenní rýma a pak už jen ta teplota
@Janča6 ono je to s ním těžké, od narození porucha imunity, ta má dobrou prognozu po poslednich odberech, alergie, astma, ekzemy, průjmy. První rok a půl byl neustále nemocný, pak se to zlomilo a už mám doma zdravé dítě. Každopádně jsem opatrnější
@hospodki díky, mně se jeví v pohodě, není úplně ve své kůži, na štědrý den ráno hodně kašlal a strašně sípal. Pak usnul na 3 hodiny a už byl úplně v pohodě natěšený na Ježíška. Zůstal mu jen kašel trochu a rýma. Takže za mě žádná tragedie prave ![]()
Zdravím, dotaz je jasný. V únoru bude mít syn 3 roky, vždy to byl jedlík, až moc velký. Posledních 14 dní nechce skoro jíst. Jen pečivo, rýži. Hodně pije. Měl rýmu a kašel, což ale nikdy nebyl problém v jeho apetitu. Za 14 dní zhubl 1,5 kg. Dvakrát jsem si všimla, že čůral takové malé kousky, ale to mohlo být z trenek nebo zbytek mázku. Na záchodě se to lehce splete. Mám to řešit s doktorkou? Vždy měl ideální váhu, teď je na 10-15 percentilech. Díky za rady