Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anais Brno píše:
V 5ti letech je děcko schopné ujít x kilometrů na normální lesní cestě…
Je. Ale pokud budou chodit uspavat denne, tak se jakakoliv zajimava zmena pocita.
Fakt nema cenu to lamat jen proto, ze „by melo“
.
A já bych ti jenom chtěla říct, ať si ty místní super ženy moc nepouštíš k tělu - 20km pěšky sotva laňka seskočila z porodní kozy, denně 6 hodin venku, za každého počasí, už chybí jen doma napečeno, navařeno, péče o ležáka, manžel kamioňák, rekonstrukce baráku a hospodářství k tomu!
Nikomu ty zásluhy neupírám, ale tohle mě fakt s*re, to je pomoc jak noha!
Jestli máš pocit, že děcku by prospělo víc spát, tak to musíš nějak - pro sebe nejjednodušší cestou, zajistit. Vyprdla bych se na cyklostezku, jela tam, co to mám nejblíž a mimino so holt bude muset zvyknout. Lehký to nebude, ale nějak věřím, že ty děti nejsou blbé a na nedostatek spánku dobrovolně neumřou, že to radši zalomí v tom lese. Je to těžký a i když to člověk ví a čeká, žít tu realitu je prostě mnohdy opruz. Naštěstí z toho snad všechny vyrostou ![]()
@Kacise píše:
A já bych ti jenom chtěla říct, ať si ty místní super ženy moc nepouštíš k tělu - 20km pěšky sotva laňka seskočila z porodní kozy, denně 6 hodin venku, za každého počasí, už chybí jen doma napečeno, navařeno, péče o ležáka, manžel kamioňák, rekonstrukce baráku a hospodářství k tomu!Nikomu ty zásluhy neupírám, ale tohle mě fakt s*re, to je pomoc jak noha!Jestli máš pocit, že děcku by prospělo víc spát, tak to musíš nějak - pro sebe nejjednodušší cestou, zajistit. Vyprdla bych se na cyklostezku, jela tam, co to mám nejblíž a mimino so holt bude muset zvyknout. Lehký to nebude, ale nějak věřím, že ty děti nejsou blbé a na nedostatek spánku dobrovolně neumřou, že to radši zalomí v tom lese. Je to těžký a i když to člověk ví a čeká, žít tu realitu je prostě mnohdy opruz. Naštěstí z toho snad všechny vyrostou
Slyšela jsi někdy o spánkové deprivaci a vlivu na vývoj mozku?? Opravdu jsou děti, které nemají velkou potřebu spánku a musíš to hlídat…
Kluk na prespavacce spal asi 4 hodiny totálně KO. Kdybych si s ním nelehla, tak vydrží do večera…
@Anais Brno mám jedno takový doma, ale musel se to naučit, stejně jako já. Nicméně jestli má zakladatelka zdravotní problémy, tak je lepší jít v klidu do lesa, kde sice dítě nebude spát tři hodiny jako na cyklostezce, ale ona bude funkční. Nebo to střídat, nebo hledat jakoukoliv jinou cestu, ale můj point byl, že není cesta se totálně oddělat, protože na emiminu jsou takový a makový borky, co daly stonásobek s prstem v nose.
@Kacise to ježdění na cyklostezku taky nechápu…ale na druhou stranu to dítě v tomhle věku ten spánek potřebuje…
@AliciaR píše:
Dobrý den, maminky,Ráda bych vás prosila o radu, než začnu řešit s odborníky. Náš syn 9 měsíců už zhruba dva měsíce nespí. Večer usíná až kolem 23hod. a ráno se probouzí okolo 7hod. (cca 2× vstává na UM a párkrát se ještě probudí a potřebuje chytit za ruku, nebo dudlíka). Co mě ale dělá starosti je to, že přes den nespí. Zkoušela jsem snad úplně všechno, ukládám ho k odpolednímu spánku vždy ve stejný čas, usínala jsem s ním, nechávala ho usnout samotného, pouštěla hudbu, šumy, zpívala, šeptala. Všechny pokusy ale končily takovým hysterákem, že se nemohl kolikrát nadechnout. Jediné, kdy se mi ho přes den podaří uspat, je v jedoucím kočárku (raketa nefunguje). Jakmile zastavím, probudí se. Je ale nad moje síly každý den trajdat tři hodiny s kočáremZačínám mít trochu obavy, aby to nějakým způsobem neovlivnilo jeho vývoj. Nebo je to normální a mám čekat, že tohle období přejde?
Dcera spala od narození cca 23 - 7 s 2 - 3 přestávkami na kojení, které se často protáhly i na více než hodinu a přes den jí stačilo 3×20 minut. Průměrně dala 8h za celý den a noc. Dle dr. všechno v pořádku, prostě jí to stačilo. Teď jsou jí 3,5 a vše v pohodě. Někdy usnula v kočárku, někdy v nosítku, někdy u prsa. Jedoucí kočárek nepomáhal. Rozhodně jsem ale nejezdila 3 hodiny denně a ani jsem netrávila hodiny uspáváním. To jsem si s batoletem a dítětem na online výuce dovolit nemohla.
@AliciaR je to normální, některé děti prostě samy usnout neumí…
Já to měla se synem stejně, od mimca od šestinedělí usínal kolem 21:30 a budil se v šest, někdy i dřív. Byl kojeny, rozhodně jsem k němu vstávala víc jak 2× za noc.
Přes den spal taky jen v kočáře, takže dokud potřeboval ještě dopolední spánek, chodila jsem 2× denně. Dopo si dal třeba 30/40 minut, po obědě 1, 5 hodiny max, jedoucí kočár, absolutní ticho. Těch zoufalých matek l, co jim nespi děti jsem potkávala na lesní cestě dost…
Polední spaní odešlo někdy v předškolním roce, ale na poledním spaní jsem trvala, byl jinak nepoužitelný.
Je mu devět, chodí spát kolem deváté večer a vstává v šest. Víkend, prázdniny furt jak kdyby měl v sobě budík.
I dneska má dny, kdy nemůže usnout, tak než abych trápila jeho i sebe, jdu si za ním lehnout, aby jsme si dali aspoň teď devět hodin spánku…
Nikdy jsem u něj nezažila, že by sám během dne odpadl, jak popisovaly kamarádky, že jim dítě uslo při hraní, v židličce a podobně…
Bych se vyprdla na každodenní cesty na cyklostezce, sbalila obě děti a šla do lesa, hlavně teď v těch vedrech.
Jo a když mi usnul v buse, saline tak jsem s ním jela až na konečnou, aby se vyspal, protože výstup z busu i v kočáře ho vzbudil…