Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@annlady píše:
Neříkám, že ospod je v tomto případě správné řešení, ale když bys fakt věděla, že se u nich doma něco děje, třeba, že muž bije ženu, zamyká ji doma, bere jí peníze, tak bys k tomu přistupovala takhle, jako, že je to udání a špatně? Dopr*ic, pak nemá být tolik týraných lidí a dětí, když lidi furt myslí na tohle řešení a podobná jako na špatnost!
Už jsem několikrát napsala. Řešením je udržovat dobré vztahy s rodinou sestry.
Toto jsou jen hypotézy, že se toto v rodině děje.
@stock píše:
Já v tom nic hraní si na psychologa nevidím. Neříkám vyptávat, ale zeptat se. Je to nejprimejsi/nejschudnejsi cesta. Sestra o tom asi nebude chtít mluvit, holciny se vyptávat není dobrý. Kdo vyhrožoval sestre, jejím vlastním manzelem, nevím. Mohlo, ale taky nemuselo, se stát cokoliv kdekoliv. Nejde o priznani, ale o vysvětlení.
Píšeš nesmysly, promiň… a jen doufám, že se zakladatelka tvou radou řídit nebude a švagra se svým podezřením nekonfrontuje. Takhle se rozhodně postupovat nesmí…. v lepším případě tím může s neteří ztratit možnost častého kontaktu, v horším může ji i svou sestru i fyzicky ohrozit, je-li švagr, nedejbože, skutečně agresorem.
@poučená píše:
Už jsem několikrát napsala. Řešením je udržovat dobré vztahy s rodinou sestry.
Toto jsou jen hypotézy, že se toto v rodině děje.
Málo kdy se s tebou názorově shodnu, dnes to však vidím úplně stejně.
Edit. Tím myslím, že s tebou souhlasím
@luloinka píše:
K sestře se švagr chová galantně před vámi či na veřejnosti… Jak je to pak ve skutečnosti doma za zavřenými dveřmi to nikdo neví… Bála se, že ti tvůj manžel ublíží, podle mne to bohužel může vídat doma
Takových příběhů je mraky. Kdy jeden z rodičů je na veřejnosti ten nejlepší ale doma je z něj netvor.
@Kelliee Díky ![]()
Jsem vždycky pro vzájemnou rodinnou lásku. Ale do soukromí druhým lidem šlapat nejde.
Kdyby sestry měly k sobě blíž, tak by nebyl problém se svěřit s čímkoli, ale takto jedna sestra nemá právo převzít roli matky druhé sestře, dokud jí o to sama nepožádá. Ani na ni nemá právo dělat nátlak, stejně se tlakem věci neuvolní. Dobré rodinné vztahy jsou nejtěžší disciplína v životě lidí.
Příspěvek upraven 21.08.22 v 09:53
@BohunkaP píše:
Píšeš nesmysly, promiň… a jen doufám, že se zakladatelka tvou radou řídit nebude a švagra se svým podezřením nekonfrontuje. Takhle se rozhodně postupovat nesmí…. v lepším případě tím může s neteří ztratit možnost častého kontaktu, v horším může ji i svou sestru i fyzicky ohrozit, je-li švagr, nedejbože, skutečně agresorem.
Ani ja bych ho nekonfrontovala a slovo podezření nepoužila. Pouze se v klidu zeptala.
Zkratka se neshodneme a já nějakou konfrontaci nezmiňuji, z toho mě mrazí.
@Anonymní píše:
@poučená promiň, ale moc hloupá otázka. Když jsi malé dítě, šíleně trpíš a okolí tvoje pocity a prožívání ignoruje, nebo tě za ně obviňuje - viz babička, že ať mě k ní nevozí, že ona stejně musí pouštět televizi, protože já jenom tiše sedím, ne jak jiné vnoučata, to se rozzáří dům… tak už vidím, jak se jí svěřuješ. Týrané děti stejně často nemají důveru k nikomu a když je tyran rodič, tak úplně nikomu. Žijí pořád v šíleném strachu. Já došla v pubertě jenom ke 2 řešením - zabít se nebo jako nezletilá utéct z domu i za cenu nedodělání střední. Někdy kolem 12 jsem k samovraždě měla nejblíž, ale vytáhla mě z toho v poslední chvíli spolužačka, která našla list na rozloučku. Cizí 12 leté děcko mělo více empatie, jak celá zas. aná tzv. rodina. Nakonec to dopadlo dobře, teď žiju hezký život, ale ne proto, že by mi pomohl nebo se mě zastal kdokoliv z rodiny. Z nejhoršího mě vytáhli přátele, kteří na rozdíl od celé rodiny hluší a slepí nebyli, nebo se nehráli na korektní rodinné vztahy. Já bych sama nikdy za nikým nešla. Co bych dala za takové anonymní hlášení od tety…Ještě mě napadá - nedalo by se vzít tu holčinu k psychologovi bez vědomí rodičů? Já bych rodiče do toho netahala, ani sestru, zvláště když vypadá, že otec je násilník. Takové ženy mají pak úplně vymytý mozek a za své dítě se stejně nepostaví. Takže asi jedině anonymní nahlášení.
