Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Anonymní píše:
Dobrý den, mám doraz na Vás, co máte zkušenost nebo právní vzdělání.
Je mi 28 let, jsem jedináček. Rodiče jsou pořád sezdaní. Jde o to, že matka je alkoholička, vždy byla a jiné to už nebude. Celý život pochopitelně nepracuje a otec ji živí z jeho podnikání (vlastní obchod). Matka zvládla za ty roky absolutně zničit život jak otci, tak mně, kolik hrůzy jsem zažívala už jako dítě, si dovede představit jen ten, kdo to zažil.
Proč se otec nerozvedl, je pro mě záhada, on je prostě asi ochranitelský typ a cítí za ni nejspíš zodpovědost…
Každopádně k mému dotazu.Otec celý život dře, aby platil hypotéku na dům, svůj obchod a ještě uživil sebe i matku, která jen bezostyšně natahuje ruku po penězích. Jenže už není nejmladší a konečně začíná přemýšlet o budoucnosti. Vždy tolik pracoval hlavně aby zajistil mě, svoje jediné dítě. A nyní si uvědomuje, že jednou budu mít nárok maximálně na polovinu jeho (tedy „jejich“ majetku), zbytek padne matce. Dohoda s matkou není nijak možná, je to prostě vypočítavý závislák. A tak se ptám - jde nějakým způsobem zajistit, aby matce nešla po otcově smrti polovina všeho? Obchod vlastní pouze otec jako právnická osoba, ačkoliv ty prostory koupil za jejich manželství. Je možné alespoň ten obchod nějak převést na mě? Nebo ho prodat a ty peníze dát mně? Matka ani neví, že tam otec není v nájmu, ale platí hypotéku. Na kterou samozřejmě, stejně jako na vše ostatní, nedala nikdy ani korunu.
Prosím, než mě začnete osočovat, že jsem vypočítavá stejně jako matka a chci otcovy peníze… Mně o jeho peníze nejde. Jen by mě hodně mrzelo, že všechno, co otec vybudoval, by rozházela moje šílená alkomatka za svůj chlast a nesmysly a nezbylo by nic. Už takhle její chlastání a hulení stojí otce několik tisíc měsíčně. Celý život by se dřel pro nic… Nejde mi o to nechat matku na lopatkách, bez koruny, to rozhodně ne! Ale pokud matce zbyde polovina domu i obchodu, jen těžko se s ní domluvím na prodeji a než se nemovitosti dostanou ke mně, zbydou z nich rujny s velkým zadlužením.
rozvod
Díky za reakci. I o tom už!!! konečně otec přemýšlí. Ale to už tuplem dostane matka polovinu všeho, ne? Jde tomu nějak zabránit? Přepsat aspoň ten obchod na mě možná by šlo přepsat na mě tu polovinu domu otce? Vyřešilo by to něco?
@Anonymní píše:
@vokishkaDíky za reakci. I o tom už!!! konečně otec přemýšlí. Ale to už tuplem dostane matka polovinu všeho, ne? Jde tomu nějak zabránit? Přepsat aspoň ten obchod na mě možná by šlo přepsat na mě tu polovinu domu otce? Vyřešilo by to něco?
jo, přepsat to může. Ale musel by přepsat všechno, sakum prásk. Pokud na tebe přepíše jen polovinu domu, z té další půlky bude matka dědit.
@Anonymní píše:
Je mi 28 let, jsem jedináček. Rodiče jsou pořád sezdaní. Jde o to, že matka je alkoholička, vždy byla a jiné to už nebude.Celý život pochopitelně nepracuje a otec ji živí z jeho podnikání (vlastní obchod). Matka zvládla za ty roky absolutně zničit život jak otci, tak mně, kolik hrůzy jsem zažívala už jako dítě, si dovede představit jen ten, kdo to zažil.
Proč se otec nerozvedl, je pro mě záhada, on je prostě asi ochranitelský typ a cítí za ni nejspíš zodpovědost…
Každopádně k mému dotazu.Otec celý život dře, aby platil hypotéku na dům, svůj obchod a ještě uživil sebe i matku, která jen bezostyšně natahuje ruku po penězích. Jenže už není nejmladší a konečně začíná přemýšlet o budoucnosti. Vždy tolik pracoval hlavně aby zajistil mě, svoje jediné dítě. A nyní si uvědomuje, že jednou budu mít nárok maximálně na polovinu jeho (tedy „jejich“ majetku), zbytek padne matce. Dohoda s matkou není nijak možná, je to prostě vypočítavý závislák. A tak se ptám - jde nějakým způsobem zajistit, aby matce nešla po otcově smrti polovina všeho? Obchod vlastní pouze otec jako právnická osoba, ačkoliv ty prostory koupil za jejich manželství. Je možné alespoň ten obchod nějak převést na mě? Nebo ho prodat a ty peníze dát mně? Matka ani neví, že tam otec není v nájmu, ale platí hypotéku. Na kterou samozřejmě, stejně jako na vše ostatní, nedala nikdy ani korunu.
