Divné chování neteře

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1794
21.8.22 10:59
@Anonymní píše:
@poučená promiň, ale moc hloupá otázka. Když jsi malé dítě, šíleně trpíš a okolí tvoje pocity a prožívání ignoruje, nebo tě za ně obviňuje - viz babička, že ať mě k ní nevozí, že ona stejně musí pouštět televizi, protože já jenom tiše sedím, ne jak jiné vnoučata, to se rozzáří dům… tak už vidím, jak se jí svěřuješ :zed:. Týrané děti stejně často nemají důveru k nikomu a když je tyran rodič, tak úplně nikomu. Žijí pořád v šíleném strachu. Já došla v pubertě jenom ke 2 řešením - zabít se nebo jako nezletilá utéct z domu i za cenu nedodělání střední. Někdy kolem 12 jsem k samovraždě měla nejblíž, ale vytáhla mě z toho v poslední chvíli spolužačka, která našla list na rozloučku. Cizí 12 leté děcko mělo více empatie, jak celá zas. aná tzv. rodina. Nakonec to dopadlo dobře, teď žiju hezký život, ale ne proto, že by mi pomohl nebo se mě zastal kdokoliv z rodiny. Z nejhoršího mě vytáhli přátele, kteří na rozdíl od celé rodiny hluší a slepí nebyli, nebo se nehráli na korektní rodinné vztahy. Já bych sama nikdy za nikým nešla. Co bych dala za takové anonymní hlášení od tety…Ještě mě napadá - nedalo by se vzít tu holčinu k psychologovi bez vědomí rodičů? Já bych rodiče do toho netahala, ani sestru, zvláště když vypadá, že otec je násilník. Takové ženy mají pak úplně vymytý mozek a za své dítě se stejně nepostaví. Takže asi jedině anonymní nahlášení. :nevim:

Chápu to dobře, že tvojí babičce vadilo to, že sedíš na místě a seš zticha? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.8.22 11:05

Moc všem děkuji za radu.

Neteři jsme s manželem řekli, že se jí za hádku omlouváme a že už se budeme snažit, aby se u nás cítila bezpečně a budeme vše řešit v klidu. Až bude odjíždět, ještě jí zdůrazním, že může kdykoli přijít na návštěvu nebo zavolat, s čímkoli se svěřit. Pokusím se to říct tak, aby to nevypadalo nápadně.

Během pracovních dnů pošlu manžela s dětmi na procházku a zavolám na tu rodičovskou linku, tak snad mi tam něco poradí…

Zkusím se i sejít se sestrou. Zeptám se, že se mi malá zdá nějaká depresivní a smutná a navrhnu jí, jestli by s ní nechtěla zajít k psychologovi. Nepřijde mi, že by návštěva u psychologa měla být pro neteř traumatizující, je to přeci jen odborník, který by mohl pomoci… Ale pokud sestra nebude chtít, asi s tím nic nenadělám a nejspíš se mi jen zvýší podezření, že doma fakt není něco v pořádku… :roll: Tak uvidíme.

Zeptám se nějak opatrně i svých dětí, jestli se jim neteř s něčím nesvěřila.

Taky mě napadlo, že bychom si s dětmi mohli udělat takové vzdělávací odpoledne. Nějak nenápadně bych jim mohla povykládat třeba o šikaně, kyberšikaně, zneužívání a jen tak se zmínit, že pokud se jim třeba kamarád s něčím takovým svěří, můžou mu poradit, aby zavolal na Linku bezpečí, že tam jsou dospěláci, kteří pomáhají dětem, co mají nějaké problémy. Třeba to neteř zaregistruje a někdy využije a myslím si, že ani mým dětem neuškodí, když to číslo budou znát.

Se švagrem raději mluvit nebudu, bojím se, abych nenapáchala více škody, než užitku. Neteř už taky nebudu trápit zbytečnými dotazy, stejně z ní nemůžu nic dostat.

