Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@llida Je hezke mu zvolit rezim, ale kdyz se batole rozhodne v pet usnout u svaciny, tak ho nic nedonuti neusnout.
Jenze on denni spanek potrebuje, ale nedokaze uz usnout driv pres den…
@JezinkaBezinka jasne kazde dite je jine, ja razim metodu, ze po obede se jde do pokojiku odpocinout a je mi jedno jestli vytuhne nebo si starsi cte knizku, proste je ve 12h v posteli… kdyz spat nechce mala( 2 roky) tak si brbla, pretaci, chova plysaka, ale je v posteli… nenene zkousi taky, ale stejne vi, ze proste musi jit a byt v postylce…stejne tak vecer ve 20h
@llida Ja mam dite trosku divoke a v jak ted reknu, ze se jde apat do postele, spusti hysterak, natoz kdybychom si opravdu sli lehnout.
Kazdopadne vcera se vzbudil ve ctyri, v pet vstal a pak vytuhnul v poledne na 2 hodiny po sokole a v noci se hemzil uplne stejne, a taky tam povidal neco o vstavani jeste za tmy, kolik bylo nevim…takze hemzeni neni tim, ze by pres den nespal a spani mu chybelo. Holt je v tom mezidobi prechodu od jednoho spanku k zadnemu a dela mu to divokosti, snad se to urovna…
@JezinkaBezinka jo tak to mame taky ted tu fazi, ale kdyz vytuhne az navecer, tak ho pak jeste probudim, aby sel do postele pak treba ve 22-23, pro me lepsi, nez aby vstaval v 5 rano. Ale u nas je jedno, kdy ho probudim, usmiva se porad.
@JezinkaBezinka pro me je pohodlnejsi ho nechat litat nez ho davat spat, kdyz vytuhne na gauci, vytuhne na gauci. Ale jedna se jen o vikendy, v tydnu spi ve skolce, od 2 let. Jsem radeji, kdyz pres den nespi, to pak usne ve 20. A cestovat v posteli prestal tak nejak sam ted ze dne na den.
@blumen Vsak ja ho ted uz neuspavam pres den, ale zaroven ho nemuzu vzbudit, kdyz uz vytuhne, kdyz jsem to parkrat zkusila, vzdycky silene plakal.
Ono asi neni nejhorsi to, kdy vstava, ale to celonocni mrskani, ktere navazalo na celonocni kojeni…
Jako je těžké radit maminkám, když člověk nezná úplně všechny informace.
Vím, že do roku by mělo dítě spát s rodiči (jinak trpí strachem a úzkostí, že je samo), do 3 let mít svou malou postýlku.
Já mam chlapečka, který mě potřebuje nonstop (dříve narozeny, nechodí). Takže spí stále s námi.
Na dobrý spánek dětí platí jen režim, který je už od začátku. Když krmíte co 3 h, dítě si vždy pak zvykne spinkat podle toho jak je staré a jak to potřebuje.
Jako miminko mi spal po každém mlíčku, vždy se probudil, když měl hlad (pominu bolení bříška atd).
Pak měl 2 šlofíky denně (cca do 1 roku) a večer po 6-8 usl a spal do rána cca 5-8.
Teď má šlofík vždy po obědě. Večer chodí po večeři spát kolem 7-8
Když tohle nemá, tak je nevrlý, padá mu hlava, brečí.
Každé dítě je jiné, má jiné rodiče, sourozence, fakt těžké říct. Ale co jsem viděla jiné mamky, co se mi stěžovaly, tak vesměs neměly žádný režim. Dítě chtělo mlíko, tak dostalo, dítě nespalo, tak ho zvedli z postýlky a nosily a hráli si s ním
třeba i o půlnoci.
Vezměte si to tak, když se někdy probudíte a nemůžete usnout, nechce se vám spát, tak co uděláte? Myslím, když chcete spát, protože třeba musíte ráno vstávat?
No jasně, že potřebujete ticho a tmu a ne aby do vás někdo mluvil, chrápal nebo vás dokonce z postele tahal? ![]()
Je jasné když Vám dítě usne v 5 odpoledne, tak bude třeba spát do 11 večer a do 4 může klidně řádit. A když tohle bude dělat každý den, tak se nedivím, že je člověk unavený. Vy musíte v dobu kdy takové noční dítě spí fungovat a spát, kdy ono řádí.
@Lujza031 Tohle uz je ale trosku mimo, co pises. Ze bezrezimove dite v noci spi blbe neni pravidlem. Nase dite jsem nikdy v noci z postele netahala a taky nikdy v noci neradil jakoze by behal, chtel si hrat atd. Ano, vyjimecne se vzbudil a nemohl usnout, ale primarne mi ted jde o to vrteni a hemzeni se, jinal dite v podstate spi, hemzi se ze spani.
A to ze ted usne pozdeji odpoledne, tak je v prechodu od jednoho denniho spanku k zadnemu, a kdyz si odpovecer sedne, tak obcas usne. Drive pres den je neuspatelny. S tim jednak nic neudelam a druhak to neni hlavni problem.
A ne, nechci aby dite vyzadovalo spani presne v urcitou hodinou a tudiz se veskery program tocil jen okolo nej.
@JezinkaBezinka
já jsem dceru ve 3 letech přestěhovala do pokojíčku, za chvíli jí bude 6 a pořád spí se mnou, je na mě namáčknutá, kope mě do břicha, ještě mezi námi někde leží kocour a jsme všichni tři na jedné posteli, ta druhá je prázdná
jelikož jsem sama
@stinga No ja si prave taky myslim, ze bude chodit zase ke me ![]()
Ale dam si zalezet na vyberu postylky, udelam mu tam hezky pelisek, aby se tam mohl pekne zavrtat…