Prosím, než mě začnete osočovat, že jsem vypočítavá stejně jako matka a chci otcovy peníze… Mně o jeho peníze nejde. Jen by mě hodně mrzelo, že všechno, co otec vybudoval, by rozházela moje šílená alkomatka za svůj chlast a nesmysly a nezbylo by nic. Už takhle její chlastání a hulení stojí otce několik tisíc měsíčně. Celý život by se dřel pro nic… Nejde mi o to nechat matku na lopatkách, bez koruny, to rozhodně ne! Ale pokud matce zbyde polovina domu i obchodu, jen těžko se s ní domluvím na prodeji a než se nemovitosti dostanou ke mně, zbydou z nich rujny s velkým zadlužením.
Jestli je alkoholička, tak se dřív nebo později upije k smrti. Je to asi hnusný, ale pro tebe a otce by to bylo vysvobození. Jinak asi nejde nic, jedině, že by otec svojí polovinu všeho napsal na tebe už tedˇ, protože kdyby zemřel dřív on, tak matka by měla svojí polovinu + část z té jeho.
@vokishka píše:
jo, přepsat to může. Ale musel by přepsat všechno, sakum prásk. Pokud na tebe přepíše jen polovinu domu, z té další půlky bude matka dědit.
Jenže jestli je polovina domů i její, a nebude souhlasit, taktěžko může přepsat celý dům na dceru ![]()
@Anonymní píše:
@vokishkaDíky za reakci. I o tom už!!! konečně otec přemýšlí. Ale to už tuplem dostane matka polovinu všeho, ne? Jde tomu nějak zabránit? Přepsat aspoň ten obchod na mě možná by šlo přepsat na mě tu polovinu domu otce? Vyřešilo by to něco?
Jedna vec je dedictvi a druha SJM.
Pokud otec umre a majetek je v SJM, polovina zustava matce a druha polovina jde do dedictvi, kde ty dostanes pulku a matka pulku. Takze budes vlastnit jednu ctvrtinu.
@arinecka Ano, to jsme s otcem taky řešili. Dá se to ošetřit závětí, vyloučí matku a bude to tedy půl jí a půl mně. Víc nedocílíme.
Kdyby tedy prodal obchod a dal ty peníze mně, přijde se asi na to?
A půl domu přepsal na mě… bohužel i tomu musí asistovat matka, je psán na ně oba.
Obchod je jen na něj jako na právnickou osobu, takže o tom by vědět nemusela.
Je to hnusný, ale vím, jak to myslíte s tou smrtí. Matka ale chlastá už minimálně 20 let, a furt drží. Nepije tvrdej. Pije víno hulí 2 krabky denně a nic jí není. Mají na to v rodině nějakej gen, tam hulí všichni (teda kouří, tráva ne) a všichni se dožívají vysokýho věku, takže na to fakt spoléhat nemůžeme. Je jí okolo 50 a otci okolo 65…
Ať přepíše co muze na tebe, dům i obchod asi koupil až během manželství ze? Ze je půlka matky. Nicméně když na tebe přepíše i tu půlku lepší než nic, když to neprepise, tak po jeho smrti dostaneš jen část a matka bude mít většinu. Matka proste polovinu mít bude tak jako tak, tu už totiž má, když se otec rozvede, tak matka má stejně na půlku nárok.
@Anonymní píše:
@arinecka Ano, to jsme s otcem taky řešili. Dá se to ošetřit závětí, vyloučí matku a bude to tedy půl jí a půl mně. Víc nedocílíme.
A půl domu přepsal na mě… bohužel i tomu musí asistovat matka, je psán na ně oba.
