Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@a12 píše: Více
Netřeba se omlouvat, tyhle věci jsou fakta, nikoliv můj názor.
Netuším, jak se to má nebo nemá řešit. Možná že v zahraničí děti na trénincích nehlavičkují, musí prostě míč zpracovat jinak, nebo mu prostě uhnout i za cenu ztráty. Fakt nevím, ale můžeš to zkusit najít. Dospělí ať si třískají hlavu, o co chtějí, u těch se to neřeší, protože za svoje zdraví mají zodpovědnost sami…
Fotbal bude asi vždycky s hlavičkami, a tím pádem se budou vždycky objevovat případy hráčů s encefalopatií, která vzniká z opakovaných úderů do hlavy.
Vrcholový sport je vždycky o tom, že si huntuješ tělo, jinak to ani nejde. A s tím musí počítat každý rodič, který své dítě touhle cestou povede. Je to na každém no…
Můj osobní názor je, že z „běhání za čímkoliv“ ještě nikdo nezbystřel. Sportovce ve většině případů zajímá jenom ten sport. Mají sice mraky medailí z kdejakých turnajů, ale jinak jsou odstřižení od normálního života a chybí jim běžné zkušenosti. Postrádají volné víkendy, spontánní zážitky, přátele z jiných kruhů, nemůžou cestovat, kdy chtějí, a nemůžou jít na párty kdy chtějí, protože „musím trénovat na zápas“. Jenže na nějaký zápas trénuje vlastně celý rok… A hlavně nemají pracovní zkušenosti mimo sport, takže pokud nemají plán B, tak ve 40 letech koukají a nevědí, co se sebou, protože nic jiného neumí.
Samozřejmě se mnou nemusí nikdo souhlasit, ale svůj názor na to mám. Kdyby se moje dítě nemohlo rozhodnout, jestli se v životě věnovat sportu nebo hře na hudební nástroj, tak jednoznačně podpořím hudbu. Anebo zkusím nabídnout „kompromis“ v podobě tance třeba…taky je to drill a pohyb a vyžaduje disciplínu a trpělivost. Ale aspoň se ještě mozek musí věnovat zároveň rytmu a tempu, plus emoční stránka pohybu. To podle mě rozvíjí osobnost a mozek lépe, než běhání za balónem na píšťalku…
No, to jen jako úvaha.
@Semtex píše: Více
Mně to zas v tomhle věku přijde celkem normální
prostě je nejlepší to, co maj a delaj oni. Mýmu synovi se prej taky spolužák posmival, ze ma fialový boby, že prej jsou holčičí
přitom to není žádná holčičí fialová, nepřijde mi daleko od modrý a stejně maj poznámky. Je to dítě sotva v první třídě ![]()
Jinak jak zacnou zápasy, tak chtě nechte rodinný aktivity omezovat budeš
prostě každá sobota zabita zápasem.
@Birds píše: Více
No, takže ty vlastně nesnášíš sport, to je z tvyho projevu dost poznat. Spousta sportovců ma vysoký školy vědí, co se životem, ty, co ty školy nemaj jsou tak za vodou, ze to řešit nemusí, to hrou na hudební nástroj asi nedokážou. Ja bych jednoznačně podpořila ten sport. Protože ten pocit, něco vyhrát, musí být neskutečný. Stačí jak to prožívám jako divák
a stát třeba na olympiádě na stupních vítězů musí být boží..
Ja když si vzpomenu na sebe, ten kolektiv kolem toho sportu atd. Je fajn, máš spoustu kamarádů se stejným zájmem a nesedíš jen doma. Mejdany? To je fakt negativum teda ![]()
@a12 jako nevím, podle mě to mají děti od rodičů, tohle posmivani, a o to více mě to štve. Možná si to dotycni rodiče ani neuvědomují, ale proste mají to v sobě a ty děti to přebírají. Jasne, a když se tak někdo sam chova, přijde mu to samozřejmě jako běžná věc a ani by ho nenapadlo se nad tím nějak pozastavit.
Mám třeba příbuznou a ta porad řeší oblečení, na čemž není nic špatného, ale s ni sedí člověk v restauraci a jak vidí někoho v něčem, co ji nějak zaujme, tak už ji od toho tématu neodtrnes. A porad jede a jede a mele, co má kdo na sobě a jakou má v tom figuru a jak mu to svědci, nebo ne, s zda je vhodne oblečen vzhledem k místu a nedej bože, že náhodou projde okolo nějaký chudák, kteremu to třeba zrovna moc nesedí nebo má horší vlasy🫣 no ale pak to dělají i ty její holky, někam jdeme a už vidím, jak vidí někoho a třeba ani nic neřeknou, ale osklibnou se a běží za mámou to probrat. Je mi to vyloženě neprijemne a nevím, jak se do té konverzace zapojit, protože úplně cizi lidi jsou mi úplně jedno
Tak si umim představit, že podobne se chovají i někteří chlapi, co se týká zájmů. Troufám si říct, že já to nedělám, a ještě jsem ani neviděla u někoho z mých děti, ze by to dělalo. Spíše dělám to, ze když dite něco na druhem zaujme, vysvětlím mu to ve smyslu “to víš, on to má takhle a my zase takhle, každý, jak se mu to líbí, libi se mu to jeho úplně stejně, jako nám to naše”.
Vidíš to, každý máme jiný názor, to je v pohodě.
Jen teda není pravda, že nesnáším sport, to se velmi pleteš ☺️. Jako malá jsem dělala atletiku, bavila mě mrštnost a ohebnost (asi to začalo tehdy šplhem po tyči za 5s), tělák jsem milovala a na rozdíl od ostatních mě bavil i jen blbý „hod granátem“, nebo jak se tomu dneska říká. Dnes jezdím na běžkách, dělala jsem dva roky Krav Magu, což byl záhul jako prase, takže vím svoje… Žádný sport jsem sice závodně nedělala, ale to vůbec neznamená, že ho nesnáším ☺️ Naopak když v telce nic nedávají, tak jsem zrovna teď nedávno nechala běžet skokanské můstky a hodinu u toho byla přikovaná a mimoděk jsem jim pomáhala v odrazu a obdivovala ty blázny, že se nebojí. Mistrovství v hokeji prožívám podobně jako většina. Chodila jsem s fotbalistou a kdybych sport nesnášela, nevím, jak bych s ním vydržela několik let a chodit na derby Sparta-Slavie, samozřejmě každý fandil tomu svému, což přinášelo úsměvné situace. Byla jsem na hokeji i ve Finsku, mám od hráčů podepsanou šálu…
Takže to, že v hudbě či tanci vidím pro mentalitu člověka mnohem přínosnější potenciál, neznamená, že nesnáším sport. Je to stejné, jako bys tvrdila, že nesnáším motorky, protože jezdím v autě.
😘
@Semtex píše: Více
Hele ja nevim, ja mam sport fakt rada, hodně ho sleduju, s mužem zajdeme na fotbal, na hokej. V tv má ráda tenis, atletiku, zimní sporty.. No v podstatě všechno a běží nám to doma často
koukám na to já. Do 18ti jsem i závodně sport dělala. Tak nějak jsem cekala, že to děti bude bavit taky. Bohužel, ani jeden nemá rád sport, jak aktivně, tak pasivně. Starší vyloženě nemá rád fotbal, a taky říká, že to je blbost a doma tohle slyšet nemohl ani náhodou.
Jestli to říká jiným dětem, to fakt netuším. On ale sport moc rád nemá, tak se o tom asi s ostatníma ani nebaví, ikdyz jeho kámoš, ikdyz cvalik, tak sportovec je a dokonce si na zahradu sli kopnout ![]()
No a mladší, ten je ve veku kluka tady z diskuse, sport ho taky moc nebaví, na tréninky by prej možná chodil, ale zapasy nechce.
No ale jeho kámoš je taky nadsenej fotbalista a aspoň si o tom povídaj, že zná aspoň ty nejznámější, jako je messi, neymar, mbappe, ronaldo, haaland.. Tak aspoň to mě těší, že když hrál real - m. City tak se na kousek se mnou podíval, protože haaland a mbappe ![]()
Ne, to píšu proto, že ze sportovců děláš blbce, co neznaj nic než sport, nic jinyho neumí a po kariéře jsou ztracený. Přitom spousta z jich studuje vysoký školy.
Aha, a z toho jsi usoudila, že nesnáším sport… Dobrý. ![]()
Nehážu je do jednoho pytle, neříkám, že jsou takoví všichni. U některých to tak ale je. Nemyslí na nic jiného, než na sport a ostatní věci v životě je tak nějak míjí.
Zrovna fotbalisty obecně lze obrazně rozdělit do kategorií: Za prvé - jsou hráči, jako například Balotelli, ti mají IQ rozmašírovaného pomeranče.
Za druhé - jsou tu hráči typu „tak určitě“ (většina), kteří mají vychozenou základku nebo horko těžko maturitu, aby se neřeklo, ale díky tomu, že mají talent a umí kopnout do míče, tak se nemusí o nic moc starat. Horší to je s nimi až potom skončí, většinou to, co ve fotbale vydělali během pár let rozfofrují.
Za třetí - jsou tu hráči o normálním intelektu, ti obvykle mají nejen talent, ale v době, kdy hrají už mají obvykle rodiny, které se snaží zajistit, a těm všechna čest, pokud se byli schopni se sportem uživit.
Za čtvrté - jsou tu i hráči inteligentní, kteří by se fotbalem živit nemuseli, protože pochopili, že život není jen sport, a vystudovali vysokou školu. Otázka je, zda ji taky dokázali využít a pracovat v tom oboru. Žádného takového českého fotbalistu neznám. A asi ani sportovce jako takového.
