Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Tlak. To bude tou,, srajdou,, až ji zubař vytáhne, uleví se ti, pak to znova vyčistí a zadělá normální plombou, po které by to už být nemělo. Měla jsem to samé, provizorní plomba, tlak v zubu, moje zubařka odvrtala provizorní plombu, dala normální a už to bylo v pohodě. Mě na to řekla, že je to tím, že ta provizorní plomba pořádně nesedí, je tam jen proto, aby se ti tam nedostalo jídlo, vzduch apod a neudělal se v kanálkách zánět. Ta provizorní plomba tam nesmí být dlouho, kanálky se musí znovu vyčistit a zub zadělat normální plombou.
@Anet 123 ufffff dekuju. Takže nemusím plasit že tam mám zánět vid
neboli to celý den, spíš když se vzbudim, a pak už je to ok..
@Koroptev12 no může se tam tvořit. A jestli se dostaneš k zubaři až někdy na konci března, zavolala bych si ještě k zubaři, který zastupuje místo tvého. Řekni, že tě to ráno bolí a cítíš tlak, měl by tě vzít a podívat se, do toho zubu nevidím. Já jsem si se zánětama užila dost, také provizorní plomby, někdy to bylo v poho a někdý se dělal zánět, proto tam ta,, vložka nesmí být dlouho. Protože stoprocentně máš pod tou provizorní plombou vloženou vatičku s takovým roztokem a po čase ta vatička začne hnít a dostane se to do těch kanálků a je to. To je potom teprve něco. Nevím, jak u Vás. ale moje doktorka říká, že provizorní plomba nesmí být déle než 3 dny. max týden. Takže být tebou, v pondělí bych volala tomu zubařovi ať se na to ještě koukne, že má tvůj dovolenou a případně to zase odvrtá, vyčistí a zase zadělá. Držím palce. Zuby jsou sviňa
![]()
Za prvé zánět zubu dávno máš - proto se ti čistí kanálky. Pod provizorní plombou stoprocentně žádná vata s vodičkou není. Kanálky se čistí provizorně, dá se do nich dezinfekční pasta a zub se provizorně zavře. Zub ještě může být citlivý, není to nic neobvyklého a rozhodně takto může zůstat daleko déle než tři dny - to tam máš teď ty. Pak se kanálky vyčistí definitivně, zub se zavře definitivní plombou a je hotovo - to tě čeká u tvého zubaře. Pokud to jen pobolívá a dá se to v klidu vydržet tak počkej na svého zubaře. Anet tě sice uklidnila hezky, ale motá hrušky s jabkama. Vložka a provizorní plomba je rozdíl a ani z jednoho žádný zánět nedostaneš. Zánět je v zubu proto, že zub odumřel a v kanálku je nekrotický nerv, ten je třeba odstranit aby zánět vymizel.
@Claireen to byste se divila, kolik zubařů dává do zubu jakousi vatičku s něčím, koukávám na to jako blázen
Nedivila. Ale v případě zakladatelky si myslím, že jí znovu protáhl kanálky, dal dezinfekční vložku do kanálků a provizorně uzavřel. Těžko říct - z popisu „nacpal tam nějakou srajdu“ se to hodnotí dost blbě ![]()
@Claireen Projel mi jen těmi jehlami, a pak to tam jen jakoby nějak primacknul. Na dotyk to bylo jak kdybych měla v puse cement…
naštěstí to trochu opadalo, takže to vyplňuje jen tu díru a nepřesahuje to nikde..
jen ten zub je takovej citlivější, nevím zda jít nebo nejít… Zas nechci být za blbku tam byt každý týden…musim sebou táhnout jetdek tomu mimino. Když mi tu díru zaplnil, takto tak citlivé nebylo
spíš mě přijde že mě bolí dasno, jakoby ohyb nadtim zubem… Ale já mám celkově problémy z dasny.. Takže to zase taková novinka není ![]()
Co se zubem? Ahoj, před půl rokem jsem mela hluboký kaz. Zubarka ho vyvrtala, zadělala. Porad mě pobolival když jsem něco tvrdého kousala. Udělala rtg, plombu zbrousila. Trošku to pomohlo, rtg čistý, že zub dráždila plomba blizko drene. Ze se to muze uklidnit. Jenze po čase začal být extrémně citlivy na teple a studené. Ale zub nebolel. Akorát mě tahle citlivost dohnala k zubari. Trnula mi z toho levá tvar, migréna více jak týden. Zub ale nebolel, jen ta brutalni citlivost. Zub se otevřel, přišla obrovská úleva. Vyteklo dost krve. Na Zub dala jen „zvejkacku“ že ho za dva týdny zadela. Zub 3 dny nebolel, úplně v pohodě všechno. Extrémní úleva potom bolestivým týdnu kdy jsem už nemohla ani spát. Prasky nezabiraly. Jenze dneska v noci, bolest zubu na skus. Zubarka mi říkala že kdyby mě to trápilo, mám si tu zvejku vyndat, ale to se bojim aby se mi dotoho nedostal nějaký bordel. Co s tim porad může být? Já už jsem fakt zoufala. Mám tam jít za týden
V zubu netepe, jen mě okolo něj bolí dasno..
Tady se pise Pokud je endodontické ošetření provedeno nekvalitně anebo konvenčně (bez použití operačního mikroskopu), bývá úspěšnost ošetření malá, kolem 50%. Díky použití operačního mikroskopu a příslušné mikroskopické techniky dosahujeme na našem pracovišti při ošetření kořenových kanálků dlouhodobé úspěšnosti vyšší než 98%. Takze i levne = spatne cisteni kanalku vede k problemum zubu. Nekdy je lepsi si priplatit (i nekolik tisicu).
Ahoj, v listopadu mi zubař cistil kanálky, nebyl to můj zubař tak mi tam dal jen provizorní plombu či co že si to mám po novém roce nechat opravit. Můj zubař se nakonec vrací do ordinace koncem března.. Asi před 2 týdny jsem byla opět u zubaře stím že zub nebolel, jen mi vypadla ta plomba. Zubař mi to vyčistil, a nacpal tam nějakou srajdu. Otázka cca 5 minut. Chvilku to bylo ok, ale asi 2 dny mě ten zub poboliva jako kdybych ho měla hodně stisklej. Je fakt že tohle dělám když spím, a třeba mě bolí i stoličky. V noci krmim mimino, takže si toho všímám že to bolí vic… Myslíte že je návštěva zubaře opět na místě? A co to může být?
Není to pichlava, bodava bolest, prostě jen jako kdybych ten zub měla dlouuuho stisklej.