Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte, dobrý den, je mi téměř 45.let a jsem neplánovaně těhotná. Je mi to líto, protože představa jít na interrupci je pro mě děsivá. Ale je pro mě děsivá i představa, že budu mít v 60.letech adolescenta, když už teď doma jednoho mám A je to děs
přítel mě podpoří ať se rozhodnu jakkoli, ale co je správné rozhodnutí? Nejsme bohatí, ale chudí taky ne, pokud by se jednalo o zázemí mimina. Jsem fakt v šoku. Je to teprve 5-6 týden, třeba se to neuchytí, ale třeba ano. Děkuju za názory ![]()
Mit alespoň dvě děti je fajn. I pro extrémní případ, že by se tomu prvnímu něco stalo. Nicméně tady je věkový rozdíl mezi sourozenci velký, zamysli se, jak moc by to ovlivnilo život i staršího dítěte. Nejspíš by mělo prvních pár let pocit, že ho ten mladší dost omezuje. A byla bys připravená těhotenství případně ukončit později, pokud by se ukázala VVV?
Nebo tomu nech volný průběh, pokud bude všechno v pořádku, tak to tak třeba mělo být a přinese vám to do budoucna pěkné chvíle ![]()
Znám rodiny, kde mají sourozenci mezi sebou 15 let a v dospělosti si k sobě také našli cestu. A jejich mámu pozdní těhotenství a následně i péče o vnoučata v pokročilém věku myslím hodně omladilo.
Ahoj,
já mám rozdíl mezi dětmi 18 a 15 let. Rodila jsem ve 43 letech. Nyní jsou dceři 2 roky a kluci jsou pro ni parťáci a ona pro ně mazlík. Je to náročné, člověk už je v životě nastavený jiným směrem, ale vše tak mělo asi být. Rozhodně nelituji, i když jsem občas dost unavená možná I ze stereotypu, který zákonitě nastal
. No a normálně bych v tuto dobu nepsala příspěvek ale holt rýma a s tím i nespavec je tu. Prostě začnou starosti, na které se člověk musí zase nastavit. Hodně štěstí.
Nebála bych se toho, sice je mi 41 ale čekám třetí, rozdíl děti bude 17 a 10 let, bývalá sousedka měla druhé dítě ve 45 letech taky taky měla dceru první které už bylo 20 let.
Toto si musíš rozhodnout sama. Radit se svým mužem. Je to tvé tělo. Přijde mi nevhodné, aby o tom rozhodoval někdo na netu.
To záleží opravdu jen na tobě. Každý má život nastaveny jinak.
Mne v tomto věku bohate stačí pohlidani vnoucete.
@skorpius píše:
Ahojte, dobrý den, je mi téměř 45.let a jsem neplánovaně těhotná. Je mi to líto, protože představa jít na interrupci je pro mě děsivá. Ale je pro mě děsivá i představa, že budu mít v 60.letech adolescenta, když už teď doma jednoho mám A je to děspřítel mě podpoří ať se rozhodnu jakkoli, ale co je správné rozhodnutí? Nejsme bohatí, ale chudí taky ne, pokud by se jednalo o zázemí mimina. Jsem fakt v šoku. Je to teprve 5-6 týden, třeba se to neuchytí, ale třeba ano. Děkuju za názory
Rozhodovala bych se dle zdravotního stavu, jestli už chodíš po doktorech, máš léky na tlak, cukrovku, řešíš nadváhu, tak je to jiné než když jsi zatím zdravotně bez problému a zvyklá žít aktivně.
Plus psychika a podpora chlapa.
Dítě nemusí být zdravé, bezproblémové, to víš, takže popřemýšlet a konečné rozhodnutí je jen na Tobě… ![]()
V tomhle věku bych šla jednoznačně na potrat. Představa, že musím pracovat do 70., chlap nejspíš dýl, pokud dítě půjde na VŠ, je dost děsivá.
To zalezi jenom na tobe, ja jsemve tvem veku byla rok po prechodu, opravdu ai neumim predstavit, ze bych ted mela takto male dite, asi bych to nezvladala uplne s radosti. Kdyz si predstavis, ze to dite mas, je to pro tebe pozitivni nebo jen sama negativa a stres?
Já bych šla na potrat. Nejsem fanoušek starých matek, vidím to v okolí a nic úžasného to není. Za deset let už můžeš mít dost zdravotních problémů a budeš muset pořád běhat kolem dítěte. V okolí to pak řeší tak, že dítě pověsí na krk staršímu sourozenci, který je naštvaný když má o těch deset let později sám děti, že se jim jeho rodiče nevěnují a nejsou z něj tak unesení jako jiní prarodiče.
Třetí dítě jsem měla v 38, úplně stará si nepřipadam ale za mě je cca do 40 hraniční věk. Později bych už dítě neměla, než dostuduje a osamostatnění.
Je to jen na Tobě a na Tvé rodině, jak se rozhodneš. Jsem teď po třeti těhotná (děti mám po 2 letech tedy az se narodí třetí bude 4,2 a novorozenec), je mi „jen“ 37, v době porodu mi bude už čerstvě 38. Téhotenství je o dost náročnéjší než ty dvě předešlé. Přisuzuji to jednak péči o 2 starší a taky věku, mám daleko větší obtíže. Počitej s tim, že možná půjdeš na rizikové téhotenství. Nedala bych na rady okolí a řídila se tím, co mi dovolí rodinné zázemi, partner a srdce. Poraď se taky se svým lékařem, pokud mu důvěřuješ. Držim pesti, at se rozhodneš ku prospěchu všech, hlavně Tebe.
@Serpentini to není pravda, některí prarodiče nejsou uneseni ani ze svých vnoučat i když mají plno času a jsou v důchodu. Neda se ro paušalizovat. Je ro individualni.