Ovšem osobně jsem zažila pátého, který si vyběhal medaile a poháry, jedl striktně to, co měl aby byl dobrej, neřešil nic jiného než běhání, cvičení, svojí fyzičku, a hlavně fandění všude, kde se dalo. Že v 35 letech neměl ani ponětí, co je to hypotéka, a bydlel pořád u rodičů, o tom pomlčím. Vystudoval VŠ (strojárnu), ale tu nebyl schopný využít, protože jeho mozek už nezvládal přeřadit z jednoduché věci typu „start-cíl“ na vícestránkový text. Nakonec po skončení běhání nevěděl, co se sebou a s dotlačením od okolí se uvrtal u dopravní policie. Tam teda dost trpí, protože nikdy v životě do té doby nemusel čelit kolektivu velmi názorově různorodých lidí. A tvrdě narazil, protože to, „že já jsem běhal a mám spoustu medailí“, bylo všem úplně u zadku, když bylo potřeba řešit úplně jiné věci, než sport. Takže v jiném než sportovním kolektivu byl téměř nepoužitelný.
Takže to, že nějaký sportovec studuje vysokou školu nemusí znamenat nic. Co tak napříč sportovním světem pozoruju, vypadá to, že něco vystudují proto, aby nebyli „jenom sportovec“.
Takže proto bych poradila zakladatelce, že buď ať je z jejího kluka fakt profesionál, který si vykope miliony, anebo ať toho klukovského lítání za balónem zavčasu nechá a vystuduje něco normálního, čím se bude moct živit a dobře se uplatnit.
Toť za mě vše k tomuto tématu.
Promiň, ale ta, poslední věta je fakt hnus.. At roho klukovskeho lítání za balónem zavčasu nechá?? Ty kráso, tomu dítěti je 6! Něco ho baví, což je super. Hroznej názor.
A profi sportovci často studují obory kolem sportu, když zminujes atletiku, ty si zrovna miliony, aby nemuseli nic dělat nevydelaj, tak třeba helcelet studuje ještě ted (nebo nedávno dokončil studium) aby po kariéře měl vystudovanej obor, co ho baví, ke kterýmu bude mít blízko..
Děláš jak kdyby lidi bez sportovního zájmu studovali jen to, co je uživí, vždyt je to nesmysl, spousta lidí studuje VŠ jen aby meli ten titul, stejně jak to píšeš o sportovcich.
A pak zjistí, že je jen další člověk do kanclu, kterých je xy a třeba práci ani nemůže sehnat.
Jako odrazovat dítě od sportu, to je hustý.
jo, že - sport je hnusný a huntuje to těla, a proč vůbec sportovat,
lepší je, když se dítě povaluje doma, hraje hry a v pubertě začne fetovat - to zdraví neničí
Ked ho to bavi super, vzdy lepsie ako sa nudit doma.
Mne osobne futbal ako sport vadi, pretoze su tam obrovske peniaze aj ked nedosahuje ziadne uspechy (co krivy vnimanie aj vychovu), zase pre neho by to mohla byt vyhoda a uzasna buducnost (pomer cena vykon je najlepsi aky v sporte existuje), otazka je ci v buducnosti nezisti ze ma problem s ‚moralnou‘ strankou veci - sportovci su vela krat cielavedomi a nie kazdeho uspokojuju dedinske turnaje bez akychkolvek vysledkov, herecke vykony… kazdopadne bude mat aky taky zaklad a moze kedykolvek zmenit na iny sport ak ho toto uspokojovat nebude.
Co si myslia ostatne deti je mi uprime jedno. Ja by som vsak popri treningu trval na vzdelani, viem ze vo futbale je mozne aj bez vzdelania dlhodobo fungovat, ale naozaj chces stavit vsetko na jednu kartu? Ja by som sa citil lepsie keby som vedel ze ak sa v 20r rozhodne byt doktrom tak moze.
Ohladom zraneni, v kazdom sporte sa da zranit, nic nieje 100% zdrave (a okrem toho su zname pripady zlomeniny clenku pri vstavani z postele
), takze proste sa s tym treba zmierit ze nejake to zranenie je normalne. Drobne zranenie ako zlomeniny a podobne k tomu patria, horsie su zranenia ktore mozu nechat dlhodobe nasledky a vnutorne zranenia. Je nutne ho naucit spravnej technike, rozcvicke, strecingu… (to ho asi na treningu nenaucia - a ak to myslite vazne tak zaplatit par hodin instruktora nieje zase taka polozka, alebo najst v okoli niekoho sikovneho kto mu to za flasu tatranskeho caju ukaze). Samozrejme dbat na spravne oblecenie a ochranne pomocky, pouzival by som vsetko voci comu treneri neprotestuju a na sutazi pochopitelne podla pravidiel.