Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@ludmilaadamkova píše:
Když jsme doma na zahradě nebo po vsi kde to zná tak je to dobrý ale tohle teda bylo něco. U nás to asi fakt je spíše tím že když je něco nové tak se buď boji a nebo jí to přijde úžasný tak do toho jde na 120 procent. Např po 4 měsících viděla jezdící schody a chtěla pořád jezdit nahoru dolů. Uličky v nákupním cetnru jako by byla výzva k běhání. Vytrhla se mi z ruky a vběhla do takka a přiběhla k paní prodavacce za kasou- máš něco dobliho? Pak jsem ji musela capnout a odnést protože by tam Lítala mezi oblečením.
Ona je prostě dítě zahrady a lesa maximálně hřišť.
moje dcera v nákupáku taky lítá mezi uličkami a klouže se tam, a nakupuje, prostě vidí mě, že dávám věci do vozíku, tak to dělá také - nějak nechápe, že ona je dítě a já dospělý, považuje se zřejmě také za dospělou
@stinga tak když jdu nakoupit jídlo a jde se mnou na velký nákup tak jí dávám do toho jezdícího košíku. A do místního obchůdku či postu to zvládá v klidu tam to zná to asi už není tak zajímavý. ![]()
Navíc je to tam malý… Ono jde asi i o ty prostory. No zase s ní dlouho do zadneho nakupaku nepojedu.
@cartera Ano, myslím si, že je má dcera skvělá a úžasná, ale opravdu by mě zajímalo, jestli je správné nechat ji nekorigovaně oslovovat cizí lidi a začínat s nimi hovory a pokud mi tu někdo vysvětlí, že ano, ráda to budu dělat a mně se jen uleví. Proto jsem také tuto diskuzi založila. Nechci ji ušlapávat a zároveň nechci, aby z ní vyrostlo dítě, co si myslí, že může vše. Snažím se, aby byla šťastná - dokud to šlo, byly jsme snad všude (výlety), přesto si myslím, že chvilku by si na té zahradě hrát mohla. Asi vlastní zkušenost. Ale samozřejmě, budeme s jinými dětmi co nejvíc. Já byla vychovaná v tom, že když se dospělí baví, má dítě mlčet a šoupat nohama. Moje dcera s klidem skáče bavícím se dospělým do řeči. Tak co je správně - nějaký střed?
@cartera píše:
Myslím, že máš úžasnou dceru a jseš jediná kdo to nevidí. Nevážíš si toho, kritizuješ jí, okřikuješ, komanduješ. Asi taková i musí být, protože jiné dítě by tvé chování nedalo, a hodně by ho to poznamenalo. Vyrostl by z něj nešťastný člověk. Tvoje dcera je, jak říkáš splachovací a nic si z ničeho nedělá.. to je její velké štěstí.
Ano jsou děti, které jsou zakřiknuté, tiché, poslušné, nemluvné, kde je postavíš tak tam je najdeš. Dokonce takové autistické děti.. žijí ve svém světě, nekamarádí se s nikým. To by asi bylo to pravé ořechové
Jinak tvoje dítě potřebuje kolektiv, kamarády, podněty. A ne být zavřená doma, a na zahradě si vařit z vody nebo dělat bábovky! Ty jseš její máma a máš se postarat, aby byla šťastná. Snažit se maximálně naplnit její potřeby. A ne ji vnucovat svůj náhled na věc.
Zeptej se JÍ co by chtěla, vymyslete spolu nějaký program, zorganizuj setkání s jinými dětmi.. třeba by mohli k vám chodit na zahradu si společně hrát.
Hele, ale predstav si, že jedeš na dovolenou, v horším případě 10hodin autobsem, v lepším 3 letadlem a před tebou sedí dcera zakladatelky, která je celou cestu otočená na tebe a otravuje..
Nebo, že ty si matka toho dítěte, který takhle nedá pokoj lidem okolo a ty na nich vidíš, že je to obtěžuje.. Ještě ti to přijde tak super? Já neříkám, je to dite v nejaky rozumný míře je to ok, ale to dite v 5ti letech přeci musí pochopit, že když máma řekne už stačí, koukej se pred sebe, prohlížej si chvíli knížku atd. Ze ma bejt chvíli v klidu, minimálně nechat v klidu lidi okolo..
Nenavazela bych se do zakladatelky, že je špatná máma a nevěnuje se jí.. Já taky když mám volno, tak potrebuju něco udělat na zahradě a děti si prostě hrají samy, chápu, že ji nemůže bejt celej den za zadkem a vymýšlet zábavu.. Jo je důležitý, že si takhle umí všechno vykomunikovat, že se nestydí.. Trochu tyhle povahy bych si od ni vzala pro svy dítě ![]()
Ale zároveň by se měla naučit trochu nudit, respektive s tou nudou pracovat jinak, než pokrikovat na lidi..
