Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den. Zajímal by mě Váš názor.
S manželkou jsme spolu 6 let a půl roku jsme manželé. Máme dvě malé děti. Asi poslední 2-3 měsíce pozoruji že není něco v pořádku.. Po tom co jsme se přestěhovali do lepšího a zacli na to být lépe i po finanční stránce máme s manželkou nějakou krizi.. Manželka je odtažitá, nespíme spolu.. Místo toho aby jsme volný čas trávili spolu buď s dětmi, nebo sami tak je buď věcně zahleděna do mobilu nebo jde s kamarádkami na víno.. Vždycky když se jí na to zeptám, ať je to co se týče sexu nebo tak celkově tak mi odsekne že mě nezajímá nic jinyho.. Dokonce mi už naznačila že jestli nezměním chování tak mužem jít radši od sebe.. Popravdě už nevím jak se k ní chovat..
@Bayek123 Nech ji chvilku být samu se sebou. Taky mívám taková období, kdy mi všichni lezou na nervy a nejraději bych si někam zalezla a byla sama. A ne, nespraví to jeden večer s kamaradkami na víně. Maze dvě malé děti, ona ta péče o ně prostě časem psychicky vyčerpá a člověk potřebuje nějaký restart. Být sám se sebou, odpočívat a nic neřešit. Taky pak trávím víc času s mobilem než obvykle a žádný jiný muž v tom není. Nech ji nadechnout, ona se zase vzpamatuje.
Taky nemám na sex ani pomyšlení. Dvě malé děti, hromada práce na domku, manžel pryč od nevidím do nevidím. Vstávám v 5 ráno, kolem půlnoci ulehám a do minuty jsem tuhá.
Jiný chlap v tom fakt není. Třeba je taky jen unavená.
Nechci malovat čerta na zeď ale taky si myslím že v tom bude jiný chlap. Na víně se s kamarádkou radí jak dál. ![]()
@lucka_mac píše:
@Bayek123 Nech ji chvilku být samu se sebou. Taky mívám taková období, kdy mi všichni lezou na nervy a nejraději bych si někam zalezla a byla sama. A ne, nespraví to jeden večer s kamaradkami na víně. Maze dvě malé děti, ona ta péče o ně prostě časem psychicky vyčerpá a člověk potřebuje nějaký restart. Být sám se sebou, odpočívat a nic neřešit. Taky pak trávím víc času s mobilem než obvykle a žádný jiný muž v tom není. Nech ji nadechnout, ona se zase vzpamatuje.
S dětmi samozřejmě pomáhám jak můžu, v domácnosti taky… Je mi divný že to trvá celkem už dlouho a žádná změna.
@Pitřice píše:
Nechci malovat čerta na zeď ale taky si myslím že v tom bude jiný chlap. Na víně se s kamarádkou radí jak dál.
To mě napadlo jako první.. I s tou kamarádkou že se radí
ale pak sem se nad tím zamyslel a zjistil že by to snad ani neměla jak stíhat.. Myslím dalšího chlapa..
No především se oba dva potřebujete naučit vnímat to, co vám ten druhý chce říct, ale dělá to jazykem, kterým si nerozumíte.
Ty jsi z něčeho frustrovaný, ona je z něčeho frustrovaná - ani jeden vlastně nevíte že tomu druhému je stejně mizerně, byť z jiných důvodů a neumíte si to říct bez toho, aby to ten druhý nebral jako výčitku/ohrožení/napadání/výsměch/cojávím.
To co potřebujete je domluvit se, že si nerozumíte, ale že to chcete společně začít měnit a pak hledat cestu, jak teda mluvit poslouchat a konak jinak, abyste byli méně frustrovaní a více spokojení. Oba.
Jako změnu, kterou navrhneš doporučuju víkedn na nějakém semináři nenásilné komunikace https://www.nenasilnakomunikace.org/ - je to metoda která právě učí jak sdělovat svoje potřeby tak, aby to ten druhý slyšel a zároveň jak přitom respektovat odlišné potřeby toho druhého.,
@Bayek123 píše:
S dětmi samozřejmě pomáhám jak můžu, v domácnosti taky… Je mi divný že to trvá celkem už dlouho a žádná změna.
Chápu, že pomáháš jak můžeš. Někdy to prostě nestačí, někdy ten pocit, že po tobě pořád někdo něco chce ženu prostě převálcuje. Nevím, jak to má ta tvoje. Píšu že své zkušenosti. Hned bych v tom nehledal chlapa i když v tom samozřejmě může být.
@lucka_mac píše:
Chápu, že pomáháš jak můžeš. Někdy to prostě nestačí, někdy ten pocit, že po tobě pořád někdo něco chce ženu prostě převálcuje. Nevím, jak to má ta tvoje. Píšu že své zkušenosti. Hned bych v tom nehledal chlapa i když v tom samozřejmě může být.
Samozřejmě i na to sem myslel.. Ale pak mi došlo že by ho asi neměla jak stíhat..
A ona Ti nikdy ani slovem nenaznacila, co jí na Tobě vadí? My ženy většinou dokola pořád říkáme, co se nám nelíbí, jen Vy občas nedokážete naslouchat. Vis, jistě, že Ti neříká, co jí vadí? Často žena, třeba říká, venuj se mi víc a nebo dělej tohle takhle a vy to ignorujte. Až to přestaneme říkat, a Vy máte pocit, že je to vyřešené, není. Pak už to držíme v sobě a když se s tím vyrovname, tak už nechceme, aby jste nám pomáhali, ani se nám věnovali a už ani s Vámi nechceme být. A Vy až v tomto okamžiku zbystrite a přemýšlíte, co je špatně, najednou by jste všechno změnili a ono už to změnit nejde. Je možné, že Tvé ženě došla trpelivost s Tebou a i s Vasim vztahem.
Nevera. A cas si udela vzdycky kdyz potrebuje, to se neboj. Zeny jsou velmi vynalezave.
@Štěpánka Kl píše:
A ona Ti nikdy ani slovem nenaznacila, co jí na Tobě vadí? My ženy většinou dokola pořád říkáme, co se nám nelíbí, jen Vy občas nedokážete naslouchat. Vis, jistě, že Ti neříká, co jí vadí? Často žena, třeba říká, venuj se mi víc a nebo dělej tohle takhle a vy to ignorujte. Až to přestaneme říkat, a Vy máte pocit, že je to vyřešené, není. Pak už to držíme v sobě a když se s tím vyrovname, tak už nechceme, aby jste nám pomáhali, ani se nám věnovali a už ani s Vámi nechceme být. A Vy až v tomto okamžiku zbystrite a přemýšlíte, co je špatně, najednou by jste všechno změnili a ono už to změnit nejde. Je možné, že Tvé ženě došla trpelivost s Tebou a i s Vasim vztahem.
Ano řekla, a taky sem svoje chování změnil. Snažím se ve všech směrech víc pomáhat, nehadat se, nic nevycitat viz. ten věčnej mobil atd.. Pak ale stejně přijde situace kdy se prostě ozvu a ona na to zareaguje tím že jestli minim zase začínat tak ať se pak nedivím..