Na nahlášení na OSPOD se mi zdá, že mám dost málo důkazů…

Uvidím, jak se to vyvrbí. Budu se snažit, aby se u nás neteř cítila bezpečně a spokojeně a mohla se nám svěřit, kdyby něco…

• Citovat
  • Upravit
2499
21.8.22 11:06
@Alexandria Nixia píše:
Chápu to dobře, že tvojí babičce vadilo to, že sedíš na místě a seš zticha? :think:

To se zeptej „anonymní“. Nevím, proč místo ni naskakuji já. Ona mi na podobnou otázku odpověděla ve smyslu, „že malé děti si neumí říci o pomoc“, což je klidně možné. Možná se babička od ní chtěla dozvědět, proč je smutná, zaražená, možná s ní chtěla dovádět, ale nesedlo to, a tak pouštěla nahlas televizi. Člověk neví, jak to v konkrétních rodinách bývá. Asi různě. Ale co je v jedné, nemusí být ve všech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.8.22 11:10

Taky mě napadlo, že bych mohla zkusit poradit se i s naší mámou. Ale nevím, dost s tím otálím. Já bych asi začala panikařit, kdybych měla podezření, že jednomu z mých dětí možná někdo ubližuje. Naše máma už přeci jen má nějaký ten věk a nevím, jestli má smysl ji takhle stresovat, když vlastně skoro nic nevím…

• Citovat
  • Upravit
34473
21.8.22 11:12
@Anonymní píše:
Taky mě napadlo, že bych mohla zkusit poradit se i s naší mámou. Ale nevím, dost s tím otálím. Já bych asi začala panikařit, kdybych měla podezření, že jednomu z mých dětí možná někdo ubližuje. Naše máma už přeci jen má nějaký ten věk a nevím, jestli má smysl ji takhle stresovat, když vlastně skoro nic nevím…

Na to, že nic nevíš, to dost hrotíš a přeháníš. Začni u své rodiny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.8.22 11:17

@terien Ano, možná máš pravdu, možná to opravdu přeháním. Ale stejně bych si raději byla, pro klid své duše jistá, že je vše ok. Stejně se mi zdá, že hrotit takovouhle situaci je pořád lepší, než ji úplně přehlédnout a čekat, až ty důkazy fakt budou…

A máš pravdu, dáme si s manželem pozor, abychom se před dětmi příště tak nehádali. Možná je fakt jen citlivá a rozhodilo jí to.

• Citovat
  • Upravit
1794
21.8.22 11:35
@poučená píše:
To se zeptej „anonymní“. Nevím, proč místo ni naskakuji já. Ona mi na podobnou otázku odpověděla ve smyslu, „že malé děti si neumí říci o pomoc“, což je klidně možné. Možná se babička od ní chtěla dozvědět, proč je smutná, zaražená, možná s ní chtěla dovádět, ale nesedlo to, a tak pouštěla nahlas televizi. Člověk neví, jak to v konkrétních rodinách bývá. Asi různě. Ale co je v jedné, nemusí být ve všech.

To jsem se ptala, když jsem ji citovala. :nevim:

Musím říct, že moje matka by její babičce velmi záviděla a měla by ji za šťastnou ženu.

Chápej, splnění sen. Dítě sedí potichu na židli a já se můžu koukat na telku. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2499
21.8.22 11:43
@Alexandria Nixia píše:
To jsem se ptala, když jsem ji citovala. :nevim:

Musím říct, že moje matka by její babičce velmi záviděla a měla by ji za šťastnou ženu.

Chápej, splnění sen. Dítě sedí potichu na židli a já se můžu koukat na telku. 8)

Já nevím, jak to tam bylo. Zeptej se Anonymní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8437
21.8.22 11:54
@Anonymní píše:
@terien Ano, možná máš pravdu, možná to opravdu přeháním. Ale stejně bych si raději byla, pro klid své duše jistá, že je vše ok. Stejně se mi zdá, že hrotit takovouhle situaci je pořád lepší, než ji úplně přehlédnout a čekat, až ty důkazy fakt budou…A máš pravdu, dáme si s manželem pozor, abychom se před dětmi příště tak nehádali. Možná je fakt jen citlivá a rozhodilo jí to.