Vis co ono i v dospělosti to jednou může být na obtiz.. Třeba představa, ze vylezu na zahradu a sousedka uz oprena o plot a jde pro drby, nebo 3× denně ji mít na návštěvě ![]()
Uf, to docela jde, ja se podle nadpisu lekla, ze treba otravuje jedem na krysy psy a kocky a tak
…nektere deti to maji v povaze..a ty sousedy to otravuje? Vzdycky budou lidi, kteri to prijmou a lidi, ktere to bude otravovat, kvuli tomu bych nepredelavala dite..v peti letech musi chapat hlavne, ze s cizimi lidmi nesmi nikam odchazet a nema s nimi sama mluvit, na to uz je stara dost..ze pozdravi sto lidi..no a co, ja jsem s manzelem zrovna ten typ, co se usmejou, pozdravi a klidne i pokecaji ![]()
@Anonymní píše:
@ludmilaadamkova Ano, taky zdrhá a lítá a ADHD je také v řešení. Kolem dvou a půl let jsem ji vnímala prakticky jako barevnou šmouhu. Kamarádka dceru teď používá jako „fitness trenéra“ pro svého chlapečka, protože ho čapne za ruku a půl odpoledne s ním běhá a nepustí. A on si to kupodivu nechá i s tím mluvením líbit.
to je prostě temperament! Moje holčina byla stejná, ale kolem 9 let se to krapet zlomilo a začala se stydět mezi lidmi. a sama si vystačila až když se naučila číst. Výchovně náročný bylo to, že to co okolí dejme tomu v těch 5letech bralo jako roztomilost tak 7 už byla vlezlost. ADHD má a musela se jí učit, aby „nehučela“, to už nebylo mluvení. Joa je dost chytrá, takže uměla i oslnit a všude dostávala něco zadarmo. až jednou narazila v kavárně. Místní kavárník nemusí moc děti
. A ona mu šla pochválit dorty a zákusky a on no fajn díky. A ona už naučená : A co mi teď dáte zadarmo?". No já rudá až na kořínky vlasů. A kavárník, ale co bych ti dával, leda tak vodu baby a ona tak aspon tu vodu
. A když byla na dvoře vždycky obcházela plot a lovila sousedy, jak se na ní podívali už je nepustila a to byly rozpravy
. A to ještě vždycky dostala ovoce a zeleninu, no jakkdyž jí najíst nedám.
@ludmilaadamkova píše:
Když jsme doma na zahradě nebo po vsi kde to zná tak je to dobrý ale tohle teda bylo něco. U nás to asi fakt je spíše tím že když je něco nové tak se buď boji a nebo jí to přijde úžasný tak do toho jde na 120 procent. Např po 4 měsících viděla jezdící schody a chtěla pořád jezdit nahoru dolů. Uličky v nákupním cetnru jako by byla výzva k běhání. Vytrhla se mi z ruky a vběhla do takka a přiběhla k paní prodavacce za kasou- máš něco dobliho? Pak jsem ji musela capnout a odnést protože by tam Lítala mezi oblečením.
Ona je prostě dítě zahrady a lesa maximálně hřišť.
Mam 3,5 letyho a v jsme vyrazili i s detma do zahradnictví no ty jo, to bylo něco
mladší tsm trénoval na ninju
skákal tam po těch paletach se substrátama atd. Jedna paleta se s nim svalila
když jsem ho nasilim tahala od těch palet at mi jde říct jakej se mu líbí stromtak mi jen rek, ze se mu nelíbí žádnej a hrnul se k těm paletam, že ninja to musi zvládnout
no, chlap ho musel odtahnout do auta a já dělala, že je neznám ![]()
Ale přesně v tomhle věku něco podobnýho predvedl starší v lidlu, tak asi nějaký blby období, takže zas aspoň rok s nima nikam nejedu ![]()
@lamicina Ano, právě jsi popsala mou dceru:-) A taky všem všechno chválí. A přiznám se, že jsem se už pokoušela ji chytit na písmenka, že by to třeba pomohlo, ale ještě nemá chuť. Taky si myslím, že by to mohlo hodně pomoct. No v té cukrárně, já bych se propadla ![]()
@a12 myslím že návštěva nějaký velkýho hobby marketu by bylo asi jako návštěva Disneylandu. Třeba v zoo se chovala tak nějak normálně. Nevím. ![]()
@ludmilaadamkova píše:
@stinga tak když jdu nakoupit jídlo a jde se mnou na velký nákup tak jí dávám do toho jezdícího košíku. A do místního obchůdku či postu to zvládá v klidu tam to zná to asi už není tak zajímavý.
