Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Ahojky, omlouvám se za anonym. Chtěla bych se jen zeptat, jestli je nějaká možnost nebo jestli existuje nějaké vyšetření, na kterém by se dalo poznat na UTZ v těhotenství DMO plodu. Děkuji
Velmo zjednodusene - DMO neni nemoc, se kterou se dite rodi, je to nemoc, ktera se vyvine v dusledku nejakeho poskozeni mozku v prenatalnim zivote (infekce…), pri porodu (krvaceni, hypoxie), nebo po porodu.
Takze ne, na UZ se poznat neda. Jestli teda myslis klasicky UZ prenatalni. Samozrejme pred i po narozeni lze pomoci UZ najit zmeny na mozku (dilatovane komory, korova atrofie…), ktere v dusledku mohou, ale i vubec nemusi vest k rozvoji DMO.
Je dobré si v těhotenství pohlídat krevní obraz- abys nebyla chudokrevná a pak na dopleru jestli je v pupečníku správný počet cév. Ale nikdo ti nezaručí, že se něco nestane.
Děkuji za odpovedi. Zažila jsem během těhotenství totiž pár opravdu velmi stresujících situací a nekde jsem se docetla, ze během velkého stresu může dojít ke stažení dělohy a následně ke špatnému prokrvení plodu. Nezbývá tedy nic jiného, než věřit, že se mě toto netýká.
Myslím, že se nemáte čeho bát, že se Vám narodí zdravé dítě. Ale kdyby přece k nějakému postižení došlo, což Vám samozřejmě nepřeju, napište mi pak SZ, a já Vám poradím, jak postupovat dál. Sama mám DMO.
Hlavně buď v klidu, z vlastní zkušenosti život s dítětem s DMO se dá přežít, sice lehké to není, ale jde to.Ale uvidíš, že budeš mít krásné a zdravé miminko. snaž se na to nemyslet. Já vím, že je to věta na zabití, ale pokus se o to, stejně to neovlivníš.
Anonymní.- kolik let má Vaše dítě s DMO? Cvičíte s ním? Jezdíte do lázní?
@Jana Martinková Mám 10letou holčinku a má diskinetickou formu DMO-qvadruparetickou, spojenou e Epilepsií. Takže „super“kombinace. Do lázní jezdíme, cvičíme jak divý a radujeme se z každýho pokroku.
Se mnou taky mamka cvičila 3× denně Vojtovou metodou, když jsem byla malá. Teď už cvičím jen tak na udržování cviky na páteř a protahovací. Já mám kromě DMO ještě Aspergerův syndrom a slabozrakost. Mentálně jsem na tom dobře, vystudovala jsem normální základní školu, gymnázijum i vysokou školu sociálně-správní. Dcera chodí do speciální školy? Do kterých lázní jezdíte? Já jezdím sama do Klimkovic, bez doprovodu. Máte ještě nějaké děti? Já mám mladšího bratra, je zdravý.
@Jana Martinková My jezdíme do Košumberka. Máme ještě kluka-dvojče a ten je OK. Holčina chodí do normální Z3,ale bylo to těžký ji tam dostat. Všichni si myslí, že když je na vozíku a nemluví, tak že je i mentálně jinde, ale podle dr. Krejčířový je v pásmu široké normy, a schválila i integraci.tak má individuál a asistentku.
Vy to asi v životě taky nemáte jednoduchý. kamarádka má klučinu s Asp. syndromem a vůbec jí to nezávidím a jemu už tuplem ne. Společnost ho vůbec nepřijala mezi sebe. ![]()
Ano, to máte pravdu, že to v žigotě nemám jednoduché. To je dobře, že dcera je integrovaná do normální běžné školy. Já taky znám jednu holku která je na vozíku a nemluví, a byla integrovaná do normáální základní školy. Já jsem ve 4,5 letech začala chodit.
Na UZ se DMO nepozná. DMO se dokonce nepozná ani po narození. Když se mimi „nejeví“ tabulkově, dává se tomu nálepka např. „centrální koordinační porucha“. O DMO se mluví až později, když dítko (ne)začíná chodit, nebo chodí špatně, nebo má jiné motorické poruchy.
Já myslím, že DMO ze stresu vzniknout může - úplně jistá si ale nejsem.
@Anonymní píše:
1884: a nevíš, může DMO vzniknout v těhotenství ze stresu?
To je strašně nepravděpodobné. DMO vzniká třeba ze silných infektů v těhotenství, ze špatné cirkulaci krve pupečníkem, u předčasného porodu atd. Buď v klidu. ![]()
Ahojky, omlouvám se za anonym. Chtěla bych se jen zeptat, jestli je nějaká možnost nebo jestli existuje nějaké vyšetření, na kterém by se dalo poznat na UTZ v těhotenství DMO plodu. Děkuji