Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Já osobně budu dávat, dokud bude malé chutnat, do dvou let teda určitě, máme Nutrilon, malá není moc velký jedlík, byl jí teď rok a má sotva devět kilo, když rostou zuby, nemá tolik živin z ostatní stravy, takže mi jí normálně pár dní z měsíce a pak ji buďto bolí ucho od rýmy nebo od kašle nebo zrovna poporoste stoličky, tak jsem za UM vděčná, že aspoň to jakš takš pije a těch 500 ml mi denně vypije. Jí mi Hollandie jogurty, když má svoje dobré dny, ale to je tak všechno, no a za mně, než jí dávat krabicové kravské mlíko nebo jiné, tak dám radši „hlídaný“ NT. Mamce gastroenterolog kdysi říkal a tomu o prachy fakt nešlo, ať dává Nutrilon, dokud to finančně zvládne.. Do dvou let mi to přijde prostě úplně normální, když už člověk nekojí.
Holky a někdy si přečtěte složení takového UM. Je to odtučněné kravské mléko a tuky jsou nahrazeny rostlinnými šmejdy - snad ve všech je palmový tuk. Není lepší dávat dítěti kravské mléko, které má „prosté“ složení (vitamíny rozpustné v tucích, bílkoviny a tuky, které se v něm přirozeně vyskytují). Jako dvouletému dítěti kupovat UM s tím, že si myslím, jak mu tím prospívám je hodně mimo.
@jamoni tak to jsi na omylu a přečti si to složení pořádně a to co prodávají jako kravské mléko je obarvená voda plná alergenů, tak kdo je tu mimo ![]()
Dcerce budou za 3 mesice 3 roky. UM ma rano kdyz se probudi a na noc a za me, dokud ho bude pit, budeme ho davat. Nemam duvod s tim prestavat…
@majka 4 Tak mi ukaž, kde se pletu - ukaž mi složení UM, kde nejsou rostlinné tuky a zejména ty palmové. K tomu kravskému - já kupuji olma Bio mléko plnotučné. Řekni mi, čím je obarvené. Ty kupuješ pro starší děti hypoalergenní UM? Pokud ne, tak v něm máš alergeny z kravského mléka taky. Nevím, jak si představuješ, že se to UM vyrábí, ale ono je z kravského kupodivu taky. ![]()
@jamoni přesně tak. UM je jen cukr a tuk… 2 lete dítě má mít normální stravu.
@BabyBella @jamoni moje dítě má normální stravu, tak neplettě hrušky s jablkama. Jen místo kravského pije UM (jsou jí 3roky) a přesně jako @susinka88 @Lutonka @Bela111 budu kupovat dokud bude chtít.
Já se tu nepřu o alergenech, ale o složení které mě zajímá. A to jsou vitamíny, železo, vápník apod. A to tvoje kravské mléko je nějaké speciální co neznám a určitě to bude dobré, ale to co já si kupuji(čerstvé plnotučné, různé značky) není nic co by dítěti prospělo o tom jsem přesvědčená. Mě samotné mléko nedělá dobře, kupuji jen do kafe. Odtať asi ta nevraživost vůči kravskému mléku.
Já ti neberu tvou teorii, ty neber nám naši, myslím tím že řekneš že jsem mimo. Proto ta má reakce.
Jinak se omlouvám za vpad do diskuse a jsem ráda že nejsem sama kdo to tak dělá. Starší byla kojená do 18m a pak přešla na mléčné výrobky, dodnes je anemická, hubená a častěji nemocná. Mladší se mi bohužel nepodařilo kojit tak dlouho, tak dostala v 6m UM a má ji dodnes. Je to naprosto zdravé dítě. Možná náhoda, ale pro mě naprosto přesvědčivá. ![]()
@BabyBella píše:četla sis po sobě co píšeš? To zní jako že chudáka dvouleté dítě vysvobodíme a přestaneme mu dávat UM? A co ty mladší nebožátka, ty tím cpát můžeme? Těm to neva
@jamoni přesně tak. UM je jen cukr a tuk… 2 lete dítě má mít normální stravu.
@majka krmte si dítě čím chcete. Um se ani v nejmenším nevyrovná mateřskému mléku, uměla mléka obsahují palmový tuk, Hami, Saunar, Hipp a jiné. Čerstvé kravské mléko obsahuje vápník a dítě od jednoho roku věku může jíst mléčné výrobky včetně kravského mléka. Možná tak krabicový trvanlivá mléka jsou více ošetřena a i já si o nich myslím, že jsou to obarvená voda. Nikoli však čerstvé mléko. Pestrá strava, kvalitní maso, ovoce a zelenina vyváží jídelníček dítěte všemi vitamíny a minerály. Um je naprosto zbytečně vyhazování peněz. Navíc k ničemu.
No já nejsem zastáncem pití UM dlouho. Mám pár živých příkladů toho, kdy děťátko díky UM nechtělo „normálně“ jíst. Prostě vědělo, že nesním-li jídlo přes den, dostanu UM. Mám pocit, že po určitém věku nemá pak dítě motivaci normálně jíst, protože ví, že dostane něco, co mu prostě víc chutná. I z tohoto důvodu dávám UM pouze na spaní. Teď těch pár dní, co UM nejí, na ní pozorouji, že normálně snídá. Dá si svačinku, večer i druhou večeři, ikdyž sní jenom trochu. Když dostane UM, tak mi do oběda skoro nic nejí. Prostě nechce. Jogurt nebo Pribiňáčka je schopna jíst celý den na etapy… Tak nějak mám pocit, že po určitém věku kazí pití UM chuť jíst normální jídlo, protože má bříško plné mlíčka. Ale to je můj pocit, nikomu ho nevnucuji.
@BabyBella óó milostivá tak to se Vám omlouvám, myslela jsem že se tu na diskusích tyká, sorry ![]()
a nemelu, ale píšu a to co si myslím, palmovej tuk je téměř všude, to je mimo, ale vápník je v mléce, ale v tak malém množství že nestojí za řeč. A tolik důležité železo je v UM nezanedbatelné a i ten vápník.
@akduhajka tak to chápu, jako rozumnej pohled na věc, ale naše malá ho snídá s rohlíkem a pije tak hodku po večeři. Jídla sní naštěstí dost i tak, pestrého jídla.
@majka 4 píše:
@BabyBella @jamoni moje dítě má normální stravu, tak neplettě hrušky s jablkama. Jen místo kravského pije UM (jsou jí 3roky) a přesně jako @susinka88 @Lutonka @Bela111 budu kupovat dokud bude chtít.
Já se tu nepřu o alergenech, ale o složení které mě zajímá. A to jsou vitamíny, železo, vápník apod. A to tvoje kravské mléko je nějaké speciální co neznám a určitě to bude dobré, ale to co já si kupuji(čerstvé plnotučné, různé značky) není nic co by dítěti prospělo o tom jsem přesvědčená. Mě samotné mléko nedělá dobře, kupuji jen do kafe. Odtať asi ta nevraživost vůči kravskému mléku.
Já ti neberu tvou teorii, ty neber nám naši, myslím tím že řekneš že jsem mimo. Proto ta má reakce.Jinak se omlouvám za vpad do diskuse a jsem ráda že nejsem sama kdo to tak dělá. Starší byla kojená do 18m a pak přešla na mléčné výrobky, dodnes je anemická, hubená a častěji nemocná. Mladší se mi bohužel nepodařilo kojit tak dlouho, tak dostala v 6m UM a má ji dodnes. Je to naprosto zdravé dítě. Možná náhoda, ale pro mě naprosto přesvědčivá.
To není vůbec o teorii. Psala jsem jestli jste četly složení UM - asi ne, no tak si ho přečti a nespokojuj se jen s teorií, kterou jsi někde slyšela a přečti si fakta, která jsou na krabici. Krabicové trvanlivé mléko nepovažuju za mléko, to je pro mě ideálně domácí kravské nadojené, nebo bio plnotučné mléko, takže takové, jaké skutečně kráva vyprodukuje. V UM máš syntetické vitamíny (jako když si je koupíš v tabletě, o jejichž využitelnosti se dost pochybuje), dál upravené - podle mě ochuzené odtučněné kravské mléko - takže alergeny, jak jsi psala a v neposlední řadě dost kontroverzní rostlinné tuky a prokazatelně škodlivý palmový tuk. Nechci nikoho poučovat, ale aspoň u těch výrobků pro děti čtěte složení a udělejte si vlastní názor. Je jasný, že když žena nekojí, tak holt je UM dobrá věc, ale dávat starším dětem UM a myslet si, bůhvíco mu to nedá.. ![]()
Je to na tobě. Já dávám synovi stále, má tři roky a čtvrt. Střídám tak různě s kravským a svým MM co mám pro miminko
Nedělám už mu ho dávno podle dávkování, prostě do hrnku vody hodím cca 3 odměrky a je to. Kupuji co mají v akci, většinou Hami. A ve výsledku to vyjde stejně draho jako kvalitní plnotučné mléko