Navíc je to tam malý… Ono jde asi i o ty prostory. No zase s ní dlouho do zadneho nakupaku nepojedu.
no když vlezla do vozíku, tak to bylo fajn - akorát chytala cizí lidi a cizí vozíky u pokladen, tam rozestupy držet nešlo
@a12 píše:
Hele, ale predstav si, že jedeš na dovolenou, v horším případě 10hodin autobsem, v lepším 3 letadlem a před tebou sedí dcera zakladatelky, která je celou cestu otočená na tebe a otravuje..
Nebo, že ty si matka toho dítěte, který takhle nedá pokoj lidem okolo a ty na nich vidíš, že je to obtěžuje.. Ještě ti to přijde tak super? Já neříkám, je to dite v nejaky rozumný míře je to ok, ale to dite v 5ti letech přeci musí pochopit, že když máma řekne už stačí, koukej se pred sebe, prohlížej si chvíli knížku atd. Ze ma bejt chvíli v klidu, minimálně nechat v klidu lidi okolo..
Nenavazela bych se do zakladatelky, že je špatná máma a nevěnuje se jí.. Já taky když mám volno, tak potrebuju něco udělat na zahradě a děti si prostě hrají samy, chápu, že ji nemůže bejt celej den za zadkem a vymýšlet zábavu.. Jo je důležitý, že si takhle umí všechno vykomunikovat, že se nestydí.. Trochu tyhle povahy bych si od ni vzala pro svy dítě
Ale zároveň by se měla naučit trochu nudit, respektive s tou nudou pracovat jinak, než pokrikovat na lidi..
Vis co ono i v dospělosti to jednou může být na obtiz.. Třeba představa, ze vylezu na zahradu a sousedka uz oprena o plot a jde pro drby, nebo 3× denně ji mít na návštěvě
no jo, ale píšeš DĚTI se hrají, ale tady u zakladatelky i u mně máme JEDNO dítě, já mám na zahradě trávu odvrchu až dolů, a když sekám traktorem, tak dcera mi sedí na klíně - jinak to nejde a něco sadit je utopie
@Anonymní píše:
@lamicina Ano, právě jsi popsala mou dceru:-) A taky všem všechno chválí. A přiznám se, že jsem se už pokoušela ji chytit na písmenka, že by to třeba pomohlo, ale ještě nemá chuť. Taky si myslím, že by to mohlo hodně pomoct. No v té cukrárně, já bych se propadla
Jo ona byla jak strýc Pepin z postřižin
a to koukání do pusy, to dělala taky. Z toho zas byla úplně jatá moje ségra, ona se k ní vždycky postavila k židli a sledovala to sousto jak putuje do úst a u toho ještě furt mluvila. a když jsem ji odnaučovala skákat lidem do řeči, tak to byl taky očistec. Pak už věděla, že nemůže, tak se hlásila, ale u toho skákala, pobíhala a pak spustila jak kulomet. Někdy byla jak dítě, co vyrůstalo s vlky jakože nedotčená lidskou výchovou. Ale vydž, nakonec pravidla spol. chování taky ovládla a je z ní šiovná mladá slečna. Dej jí do nějakýho sportovního klubu a na divadlo. To u nás zabralo. První její role byla „rozpustilá tráva“
v místním muzikále ZUŠ. No a já byla vyloženě introvertní dítě, co se zabaví hodiny a hodiny samo. Takže šok velkej, pro mě.
Pošli ji s otcem, chůvou či prarodiči pryč a odpočinsi, ale to co popisuješ je normální chování extrovertního dítěte. Můžeš ji začít neurotizovat tím, že jí za to budeš trestat, ale vyrobíš si tím daleko větší problémy, než máš teď.
Jestli chceš měnit její chování, tak se potřebujete domluvit předem, aby pochopila co je potřeba a ne ji jen okřikovat, když už se to nedá vydržet a především ji nabídnout nějakou činnost - třeba pomoc na té zahradě - v rámci možnosti. Ano, samozřejmě že by bylo jednodušší udělat si to sama a mít tiché dítě schopné si dvě hodiny v tichosti hrát s kostkama, ale to prostě nemáš.
Příspěvek upraven 25.04.21 v 19:49
Opravdu ve věku kolem tří let to vypadá roztomile, v pěti letech už je to otravné a v devíti už si člověk pomyslí nelichotivé věci o rodičích a jejich výchově.
Ty děti musí dostat hranice,. Říct mé dítě někomu, že po něm něco chce zadarmo dostat jen za to, že jej předtím otravovalo, tak se studem propadnu a přemýšlím, kde jsem udělala hrubou chybu ve výchově.
To je prostě úplně skvělé, jak mi tu každý radí něco jiného.