Obchod je jen na něj jako na právnickou osobu, takže o tom by vědět nemusela.Je to hnusný, ale vím, jak to myslíte s tou smrtí. Matka ale chlastá už minimálně 20 let, a furt drží. Nepije tvrdej. Pije víno hulí 2 krabky denně a nic jí není. Mají na to v rodině nějakej gen, tam hulí všichni (teda kouří, tráva ne) a všichni se dožívají vysokýho věku, takže na to fakt spoléhat nemůžeme. Je jí okolo 50 a otci okolo 65…
To bohužel nevím. Ale asi by nebylo od věci, zeptat se právníka ![]()
@Anonymní píše:
Obchod je jen na něj jako na právnickou osobu, takže o tom by vědět nemusela.Je to hnusný, ale vím, jak to myslíte s tou smrtí. Matka ale chlastá už minimálně 20 let, a furt drží. Nepije tvrdej. Pije víno hulí 2 krabky denně a nic jí není. Mají na to v rodině nějakej gen, tam hulí všichni (teda kouří, tráva ne) a všichni se dožívají vysokýho věku, takže na to fakt spoléhat nemůžeme. Je jí okolo 50 a otci okolo 65…
Vždyť ty vlastně všechno víš.
@Kriss Tina
Ano, je to tak. Dům i obchod koupil a manželství, ale obchod je v registru jen na něj, na jeho ičo. Takže ten by možná mohl přepsat na mě? Nebo ho prodat třeba za rok a v tichosti převést peníze mně? Přišlo by se na to, kdyby se nakonec fakt rozvedli?
Vím, že výsledkem normální cesty je pouze půlka mně a půlka matce, pokud na mě přepíše svoje podíly nebo vyloučí matku z dědicví. Zajímá mě jenom, jestli se tomu dá nějak předejít, prodat aspoň ten obchod a prachy nějak ulít?
@Luboš P
Vím, čeho můžeme docílit „legálně“ - tedy závěť nebo přepsat jeho půlku na mě. Zajímá mě ale, jestli jde nějak „pololegálně“ udělat, aby aspoň ten obchod nebo peníze za jeho prodej se „odklonily“ na mě?
@arinecka
K právníkovi ho co nejdřív dotlačím, zkouším se nejdřív ptát tady, jestli se tu v tom někdo nevyzá ![]()
@Anonymní píše:
@Kriss Tina
Ano, je to tak. Dům i obchod koupil a manželství, ale obchod je v registru jen na něj, na jeho ičo. Takže ten by možná mohl přepsat na mě? Nebo ho prodat třeba za rok a v tichosti převést peníze mně? Přišlo by se na to, kdyby se nakonec fakt rozvedli?Vím, že výsledkem normální cesty je pouze půlka mně a půlka matce, pokud na mě přepíše svoje podíly nebo vyloučí matku z dědicví. Zajímá mě jenom, jestli se tomu dá nějak předejít, prodat aspoň ten obchod a prachy nějak ulít?
Pulka na tebe a pulka na matku neni normalni cesta.
Pokud dum a obchod koupil v manzelstvi spada to do SJM.
Je mi 28 let, jsem jedináček. Rodiče jsou pořád sezdaní. Jde o to, že matka je alkoholička, vždy byla a jiné to už nebude. Celý život pochopitelně nepracuje a otec ji živí z jeho podnikání (vlastní obchod). Matka zvládla za ty roky absolutně zničit život jak otci, tak mně, kolik hrůzy jsem zažívala už jako dítě, si dovede představit jen ten, kdo to zažil.
Každopádně k mému dotazu.
Otec celý život dře, aby platil hypotéku na dům, svůj obchod a ještě uživil sebe i matku, která jen bezostyšně natahuje ruku po penězích. Jenže už není nejmladší a konečně začíná přemýšlet o budoucnosti. Vždy tolik pracoval hlavně aby zajistil mě, svoje jediné dítě. A nyní si uvědomuje, že jednou budu mít nárok maximálně na polovinu jeho (tedy „jejich“ majetku), zbytek padne matce. Dohoda s matkou není nijak možná, je to prostě vypočítavý závislák. A tak se ptám - jde nějakým způsobem zajistit, aby matce nešla po otcově smrti polovina všeho? Obchod vlastní pouze otec jako právnická osoba, ačkoliv ty prostory koupil za jejich manželství. Je možné alespoň ten obchod nějak převést na mě? Nebo ho prodat a ty peníze dát mně? Matka ani neví, že tam otec není v nájmu, ale platí hypotéku. Na kterou samozřejmě, stejně jako na vše ostatní, nedala nikdy ani korunu.