Vypakuj manžela s detma navečer do kina a pozvi sestru na pokec. Nalej vínko a pomalu zaveď řec na jejího manžela a jejich vztah. Že se Ti na něm něco nezdá a nevíš přesně co. Dceru z toho vynech, lidi nemají rádi, když jejich dětem doporučíš psychologa ;).
Jako podezřelé bych viděla, pokud sestra nebude chtít přijít nebo to naposlední chvilku zruší.
Jak se sestra chová v přítomnosti svého manžela? Je uvolněná, směje se….?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22040
21.8.22 11:56
@Anonymní píše:
Taky mě napadlo, že bych mohla zkusit poradit se i s naší mámou. Ale nevím, dost s tím otálím. Já bych asi začala panikařit, kdybych měla podezření, že jednomu z mých dětí možná někdo ubližuje. Naše máma už přeci jen má nějaký ten věk a nevím, jestli má smysl ji takhle stresovat, když vlastně skoro nic nevím…

S maminkou bych to zatím neřešila… zbytečně bys svoje obavy přesunula na ni a stejně by to ničemu nepomohlo.

Jinak je tvůj postup rozumný, řešila bych to podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
21.8.22 20:17
@BohunkaP píše:
Přesně tak – nechápu, jak někdo vůbec může navrhnout vyptávat se švagra, nic horšího už by zakladatelka udělat nemohla.

Stejně tak výhrůžka sestře “tak já se zeptám tvého muže”… :zed: I kdyby se lekla a něco přiznala, povede to jen k omezení kontaktů a narušení důvěry.

Tohle amatérské hraní na psychology je v podobných situacích vždycky špatně.

Tak to neni.
Obet se nechce zaboha nikomu sverit, jenom kdyz na ni ma nekdo „paku“, tak rekne.
A pak se ji paradoxne hrozne ulevi.
Ale ma to jednu strasne dulezitou podminku - ten, komu se sveri, nesmi obet podrazit. Musi dodrzet vse, na cem se domluvi. Jak z toho ven, jak pomoct. Bezpeci nadevse.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
21.8.22 20:21
@brisco píše:
Vypakuj manžela s detma navečer do kina a pozvi sestru na pokec. Nalej vínko a pomalu zaveď řec na jejího manžela a jejich vztah. Že se Ti na něm něco nezdá a nevíš přesně co. Dceru z toho vynech, lidi nemají rádi, když jejich dětem doporučíš psychologa ;).
Jako podezřelé bych viděla, pokud sestra nebude chtít přijít nebo to naposlední chvilku zruší.
Jak se sestra chová v přítomnosti svého manžela? Je uvolněná, směje se….?

Presne tak!!

Zakladatelko, zazila jsi nekdy svagra, jak se chova v nejakem konfliktu?? Hadku, neshodu s nekym nebo sestrou?
Kdyz clovek vi, na co se koukat, leccos pozna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lejla105
21.8.22 20:22

Pokud se ti neco nezda - dej na intuici, ja osobne bych neter vzala na „holcici“ odpoledne, ze sve zkusenosti vim, ze to dela divy, treba se ti rozpovida… na druho ustranu bych se zamyslela sama nad sebou - v cem musi vyrustat tve deti, a ze hadky a rev, povazuji ve vztahu za samozrejmost, to je vice jak smutne…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.8.22 23:16

@Lucie_Sx Sestra se v přítomnosti manžela chová různě. Je pravda, že někdy je nervózní, ale ještě nikdy mě nenapadlo, že by to mohlo být kvůli manželovi. Jindy je zase veselá, vypadá spokojeně. Těžko říct. V konfliktu jsem švagra viděla jen s ostatními lidmi a to byl vždy v naprostém klidu. Konflikt mezi ním a sestrou jsem na vlastní oči nikdy nezažila.

Zkusím neteř někam vytáhnout, ale nebudu na ni nějak tlačit. Uvidím, třeba máš pravdu a fakt se svěří sama.

• Citovat
  • Upravit
34322
21.8.22 23:47

Zvlastni, ze jsi nikdy zadny jejich konflikt nevidela, ani maly kvuli kravine. Jak se chovaji.

Jeste dotaz.
Pokud jedou na dovolenou, jezdi sami nebo s nekym? Pokud s nekym, byva to na jeho nebo jeji popud?
Chodi ona ven s kamoskama? Ma svoje konicky a aktivity?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí