Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Andymo … nepodařilo se mi v minulém příspěvku zmínit, tak zmiňuji dodatečně…
Koukám, že poslední příspěvek není tak starý, tak se přidám… Dcera(3 roky) se v pátek v noci probudila, že musí na záchod. Šly jsme, prcla si, vylitla z ní taková tmavá, mazlava stolice. Nepřišlo mi to jako průjem. Ráno plná energie, hladu, bez teplot. Dnes už je to pátý den, od té doby se jí to občas stane, v neděli asi třikrát, jinak spíš jednou dvakrát, někdy vůbec. Jako nepřijde mi to jako průjem, akorát smrdí fakt silně a hrozně rychle to z ní vystřelí. Tak nevím. Jinak je fakt plná energie. Úplně nevím, jestli je to na doktora
zatím jsem dala probiotika a přijde mi to lepší, ale od ideálu to má daleko ![]()
U nas to probehlo tak, ze nic porad nezabiralo, ja byla zoufala a mudr tvrdila, ze asi jen nejaka viroza a ze to muze trvat klidne i mesic. Kluk hubl, ale jinak taky bez teplot atd. Po mesici to opravdu samo ustalo. Jinak ke konci jsem zkousela ten Enterosgel a ten jediny tu stolici doopravdy upravil. Po vysazeni se to vratilo, tak jsem to dala zpet a pak uz byl klid za par dni i bez toho.
Dcera taky chodila častěji, doktorka ji vzala vzorek a zjistila salmonelozu. Taky to nebyl průjem.
Taky mě napadla salmonela, malý měl taky takhle tři dny lehčí průjem, respektive spíš řidší stolici a pak to přešlo… vzápětí na to dostal průjem mladší a ten ho měl fest a k tomu horečku a zjištěna salmonela a zjištěno, že ji měl i ten starší, ale u toho by nás to vůbec nenapadlo, měl to fakt jen řidší a světlejší, žádnou horečku, nic…
Ale může to být jen fakt třeba z jídla a pak zas v pohodě, těžko říct… l
Dobrý večer! Maličký má průjem už víc jak 14 dní. Je jemu 2 měsíce je plně kojeny. Paní doktorka doporučila před každým kojením dávat 2 lžičky mrkvicky, a enterol. Bohužel to se zlepšilo jen na snad na půl dne. Přidaly nám i rýžový odvar a střídat to.Od pátku se ještě se zhoršilo, a enterol vyměnila nám paní doktorka za hylak forte. Neska nestíhám měnit plynky, tak 12 krát, je to zelený z hleny a pár krát už jsem zaregistrovala i krvavé žilky. Jsem zoufalá, prožil jste to někdo.? A co pomohlo.? Prosím poraďte jsem utrapena maminka. Děkuji.
@Lenka 2000 píše:
Dobrý večer! Maličký má průjem už víc jak 14 dní. Je jemu 2 měsíce je plně kojeny. Paní doktorka doporučila před každým kojením dávat 2 lžičky mrkvicky, a enterol. Bohužel to se zlepšilo jen na snad na půl dne. Přidaly nám i rýžový odvar a střídat to.Od pátku se ještě se zhoršilo, a enterol vyměnila nám paní doktorka za hylak forte. Neska nestíhám měnit plynky, tak 12 krát, je to zelený z hleny a pár krát už jsem zaregistrovala i krvavé žilky. Jsem zoufalá, prožil jste to někdo.? A co pomohlo.? Prosím poraďte jsem utrapena maminka. Děkuji.
Teda nechci strasit (nic tak strasneho necejte), ale takhle presne se u nasi male projevila alergie na bilkovinu kravskeho mleka… Ja bych zkusila vynechat veskere mleko ve Vasi strave (a to myslim i pecivo, kde je syrovatka), zadny jogurt, syry atp (proste vsechno, kde je neco mlecneho a uvidite). Cisteni Vaseho tela od mleka trva cca. 3 tydny. U nas se to po tom hodne zlepsilo. Samozrejme bych konzultovala s doktorkou, ale uplne stejny prubeh byl i u nas… hleny a pak zilky krve… Urcite bych se o te alergii doktorce zminila (i kdyz je mi divny, ze ji to nenapadlo samotnou. hleny a krev… naprosto typicke bohuzel. Jinak maly pribira? Je vesely? Neni apaticky? To je taky dulezite. U nas mala kakala tak 8 denne minimalne a navic strasne prdela (hlavne u kojeni). Drzim pesti (jinak ted ma 3.5 roku a uz rok ji vsechno). Do dvou a pul roku byla na komplet bezmlecne diete. Pak se to nastesti zlomilo. Pul roku jsme zavadeli postupne mlecne vyrobky. Ted uz zvladne jogurt i syr (a cokoladku
). Mliko teda uz nikdy nezacala pit (mela specialni od gastroenterologa, mleko bez mleka a kojeni - ja bez mleka)
Děkuji moc za odpověď @Alex17, neska jsem celý den měla k jídlu jen rýže a jeden rohlík. Uvidíme co dále, asi máte pravdu i mně to napadlo že je to alergie na laktozu. On jinak v pohodě pribira, spinká dobře, není uplakany, nemá horečku. Jen ta stolice nás trápí.
@Lenka 2000 jinak neplést laktozu a bílkovinu kravského mléka. V tomto věku se mluví o alergii na bílkovinu - která se může vyléčit, intolerance laktózy je nezvratna, v tomto věku se ani nediagnostikuje (co vím od mudry) . Jestli do toho půjdete s dietou tak doporučuji hodně brokolice, mák atp. Abyste doplnila vápník. Ať je malému brzo líp. Ještě si pamatuju, jak mi z toho hrabalo.
@Alex17 tak nakonec jsme v nemocnici,dělaly nám odběry, a snad se brzo dozvíme víc.
@Lenka 2000 tak super, napište jak jste dopadli, držím pěsti
@Alex17 děkuji určitě se ozvu, zatím čekáme jak dopadnou veškeré odběry.
@Lenka 2000 píše:
@Lenka 2000 píše:
@Alex17 Ahojki tak nejdřív ti přeji hezký Vánoce! Veškeré odběry nám dopadly dobře. Teď budu mít měsíc bezmlecnou dietu. Nevím jak to bude, malý furt není v pořádku. A já pořád jsem z toho špatná
Prosím o radu. Mám 4letou dceru která chodí do školky. Před 14 dny jsme byli s ní na pohotovosti protože si stěžovala na bolesti břicha a měla neskutečný průjem 10× za den. Dostala léky na průjem, dietu a doktoři nic konkrétního nenašli. Dneska před odjezdem do školky, že jí bolí břicho. Došla si na záchod. Po celou dobu do školky, že jí bolí břicho, bílá jak s těna. Příjdem do školky a nic. Vše v pořádku. Dokonce se těší i na bazén. Čím ty bolesti můžou být. Máme novou dětskou doktorku a ta poradila laktobacily.