Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Těžké dilema. Můj otec je čtvrté dítě. Rodiče měli 44 a 51 let, když se narodil. Byla jiná doba. Nikdy si nestěžoval a říká že sice vnímal vyšší věk rodičů, ale nijak dramaticky. Se sourozenci měl hezký vztah, žije už jen jeden bratr…Mě je jako tobě a být těhotná tak nevím co bych udělala - můžu si říkat že bych šla na potrat, ale jak bych to vnímala pod hormonální palbou netuším… přeji ti ať svého rozhodnutí nelituješ. Protože v tvém případě bude každé rozhodnutí správné, jen si ho musíš obhájit sama pred sebou ![]()
Já to taky řešila ve 45. Jsem spíš pro to, dítě si nechat, než to řešit interrupci. Ale šla jsem na ni, byla jsem z toho špatná. Teď ale vím, že to bylo správné rozhodnutí. Mám z ničeho nic silnou artrózu, sotva chodím. Přijdu z práce a musím si odpočinout, protože jsem hrozně unavená a vše mě bolí. A to mám práci fyzicky nenáročnou, trochu sedím a trochu chodím. Mít teď 5 let steré dítě, to bych fakt nechtěla.
@skorpius píše:
Ahojte, dobrý den, je mi téměř 45.let a jsem neplánovaně těhotná. Je mi to líto, protože představa jít na interrupci je pro mě děsivá. Ale je pro mě děsivá i představa, že budu mít v 60.letech adolescenta, když už teď doma jednoho mám A je to děspřítel mě podpoří ať se rozhodnu jakkoli, ale co je správné rozhodnutí? Nejsme bohatí, ale chudí taky ne, pokud by se jednalo o zázemí mimina. Jsem fakt v šoku. Je to teprve 5-6 týden, třeba se to neuchytí, ale třeba ano. Děkuju za názory
Je mi o rok méně a zrovna řeším vhodnou antikoncepci, aby se mi tohle nestalo! A pokud někdy ano, šla bych na interupci.
@Kelsey píše:
Toto není věkem. Mám prášky na tlak od 33 let. Genetický předpoklad. Mám mamku po čtyřech mrtvicích. První ve 34 a poslední v 50 letech. První byla fatální. Nevratné následky. Máš vidět, jak doktoři blednou, jsou zděšení, jakou mám péči, když to vidí někde ve zprávě nebo mi někde ten tlak vyletí. Asi mám podvědomě nějaký stres. Že před měřením umí vyletět. Nijak proti tomu nejdu. Cvičím, jím relativně zdravě. Ledacos do pusy nedám. Nikdy jsem nekouřila. Krom pár trapných experimentů v pubertě. Ale to bych na jedné ruce sečetla. Moje sestra je opak. Ta má zas nízký tlak.
Léky na tlak beru už 5let, je mi 40.Taky genetický předpoklad, obézní nejsem a nikdy jsme neměla ani nadváhu kromě období lehké oplácanosti, v současnosti nějaké to kg navíc než jsem zvyklá mám, v těhotenství jsem dost přibrala. Cukrovka je pro mě strašák, zatím hodnoty byly vždy pěkné, v rodině ji tedy nemáme.
Přresně jak u tebe, kouření pouze v pubertě asi tak 3 pokusy, potom ne, alkohol tak jednou týdně, sklenka vína, šampusu. Mrtvici tedy u nás nikdo neměl, někdy mám ten tlak fakt hodně, s tou mrtvicí jsi mě vyděsila.
@ibis píše:
Je mi o rok méně a zrovna řeším vhodnou antikoncepci, aby se mi tohle nestalo! A pokud někdy ano, šla bych na interupci.
X let jsem měla po posledním porodu náplasti Evra. Teď mám Ornibel kroužky. Funguje to spolehlivě. Ale já jsem mladší (pod 40) a v hlavně mám zcela jasno. Takže to vyřeším, že půjdu na zákrok, ať je pokoj. Jen je problém, abych našla volné dva dny v pracovním týdnu přes rok, abych si odskočila do nemocnice. Potřebovala bych čtvrtek, pátek, ať se přes víkend rychle regeneruji a v pondělí normálně do práce.
@Kelsey píše:
X let jsem měla po posledním porodu náplasti Evra. Teď mám Ornibel kroužky. Funguje to spolehlivě. Ale já jsem mladší (pod 40) a v hlavně mám zcela jasno. Takže to vyřeším, že půjdu na zákrok, ať je pokoj. Jen je problém, abych našla volné dva dny v pracovním týdnu přes rok, abych si odskočila do nemocnice. Potřebovala bych čtvrtek, pátek, ať se přes víkend rychle regeneruji a v pondělí normálně do práce.
Já beru prášky, x let, žádný problém. Já mám jasno akorát v tom, že nechci tělísko. Teď mi gynekolog navrhl jiný typ prášků a když mi nebudou vyhovovat, budu muset vymyslet něco jiného.
Je to známka toho, že jsi zdravá a těhotenství a malé miminko tě ještě omladí. To je pravda, kmenové buňky plodu opravují tvoje skryté nemoci, je to dar. Vždyť je to krásný darovat život a ne ho brát když už se stalo.. a mimčo bude zdravé. Ja se ted v 37 tolik těšila na druhy mimčo a bohužel ZT. Pokud bude mimi zdravé a ty se citis dobre, proč ne?
@ibis píše:
Já beru prášky, x let, žádný problém. Já mám jasno akorát v tom, že nechci tělísko. Teď mi gynekolog navrhl jiný typ prášků a když mi nebudou vyhovovat, budu muset vymyslet něco jiného.
Tělísko taky nechci. Jedné kolegyni 2× vypadalo. Jiné se posunulo do… a přišla díky vzniklému zánětu o spodek.
Ale kroužky jsou ok. Dá se na intimní chvilky vytáhnout. My nevytahujeme, nevadí ničemu. Může hrát hru, že se do něj strefí
.
Ja osobne bych v tomto veku uz chtela mit klid.. a ne zas resit pleny, kojeni, skola, skolka..
proste si uzivat, ze mam konecne deti velke..
@Kelsey píše:
Tělísko taky nechci. Jedné kolegyni 2× vypadalo. Jiné se posunulo do… a přišla díky vzniklému zánětu o spodek.
Ale kroužky jsou ok. Dá se na intimní chvilky vytáhnout. My nevytahujeme, nevadí ničemu. Může hrát hru, že se do něj strefí.
Děkuji za typ, popřemýšíme o něm ![]()
@Ketris píše:
Ja osobne bych v tomto veku uz chtela mit klid.. a ne zas resit pleny, kojeni, skola, skolka..proste si uzivat, ze mam konecne deti velke..
Přesně tak, moje řeč
Mám puberťáky a jsem tak trochu sobec a užívám si chvíle, když jsem sama…tzn. knížka, film, seriál, káva nebo sklenička vína s kamarádkami, chodit cvičit…
Nevím, jestli bych se uměla odhodlat jít na potrat. Teď si myslím, že kdybych ve 45 otěhotněla, na potrat jdu. Ale co bych dělala
. Doufám, že se mi to nestane.
Za mě je největší rozdíl, s kým to dítě máš. Matky se hroutí v každým věku, v každým věku může být dítě problémové, nemocné. S kým to dítě máš a jestli budeš mít pomoc a podporu, to my tady nevíme. Píšeš o příteli. Být ve 45 nebo 50 samoživitelka malého dítěte bych nechtěla.
Já rodila naposledy ve 41 (první porod byl ve 35). A fyzicky je to znát, i když já to mám jiné v tom, že mám 4 malé děti. Plánovaně bysme s manželem do dalšího nešli. Ale kdybych byla těhotná, tak bych na potrat nešla.
Nicméně to si musí zakladatelka rozhodnout sama. Určitě ji léta dohoní, o tom žádná. Já konečně po tolika letech spím i 7 hodin v noci.
Dost zalezi na tom jak se citite a jak se sama o sebe staráte, na tohle vam nikdo neodpoví.. udelejte to tak jak to citite vy
@free333 píše:
Mám kamarádky, které mají problémy už od čtyřiceti, je pravda, že je tam i nadváha.
Free a tam jde třeba i o tu cukrovku ve věku 40?