Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
To je nějaký divný. Otce nesnáší, nevychází spolu, ale vezme si pro něj půjčku? Tak ať ji otec zaplatí, ne? Nebo ji dá ty prachy na ruku. Rodiče je vychovali v 1+kk? Divný všechno.
Navíc píše, že má 24 čistého, 12 dá za živobytí a mohla by tedy splacet 7. Kde je těch zbylých 5?
Zajímalo by mne, kde je pravda. Nikdy jsem u těchto společností nepujcovala, ale běžně tu ženy píšou, že se dá domluvit na splátkách - a tady ne? Takže jsou možnosti, že buď je to vymyšlené celé anebo zakladatelka lze v tom, jak splácí a kolik vlastně dluží.
@Pivoňka91 píše:
Ahoj, vim, ze jsem blba…ale byla jsem proste financne negramotna a zavisla na nakupech a tak jsem nemela zadnou rezervu, najednou byly necekane vydaje a ja si pred vyplatou brala mikropujcky.
Vsechno u nebankovnich spolecnosti, jenze tim jsem si pospinila financni historii a tudiz banka mi nikdy nepujci.Tak jsem si zadala o dalsi nebankovni, protoze jsem doufala, ze pokryje moje ostatni pujcky abych platila jednu a ja si neuvedomila, ze kdyz zadate poprve, ze vam daji malo!
Takze mam 4 pujcky, u dvou jsem se nedostala k jistine, ale stale jen uroky.
Uroky jsou strasne. Kdyz tam nezaplatite celou castku, tak musite aspon urok a to je 7500! Mesicne.Prijmy jsou 24000 a dluh je dost vysoky 58000.
Jenze ted mam mit 2 splatky 9000 a 5500 a za 14 dni 14000 (uroky u tech dvou pujcek, kde jsem se jeste nedopracovala k jistine). Proste kdybych z prijmu zaplatila ty splatky a uroky tak mi nezbyde vubec nic.Na bankrot to neni, takze dluhova poradna je mi k nicemu.
Domluva s nimi moc neni.
A nechci aby me za chvili sel zmlatit nejaky vymahac dluhu.Jerinym resenim by byla konsolidace.
Proste splacet jednu a nebrat si dalsi pujcky. Uz nikdy!Jenze moje banka mi ji neda kdyz mam spatnou historii (brani si nebankovnich puicek). 7. Mam mit dve splatky.
Necekane vydaje byly, protoze tata dedil a museli jsme se slozit na dluhy neboztika a ja rodicum lhala, ze mam rezervu a vzala si pujcku s tim, ze rikal, ze to proda a ze se to rozdeli ty penize ze bych ji hned splatila. Moje blbost, vim. A nakonec se rozhodl, ze to neproda a jak to vypada tak o ten dum prijde (je to v cizine). Takze jsme ty dluhy platili zbytecne, meli jsme se zrict dedictvi. Mela jsem rodicum rict pravdu
Každý člověk udělá někdy nějakou chybu. Teď je třeba vymyslet, co s tím. Máš 24 tisíc plat a máš během měsíce zaplatit 28 a půl tisíce. Rozumím tomu dobře? To je opravdu hodně. Řeknu, co bych udělala já. Za prvé bych se s věřiteli zkusila domluvit, ale počítám, že to asi moc nejde, nebankovní společnosti jsou nekompromisní. Takže, pokud by to bylo nemožné, tak máš několik jiných a naprosto šílených variant. Pokud máš vlastní byt, to je ta lepší varianta, uskromnila bych se a všechny pokoje bych fofrem pronajala. Pokud máš jen podnájem, ihned bych ho pustila, otázkou je ale, zda to tak rychle jde, ale určitě bych se domluvila s majitelem a šla bych do azyláku nebo noclehárny pro bezdomovce, tam ti s placením počkají, je to charita a pak bych si k práci vzala brigády od nevidim do nevidim a dřela jak vůl. Kdysi se mi stala nemilá situace a měla jsem do 14 dní zaplatit částku, která odpovídá tak tvému dnešnímu platu. Za prvé jsem se šla domluvit s tou firmou, které jsem měla zaplatit, ale nešlo o lichváře, takže mi dali 2 měsíce k dobru, pak jsem letěla do práce a požádala, jestli mě nechají vydělat dvojnásobný plat. Měla jsem štěstí, tam mi vyšli také vstříc. Dřela jsem měsíc jak mezek, myslela jsem, že vypustím duši. Ale vše jsem zaplatila. Zkus tedy něco obdobného, i za cenu, že půjdeš mezi bezdomovce na noclehárnu. Já bych se sebezapřela a udělala bych to.
Držím palce.
@Anonymní píše:
@Pivoňka91 možná to není super nápad… my tak řešili jednu kreditku a to půjčkou od provident (nakonec jsme ji zatáhli rychlejí, už ji tam dávno nemáme) Ted tam koukám a půjčka na 60tis, splátka je 5854 na rok. Zaplatíš jím tedy asi 70tis… je tam taky úrok ale asi menší než co máš těch několik půjček…
Jenže zrovna Provident jí jako prvožadatelce dá bohužel jen cca 25tisíc strop pro první žádost, aspoň to tak bylo předloni, když jsem stíhala jejich obchodní zástupkyni, která si sháněla klienty, kteří zaplatili jen prvních pár splátek (o které jim půjčku ponížila) a zbytek si s nimi rozdělila.. holka jedna šikovná
![]()
Banky asi úplně nepotřebují řešit, že si někdo bere mikropůjčky. Tím se toho (většinou) tak moc nezkazí. Ale co nebude fungovat je cokoli po splatnosti a někdy ani nepomáhá takové to nabízené snížení splatky. Vypadá to pěkně, ale i to je do jisté míry skvrnka. Takže ten dlužník pak o to hůře refinancuje a zůstane u původního věřitele. Vypadá to jako vstřícné gesto, ale je to jen byznis.
