Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Člověk si zvykne na leccos, ale na první dobrou se mi jméno Loisa nelíbí, ze stejných důvodů, které tu už padly- zní to zkomoleně „cizo- česky“ (u té Loise by bylo aspoň zjevné, že je to cizí jméno), lidi by jí říkali Lojza. Moc se mi líbí jméno Luisa, takže bych osobně šla tímto směrem a nevidím ani důvod, proč by se Luise nemohlo říkat domácky Lola, myslím, že v dětství u dítěte vznikne mnoho domáckých variant, ať už to vypadne z rodičů ze samé lásky, nebo si ho zkomolí dítě samo v začátcích mluvení. (V některých slovech, co z nás doma padají, byste jména mých synů nepoznali ani omylem
).
Dcera ma dve jmena a druhe z nich Luisa, a libi se ji hodne a preferuje ho pred tim prvnim jmenem. Klidne ji rikam i Lojzo, Lojzko, Lojzino, kdyz zlobi i Aloisie
Ale vetsinou Luisí, Luisičko, Luisinko..
Jedna známá je Lujza (ale je to Slovenka)
@Anonymní píše:
Tu druhou část samozřejmě uznávám, je to komplikace.
Ale ráda bych se vrátila k té první části. Ač Pepa a Josef ač mají stejný původ znějí odlišně a to je to jediné co jsem říkala. Kde v Loise vidím Isy/Izy jsem vám demonstrovala, ale každopádně myslím, že je jedno i kdybych jí říkala „Knedlíčku“. Má otázka se vztahovala k základní formě, děkuji Vám za reakci na tu.
Zakl.
no menšímu synovi říkáme buchto.. je takovek velkej, nakynutej, pořád teplej ale už si toho všimly děti ve školce a dělají si z něho prču (teda je o hlavu větší a tak si asi moc nedovolí). ale stejně si musím dáváat bacha.
Luisa je fajn. Loisa na me pusobi prastene. Co treba Lois? To uz mi prijde pekne a daji se pouzit i zminovane zdrobneliny
Nelíbí. Připomíná mi oslovení muže - Aloise. Navíc mi zní tak nějak sedlácky.
Když už, tak Alojsie.
Nebo nejlíp Luisa, to je hezké.
@Anonymní píše:
Ještě info, čte se „Lojsa“ se s ne z.
Zakl.
Ale ta by ji běžně lidi oslovovali s z. Se příprav na to, že budeš opravovat, vysvětlovat.
Jsme to zažili u nejstarší je Melisa, starší generace takové jméno nezná tak je coooo, Deniska, Teniska dokonce i Deliska ji řekli několikrát. Ted už se podivi jen cizí starší lidi, rodina a známí už si za tech par let zvykli
.
Mi se Lojsa nelíbí a to jsem na moderní jména vysazená
.
Luisa je hezké jméno.
Za oslovení pěkné holky Lojzo bych byla hodně zla.
@Anonymní píše:
Ještě info, čte se „Lojsa“ se s ne z.
Zakl.
tak to ji ceka pekny vysvetlovanicko, do toho bych nesla. JInak me to jmeno nijak nestve.
Spíš by bylo lepší Louisa či Louise a říkat jí domácky Lois alebo Lola
![]()
Jinak Louisa či Louise není špatné jméno. Líbí se mi.
@Anonymní píše:
Co říkáte jménu Loisa. Dalo by se jí říkat Loisička, Loiska, Lola, Lisa, Líza, Izy, Izinka, Zazi.Opravdu mě zajímají názory, takže bych byla ráda pokud byste psali i důvod (např. pokud se nelíbí, tak zda vám jen nezní, nebo přijde zastaralé, či naopak moc moderní).
Budu ráda za každý.
Loisa mi zní jako originalita za každou cenu.
Nevím, proč by to nemohla být Luisa nebo Aloisie (jednu malou znám, resp. její maminku).