Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Myslim, ze je to bezna praxe. Kdyby poslali dluznikovi dopis dopredu a dopredu zverejnili informaci v registru, tak by mohlo dojit k odklonu penez. Bude to zatim hodne cerstva exekuce, po case se v registru ukaze.
Pokud si nevyzvddnes dopis, tak muzes zkusit kontaktovat soud v miste trvaleho bydliste, jesti tam nebude na tve jmeno veden spis, kde vznikl exekucni titul.
S exekucemi zkušenost nemám, ale zdá se mi to logické. Oni nemůžou sdělovat informace o exekuci někomu po telefonu, navíc bez nějakého čísla nebo hesla. To ti nesdělí ani kolik má někdo zálohu na plyn, natož dluh. Prostě potřebují ověřit tvoji totožnost. Ten dopis si asi budeš muset dojet vyzvednout nebo si ho nechat přeposlat tam, kde bydlíš.
Neztratila jsi třeba doklady?
@mokkk píše:
S exekucemi zkušenost nemám, ale zdá se mi to logické. Oni nemůžou sdělovat informace o exekuci někomu po telefonu, navíc bez nějakého čísla nebo hesla. To ti nesdělí ani kolik má někdo zálohu na plyn, natož dluh. Prostě potřebují ověřit tvoji totožnost. Ten dopis si asi budeš muset dojet vyzvednout nebo si ho nechat přeposlat tam, kde bydlíš.
Neztratila jsi třeba doklady?
Právě, že ne.
Spíš si říkám, proč mě nekontaktoval ten prvotní věřitel než to předal exekutorovi, pokud tedy někde mám dlužit. Vůbec nemám tušení, co může jít…snad to není nějaký podfuk.
Chlap měl exekuci na účet za pokutu za rychlost… založil, nezaplatil… a v tu dobu neměl trvalý pobyt tam kde bydlel a už to bylo.. jeho chyba, měl si hlídat poštu… naštěstí nyní už pořešený i travalý pobyt vše. šlo tehdy o 800kč naštěstí jen… ale z pokuty za 200.
@Anonymní píše:
Právě, že ne.
Spíš si říkám, proč mě nekontaktoval ten prvotní věřitel než to předal exekutorovi, pokud tedy někde mám dlužit. Vůbec nemám tušení, co může jít…snad to není nějaký podfuk.
Známý dostal exekuci na účet - zablokování účtu za to, že mu přišla pokuta za rychlost z radaru, ale protože nebyl doma, tak se dopis ztratil. Pokuta byla na 600,–. Po půl roce mu blokli účet a přišel mu dopis, kde byla vyčíslena pokuta plus penále z prodlení a nějaké poplatky, celkem 1 900,– kč. Ihned po zaplacení mu byl účet odblokován.
@Anonymní píše:
Právě, že ne.
tak může to být nějaká pokuta
Tak podfuk to spis enbude, pokud ti rekli konkretni exe urad a ty jsi tam volala. Pokud nemas zwdne pujcky, tak to bude nezapalacena pokuta, nezaplacene pojisteni u auta nebo neco podobneho. Veritel te kontaktovat mohl, ale zalezi jake informace - kontaktni od tebe mel. Pokud ses prestehovala a neoznamila to, tak tvoji adresu nezjisti a mohl ti psat na starou…
Tak to mě napada jedine ta pokuta, o které nevím..
ovšem proč to není v centrální evidenci exekucí?
Davaji je tam s nejakym zpozdenim, aby se clovek z CEE nedozvedel o exekuci driv nez mu obstavi ucet…po case se tam ta exekuce ukaze.
Ten dopis si určitě vyzvedni, bez toho se nehneš. Může jít o nějakou dávnou pokutu, auto, MHD apod., když budeš dělat mrtvého brouka, bude to jen horší.
@Anonymní píše:
Včera jsem se dozvěděla, že mám na účtu exekuci, volala jsem na uvedený exe úřad kde mi sdělili, že mi poslali poštou dopis, ať si ho vyzvednu a pak mi sdělí informace.
Nejsem si vůbec vědoma žádného dluhu, nikdo mě nekontaktoval, mám menší půjčku, kterou splácím pravidelně.
Objednala jsem si výpis z exekučního rejstříku a všude mám 0. Dopis si nevyzvednu, nejsem doma…Tohle je běžná praxe?prosím o anonym.
Tak mozna jsi si nevyzvedla i jiny dopis s upominkou ![]()
To, že se nejdřív blokne účet a až potom se vyrozumí dlužník, je standardní postup, jinak by to nedávalo úplně smysl.
V CEE není exekuce proto, že zatím není v právní moci.
A důvod, proč si máš nejdřív převzít dokumenty - do 30 dnů od převzetí máš nárok platit pouze poloviční exekuční náklady, tak logicky chtějí, ať si to převezmeš a běží ti lhůta.
@Murutin píše:
Davaji je tam s nejakym zpozdenim, aby se clovek z CEE nedozvedel o exekuci driv nez mu obstavi ucet…po case se tam ta exekuce ukaze.
Jako že by lidi pravidelně lustrovali CEE, jestli náhodou někde nedluží a nemají schovávat majetky? Určitě to není tak, že by exekutor uváděl dlužníky do registru podle toho, jak se mu to hodí. Je to dáno zákonem.
Vsak ja nerikam, ze to dela exekutor jak se mu to hodi, ale ma to pravidla, je to se zpozdenim a po naybti pravni moci…
Včera jsem se dozvěděla, že mám na účtu exekuci, volala jsem na uvedený exe úřad kde mi sdělili, že mi poslali poštou dopis, ať si ho vyzvednu a pak mi sdělí informace.
Nejsem si vůbec vědoma žádného dluhu, nikdo mě nekontaktoval, mám menší půjčku, kterou splácím pravidelně.
Objednala jsem si výpis z exekučního rejstříku a všude mám 0. Dopis si nevyzvednu, nejsem doma…Tohle je běžná praxe?
prosím o anonym.