Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o rady, typy, protože začínám být zoufalá. Mám 4 měsíčního chlapečka, kterého jsem si (já chytrá) naučila uspávat u kojení. Problém je, že večer mu trvá klidně 2-3h než usne. Mezi 6-7 koupeme, a v 7 to začíná. Nakojim, usne u prsa. Chci ho předat do postýlky, je vzhůru. Chovám, houpu, zpívám… Řev. Tak znovu na prso, usne. Spí třeba 10 min, vzbudí se, řev… A takhle klidně ty 2,3h. Samozřejmě přizpůsobuji dobu chození spát tomu, kdy se vzbudí po odpolední procházce. Jinak potom spí klidně 5-7h v kuse, jen to usinani
máte někdo typ, jak na to, aby líp zabral?
To chce čas, je ještě malinkej. Změní se to ještě několikrát. A na usínání u prsa není nic spatnyho, taky jsem tak dlouho uspavala a pak sme přešli na dudlik a mazlení.
Koj v leze ve vaší posteli. Jak usne, počkej, až vytuhne natolik, že mu prso z pusy vypadne, případně rychle vyměň za dudel. Pak se opatrně z postele zvedni a odejdi. Nebo počkej, až úplně vytuhne, a teprve potom ho prendavej do postýlky. Anebo odnauc usínání u prsa. Podle mě čím dříve tím líp. Ale snadný to nebude.
Nám na tohle dlouhé uspávání a věcné buzení pomohlo naučit dceru usínat v postýlce, ale nebudu lhát. Byl to očistec. Chvíli mi trvalo než jsem byla způsob, jak ji uspat v postýlce. Ale od té doby to byla fakt pohoda. Když se pak vzbudila, byla schopná hned znovu usnout, protože neměla ten šok ze změny prostředí.
Dudlík měl pár dní po příchodu z porodnice, ale pak ho začal plivat. vyzkoušela jsem jich i několik… Kojím vleže v posteli, postýlku mám hned vedle. Právě že většinou čekám až bude tuhej, kolikrát ho ale přendám, a vzbudí se až za 10 min a hned řev. Ráda bych to „uprsovávání“ utla, ale zatim se nedaří ![]()
@Míšan-ek píše:
Dudlík měl pár dní po příchodu z porodnice, ale pak ho začal plivat. vyzkoušela jsem jich i několik… Kojím vleže v posteli, postýlku mám hned vedle. Právě že většinou čekám až bude tuhej, kolikrát ho ale přendám, a vzbudí se až za 10 min a hned řev. Ráda bych to „uprsovávání“ utla, ale zatim se nedaří
Já to samé měla, než sem ukončila kojení. Dokud sem kojila, tak syn jinak neusnul. Prostě vždy prso, musela sem ležet vedle něj a jak sem chvíli odešla, byl hned vzhůru. Já to teda neresila, holt sem šla spát s ním a nějaký režim nedržela, dokud sem nesla spát, tak byl prostě vzhůru se mnou, max vždy spal třeba půl hodinky. Ale jak sem přestala kojit, tak dostal flašku a spal už sám, akorát byl už starší no, ve 4 mesicich je to ještě prcek.
Tohle dělal jeden ze synů. A trvalo mi opravdu dlouho, než mi došlo, že on prostě nechce jít spát tak brzo, že ten jeho režim dne je trochu jiný, než je moje představa o něm. Prso ho vždycky upokojilo, ale nebyl ještě naladěný na noční spánek, tak se po odpadnutí zase probudil. Tak prostě byl do té desáté s námi na gauči na ruce, bdělý (ale podotýkám, že nejevil známky ospalosti nebo přetažení), ale už jsme si nehráli, mluvili jsme tlumeně, ztlumili světla. On pak zívnul, já ho nakojila a on konečně zabral tvrdě.
Kojení u prsa je pro mě nejjednodušší uspávání, jinak musíme hopsat na balónu 😃 myslím, že tě nebo někoho jiného ještě potřebuje cítit vedle sebe a vzbudí se, protože je sám.
@Míšan-ek nauč se kojit v leze, pokud to jde.. pak se jen zvedneš a odejdeš
on se ten spánek změní ještě mockrát.. jinak bych ho prostě nepředávala
@martina.se já právě kojím v leže, ale strašně dlouho mu trvá než zabere. Třeba hodinu si dumla prso, a když to vypadá že spí a chci odejít, probere se a brečí. Většinou to vyjde až tak na počtvrté
někdy se i nechá přendat do postýlky, spí 20min a zase je vzhůru…musim holt vydržet
já si to i většinou užívám, protože vím že to nebude furt, ale pak jsou dny, kdy jsem po celém dnu hotová, chci si sama lehnout a on jak když to ví mi ještě nandává