Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Skočila bych s dcerou za doktorkou, rok je dlouhá doba. Chladila bych spíš vlažnou vodou. Napustila trochu do vany, nechala si dceru pohrát, po nějaké době bych to opakovala ( vodu nechala ve vaně a vždy jen trochu připustila, ať to nemá ledové).
@Elenentka znam,to maji nasi-dlooouho vydrzi teplo, ale pak je to horsi nez ve stanu-ani v noci poradne nevyvetras
My mame aktualne presne 28st (jak se to opre do zapadnich oken, jde to rychle nahoru) a uz mi to prijde fakt moc, je to jen o sezeni u vetraku a vsemozne chlazeni.Deti jsou uz hodinu ve vane ![]()
No, ja bych nesrazela, pokud je jinak ok, pije a neni nejak vyrazne unavena nebo protivna. Kdyby to slo k 39,tak to uz ano.
@Makca87 my loni meli nekolik vln spalovky v okoli
navic na to by velmi brzy prisla, deti to mely taky a skutecne hoodne vysoke horecky, nechutenstvi, vyrazka. Pokud dite nema jine priznaky, tak to temer natuty streptokok neni.
@unuděná má mladší dcera měla jen nechutenství a měla vyšší teploty, dostala se z toho po 5- ti dnech sama. Starší to chytla za 4 dny, také nechutenství, málo pila, vysoké teploty, pak se osypala. Každá měla jiný průběh, ale obě Streptokoka. I ta mladší musela nasadit dodatečně penicilin. Řádí to hlavně ve školce. Prvně si všichni mysleli, že je
to z přehřátí ze slunka, úžeh, či úpal…
Holky, opět moc děkuju, tak jsem si na základě Vašich příspěvků vyhledala co nejvíc o spálové angíně.
A - pokud nedokáže být kromě teploty bezpříznaková - to nebude ona.
Jasně že bez testů a stěrů není nikdy 100% jasno, ale:
Z příznaků co jsem vyčetla na netu -
malinový jazyk, zarudnutí obličeje, bolest v krku, obtíže při polykání, celková slabost… je toho víc, rozklikla jsem rozhodně víc než první odkaz co mi strýček Google nabídl, ale jediné co sedí je ta teplota.
Víte - já bych si vlastně přála aby to byla nějaká nezávažná přesně definovaná nemoc, která by byla v tabulkách, a já věděla jak s tím naložit…
Protože to je trochu psycho, ač nejsem panikář, tak nevysvětlená horečka u dítěte má na mně jaksi horší vliv než kdybych věděla o co jde (no samozřejmě pokud jde o běžnější nemoci) a věděla co s tím…
Jo ještě k nechutenství - je pragvda, že toho v tropických vedrech sní míň než obvykle.
Ale totéž já nebo manžel - ani jeden z nás ve vedrech skoro nejíme - prostě nemáme chuť na jídlo, a tak nebereme jako závažnou věc, když ani dcera nechce.
popravdě ve vedrech ani nepočítám a neřeším kolik toho sní, jako spíš kolik tekutin do sebe dostane.
Nesrážela bych a pokud se chová normálně, šla bych i ven, vždyť je tam teď v podvečer líp než doma. Nevím, co je to za blbej zvyk sedět s dětmi doma při sebemenším náznaku nemoci. A 37 neber jako teplotu, pokud je jinak normální.
@Elenentka prosím tě, nečti příznaky na internetu, každé tělo se chová jinak
. Lepší budou odborníci
.
Tak ja zase chapu, ze jestli loni obehala odborniky od a do z a nikdo nic nezjistil, ze se tam letos se stejnymi priznaky dvakrat nezene
Navic pokud je to fakt jen zvysena teplota.
@Makca87 Tak psala, ze obvykle se ji teplota pohybuje v rozmezi 37-38st, takze ano. Vyssi muze indikovat onemocneni, ale ja osobne jen s horeckou (pokud netrva dele nez 3 dny nebo nereaguje na srazeni) k lekari taky nebeham ![]()
@unuděná zakladatelka tvrdí, že loni byla skoro měsíc doma, tudíž jen 3 dny to asi netrvá…
@Makca87 Pisu o horecce, ktera trva dele. nez tri dny, ne zvysene teplote. A loni to resila, a nikdo na nic neprisel, takze ja chapu, ze se ji nechce zase litat po lekarich, kdyz to vypada na podobny prubeh ![]()
@unuděná jenže loni ji neměla tak vysokou! Pokud jde o dítě, tak já teda přijdu k lékaři radši 3 x zbytečně, než… Ale ať si matky jednají dle svého uvážení
. Já upozorňuji, že v našem kraji řádí angína, nebo spálová angína, některé děti to přejdou, jiné končí hospitalizací. Tady to nikdy v tak velkém počtu nebylo.
@Makca87 Vazne bys sla po jednom dni, kdy dite melo 38,5 a dostalo Nurofen, ktery horecku o stupen srazil, k doktorovi??Proc? Muze z toho byt neco, ale taky nemusi.Nase deti tohle mely minuly tyden, prisly ze skoly a skolky krisnuty, odpoledne 38,6,na noc Paralen a rano jim nic nebylo. Mozna viroza, mozna prehrati, mozna zarazenej prd. Kdovi. I u toho streptokoka jsou vytery prukazne az kdyz se poradne pomnozi, coz obvykle je az par dni po prvnich priznacich. Ja bych proste vyckala den, dva a pokud se nic jineho nerozjede, tak bych s ni treba zasla v pristim tydnu a resila opakujici se situaci z lonska.