Tyhle společnosti fungují tak, že oni naopak potřebují lidi, kteří jim platit nebudou! Z toho jim jdou největší peníze, nepotřebují člověka, který si půjčí 10tis a do měsíce jim vrátí 12tis a půjčka je splacená, to jsou jen drobné. Proto ani nepřistupují na splátkový kalendář, to by se jim vrátilo na úrocích málo peněz. Je to jedna velká lichva pod dohledem ČNB ![]()
Zakladatelko… finanční arbitr.. pečlivě prostuduj jeho stránky a sbírku rozhodnutí (nálezů)
Máte prapodivné vztahy v rodině…táta naslibuje hory doly, aby se mu příbuzenstvo poskládalo na dluhy nebožtíka a pak si to rozmyslí, prachy shrábne, barák si nechá a dělá, že se nic neděje? Něco mi v tom nesedí. Kolik jsi mu dala a proč mu neřekneš, že když nebude barák prodávat, tak ať ti vrátí peníze?
@Maddie764 píše:
Jak to tak pročítám, tobě nepomůže nic…
jakože u dluhu 58tis ji nepomůže nic…? Jako cooo?? Skončila… my měli taky nebankovky, kreditky… a už to máme u banky, jedna kreditka visí z půlky… a bude už splacená.. jedeme od výplaty k výplatě… a vše jde na dluhy… ale jde to… a to máme ty půjčky přes mega… a co? Končí mi život…??? NEEE!!! Je třeba jen bojovat!!! A my věříme že do dvou let max. tří splatíme vše…
@Pivoňka91 jsem bl. bá, tak se pouč a makej. Jestli ti něco banka dá se ptej v té bance. Na emiminu. Nebudeš první ani poslední kdo má 2 práce. A 60 000 není hrozná částka, aby se z toho nedalo vysekat. To dáš.
Příspěvek upraven 31.10.23 v 09:21
Já si taky myslím, že tu něco nesedí
proč, kdyby měla příjem, by ji nechali poskytnout nějaký mini úvěr? U banky, když mi 6 měsíců chodila výplata, jsem pak už měla půjčku předschválenou - stačilo dodat smlouvu…
Nechápu smysl téhle diskuze, o rady nestojí a nic vlastně nejde
@Anonymní píše:
jakože u dluhu 58tis ji nepomůže nic…? Jako cooo?? Skončila… my měli taky nebankovky, kreditky… a už to máme u banky, jedna kreditka visí z půlky… a bude už splacená.. jedeme od výplaty k výplatě… a vše jde na dluhy… ale jde to… a to máme ty půjčky přes mega… a co? Končí mi život…??? NEEE!!! Je třeba jen bojovat!!! A my věříme že do dvou let max. tří splatíme vše…
Hodně štěstí vám přeju.. hezky příklad pro zakladatelku, jak může dopadnout.
Napsala jsem ten komentář proto, že rodičům lže, půjčuje si na úplný kraviny a ještě u nebankovnich instituci, protože u toho ji nikdo nevidí, klik klik na internetu.. a když už je v pruseru, tak zase klik klik, místo aby jako dospěla osoba to řešila s někým, kdo tomu rozumí.. každá zamítnuta zadost se v registrech eviduje a pro banku je takový klient rizikovější.. a to třeba jen kvůli tomu, ze zadost na internetu vyplnila s nějakou chybou.. třeba úplně zbytečně..
nabízí se ji tady pomoc od rodičů - ze by tam mohla par měsíců být - ale nechce opustit své pohodlí..
A pokud je to pravda a ty částky sedí, tak bych nechala telefon telefonem a dla do banky osobně. Vyložit karty na stůl a prosit. Airbanka se mi zdá docela vstřícná banka. A chtěla bych mluvit s nějakým šéfem.
Najít si druhou třetí práci a makat a makat a makat, půjčila jsi si 58 tisíc ale u lichvářů to bude mnohem mnohem víc a přestat naříkat že to nejde
@Lucy75 píše:
Jenže zrovna Provident jí jako prvožadatelce dá bohužel jen cca 25tisíc strop pro první žádost, aspoň to tak bylo předloni, když jsem stíhala jejich obchodní zástupkyni, která si sháněla klienty, kteří zaplatili jen prvních pár splátek (o které jim půjčku ponížila) a zbytek si s nimi rozdělila.. holka jedna šikovná![]()
Těch podvodníků je nějak moc. Holky je mi líto. A vzhledem k tomu, že jsem zažila v životě tak neuvěřitelné věci, které mi není schopen vůbec nikdo věřit, tak já už se nedivím ničemu.
Obejdi těch bank víc… někde to posuzují jinak. Pokud mas dluh jen 60k tak to není nic hroznyho… svyho času měla mírnější kritéria třeba moneta.
Ale neodkládej to… tyhle mikropujcky mají šílený RPSN, takže každým dnem ti tam narůstá úplně masakr. Navíc mívají tyhle smlouvy rozhodčí doložku, kdy podepisujes, ze jakmile dojde na spor tak to nebude řešit soud, ale rozhodce, což muze být vlastně kdokoliv a hádej kdo tahá za kratší konec provazu.
Btw. Rodiče pokud bydlí v 1 +k tak na tom asi finančně úplně dobře nebudou, takže podle mě tam finanční pomoc padá…
Takže moje rada zní - nejdřív obvolej všechny banky, i když bude nejhůř určitě nebude rpsn 400% což tyhle půjčky mívají… udělej maximum pro to se z tohohle marastu vyvliknout ve stylu včera bylo pozde…