Prosím tě z čeho v tomto příběhu vypadá, že je otec násilník?
Obávám se, zda se u nich doma něco neděje, jestli třeba švagr tvojí sestru nebije, nebo tak něco… co se na to opatrně vyptat sestry?
@terien píše:
Prosím tě z čeho v tomto příběhu vypadá, že je otec násilník?
Anonymní se projikuje.
Já bych se zeptala sestry v první řadě…a řekla jí co se mi nezdá…a že si myslím to a to. A řekla bych ji svoje obavy a narovinu. Normální to není, že holka reaguje takhle…
Může se jednat o extrémní pubertální přecitlivělost a nebo o problém, který na venek není znát, protože se taťka chová velice galantně. Což by zastínilo veškerý pochyby a byla by jsi za blbce, což by akorát mohlo udělat zle…
Já si taky myslela, že ségru znám jak svý boty a ejhle, ten její chudák ji psychicky úplně zničil… myslím sestru, děti z toho naštěstí vynechal…
@mag píše: *****To je dost za hranou, navrhovat nosit obrazky ciziho ditete k psychologovi.
Jinak muze to znamenat vsechno nebo taky nic. Posledni cast mi prijde takova navodna… svagr je galantni a hrozne fajn… vsichni prece vedi, ze tak se chova typicky domaci nasilnik navenek.*********
K obrazkum. Moje 12 leta dcera maluje krasne. Ted se vzhledla v japonskych anime a neprala bych ti videt, co vsechno je schopna namalovat, naanimovat nebo vyfotit. A to mam jeji obrazky po stenach. A moc se mi libi. Jenom jsou vetsinou strasne depresivni.
To jsem někde psala nebo proč se na to odvoláváš? Myslím to o tom švagrovi. To psala zakladatelka. O tom v mém příspěvku nepadlo ani slovo. Možná je to blbost s těmi obrázky, ale to jí psycholog řekne nebo jí poradí. To mě napadlo jako jediné, co s tím tak teta může dělat. Potom jedině apelovat na sestru, zda by jí někam k psychologovi vzala. Nějaké hlášení ničeho někam nepomůže, jedině uškodí. ![]()
@stock píše:
Ani ja bych ho nekonfrontovala a slovo podezření nepoužila. Pouze se v klidu zeptala.
Zkratka se neshodneme a já nějakou konfrontaci nezmiňuji, z toho mě mrazí.
A co bys jako od toho čekala? Že ti řekne, no jo, já jsem domácí násilník a jsem rád, že jsi se zeptala a hned od teď svoje chování napravím. Pokud opravdu bude, tak to zapře a dceři i manželce udělá doma ještě větší peklo.
@ZuzaM píše:
A co bys jako od toho čekala? Že ti řekne, no jo, já jsem domácí násilník a jsem rád, že jsi se zeptala a hned od teď svoje chování napravím. Pokud opravdu bude, tak to zapře a dceři i manželce udělá doma ještě větší peklo.
Odpovidas si sama, to je nejlepší, cloveku nikdo neodporuje, tak Ti nezbyde, než se s odpovedi spokojit. Proč nosit dříví do lesa, že…
Nejsem holka v pubertálním citlivém věku, ale být přítomna hádce je strašně nepříjemné. Člověku se z toho udělá špatně. Zvlášť, když to jsou lidé, co má ráda, a cítí se u nich dobře. Zakladatelka by si v tomto měla sáhnout do svědomí, už kvůli vlastním dětem.
Začala bych promluvou se sestrou. Hypotéz může být plno, ale jedna z nich je i ta, že dívka takhle reagovala na situaci, kterou jí teta se strýcem vystavili.
@stock píše:
Odpovidas si sama, to je nejlepší, cloveku nikdo neodporuje, tak Ti nezbyde, než se s odpovedi spokojit. Proč nosit dříví do lesa, že…
Položím ti tedy stejnou otázku já, aniž bych si odpovídala.
Na co konkrétně by ses zeptala a jaký výsledek bys od toho očekávala?