Dítě se bojí smrti rodičů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14642
11.7.15 21:25

Měli jsme doma obrázkovou Bibli pro děti. Četli jsme si v ní a já jsem dětem vysvětlila, že až jednou umřeme, tak půjdeme do nebe, kde to je velmi krásné.
Krátce na to nám v rodině umřelo několik lidí a děti to díky Bohu zvládly celkem dobře, protože věděly, že třeba babička je v nebi, a že se tam s ní jednou všichni potkáme. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
5.5.17 20:42

Ahoj, řeším tohle s téměř šestiletou dcerou už minimálně tři roky, zemřel jí dědeček. Řešíme s přestávkami. Cítí velký strach a úzkost, vysvětluju, jak je to s nebem, že starý člověk má už unavené a bolavé tělo, tak jde dušička do nebe. Bohužel to odmítá přijmout, pláče, že nechce moji ani její smrt. Vysvětluju, ukazuju své rodiče, že jsem dospělá a oni tu pořád jsou. Že pak se zas uvidíme. Nepomáhá to. Je to pro mě strašně vyčerpávající téma. Vydržím dost, ale někdy už to pak úplně nedávám. Nepláču samo před ní, ale smutek ze mě už někdy po delší debatě cítí. Když jsem v koncích, utnu to a zavedu řeč jinam s tím, ať myslí na jiné věci. Myslíte, že je to špatné? Brání jí můj smutek to přijmout? Ch jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.5.17 21:01

Měla jsem to přesně v tomhle vku, strašně jsem se bála, že umřu já nebo naši, a pak i jako starší jsm se bála, když jeli někam beze mě, a že se třeba vybouraj a umřou. spolužákovi v první třídě umřela maminka, tak to bylo pro mě náročný a dodnes to moc nedávám. jsem dost citlivá i na energie a tak

• Citovat
  • Upravit
6538
5.5.17 21:05

Řešila jsem se synem relativně nedávno a kromě vysvětlování a povídání jsem nasadila homeopatika a po dlouhé době, světe div se, po 14 dnech to přešlo. Jinak je to prý v tomhle věku celkem typické. Držím pěsti, sama vím, jak je to vyčerpávající. A ahoj ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
5.5.17 21:33

@mischelinka Ahoj :). Jaká homeo to byla? Dík.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6538
5.5.17 21:37

@Genovesa myslím, že to bylo Gelsemium sempervirens, ale hledali jsme s paní lékárnicí ty vhodné, ve hře byla i jiná, tam je potřeba vzít v úvahu, jak se dítě projevuje, na co je citlivé apod., takže u každého jinak. Celkem dobře poradí a jsou homeo zásobeni v lékárně u nádraží, v bývalé Sidii, vedle hotelu. Myslím, že je to Ave, tam mi vždycky poradí. Uvažovala jsem i krizových kapkách od Bacha, tuším s názvem Rescue Remedy, pro děti jsou ve formě cucavých pastilek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
5.5.17 21:40

@mischelinka Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6538
5.5.17 21:43

@Genovesa není zač, hlavně, ať „je klid“ :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.5.17 23:16

Pamatuju si to sama u sebe, když jsem byla malá. Ani nevím, proč jsem o smrti začala tenkrát přemýšlet. Mamce jsem brečela v posteli, že nechci, aby umřela, že ji mám hrozně ráda. Upřímně mě to nikdy nepřešlo (a to je mi dnes 23 let), jen jsem o tom přestala jako malá mluvit, protože jsem viděla, jak to mamku trápí. Zajímavé je, že se nebojím svojí smrti, ale bojím se smrti svých blízkých.

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
6.5.17 06:52

To je v tomhle věku přirozené. Jen je holt dcera úzkosnější a tak to hůře snáší. Strach ze smrti je základní existenciální téma, se kterým se dřív či později musíme nějak vyrovnat.

To že si tím projde teď je vlastně lepší, než kdybyste to před ní tajila a dopadlo to na ní poprvé až ve vyšším věku.

Jinak klidně před ní plačte, nehrajte pocity, které nemáte. Není to nic nedůležitého, dědečka (otce/tchána) je potřeba oddtruchlit a to že dítě vidí, že taky truchlíte je daleko lepší, než když se ve snaze je ochránit zkoušíme zlehčovat naše i dětské pocity.

Tím že se pláče a mluví se o tom, jak je člověku těžko a není mu za to nadáváno že je slaboch a nebo mu bodře doporučováno, že už se má vzchopit, tak tím se přirozený smutek odplavuje.

TOhle je dobrý článek na podobné téma http://www.umirani.cz/…ruchli-jinak

a Cesta domů vydává i zajímavé knížky pro děti, které pomáhají takovéhle těžká témata probrat.

https://eshop.cestadomu.cz/…egorie/knihy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
6.5.17 14:39

@Ou Moc Vám děkuju za Váš příspěvek. Tohle jsem potřebovala vědět. Odkazy projdu. Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí