Do kolika let hlídáte děti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5314
26.8.24 22:26

Dvojčata 11 let - ne opravdu je nehlídám na každém kroku 8o Na zahradu chodí sami tak od 4 let, po vsi asi od 7. Jsou schopni si dojet autobusem k babičce / do města (třeba do knihovny).
Neasistuju jim ani v koupelně 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
26.8.24 22:29
@pocker píše: Více

Ne, fakt nedohlížím a nedohlížela. 9 a 7 let už spolu jezdili po praze autobudem a trmavají ( trasu, kterou znali), byli krátce po škole ( do hodiny) sami doma. Na zahradě byli sami bez dozoru už dávno před tím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5314
26.8.24 22:29

Když to vezmu podle sebe, tak já jsem v 9 letech po škole zvládala vyzvednout ségru (předškolačku) ze školky, dojít s ní na autobus a dojet k babičce, která bydlela 15 km od nás.
Ano byla jiná doba, ale dětem je třeba dávat zodpovědnost i dnes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16236
26.8.24 22:35

Děti od 8-9let chodí samy do kroužků (cca 1km ve městě s trasou po světelných přechodech), dojdou samy do obchodu. Před prázdninami (to jim bylo 8 a 10) začaly chodit samy do knihovny. Na hřiště v blízkém okolí mohou samy taky, mají určený čas příchodu a dodržují ho. Mobil mají s polohou, ale já tu aplikaci nemám a nesleduju je, má to manžel jen pro případ, kdy by se děti neozvaly. Kdybych to měla v mobilu, neuměla bych vypnout a tu důvěru jim dat. Jinak dojdou na kroužek, napíšou vše ok, dojdou do knihovny a napíšou jsme v knihovně apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
672
26.8.24 22:37

Synovi je 8 let. Sám po venku nechodí. Bydlíme v blbý části města a v okolí žádné děti nemá.
Doma zůstává občas na 2-3h když to jinak nejde udělat. Přes den když je u sebe v pokoji v patře, tak občas zavolám od schodů jestli je všechno dobrý, když je tam dlouho potichu 😄

Když jsme někde na výletě nebo třeba leze na nějaký prolejzačky, tak po něm koukám. A teda venku v bazénu, tak ho taky pořád sleduju aby nedělal kraviny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101781
26.8.24 22:38

11 letá si dojede sama do Prahy těch cca 80km za kamarádkou, takže ne, nehlídám ji na každém kroku a ze školy jezdila sama busem už v první třídě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2294
26.8.24 22:39

Jinak mám dceru na podzim 6 let. Bude to předškolák, běžné je na zahradě sama y tím že mám otevřené okno a slyšim. Nemáme tam bazén ani studnu ani nic nebezpečného.

Zvladce dojít na hřiště které máme asi 8p m od branky a zvládne si tam hrát bez dozoru po max 10 minutách přijde. Zvládne dojít hned vedle hřiště k Vietnamcovi koupit si tam nějakou drobnost.

Zvládne si nakrájet jablko ( ostrým nozem, oloupat a nakrájet brambory)

Umí si připravit obloženou housku, umí šít.

Je poměrně rozumná a hodně opatrná na sebe. Dávám ji tolik volnosti kolik si myslím že zvládne. Od první třídy bude sama chodit do školy. Někdy v průběhu. Cestu má najeto maximálně chodíme ji už 3 roky do školky teď začneme čtvrtý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.24 22:44

@pocker starší syn jezdi na gymnázium do jiného města od svých 11 let. Vše musí zvládat sám. O prázdninách byl sám doma, když jsme v práci.
Desetiletý už nebyl v 8 letech ve družině, musel sám ze školy a počkat na nás, chodil i sám na kroužky. Doma byl s bráchou.
Sami jsou na zahradě od 5 let určitě. Od 5 let chodí sami k babičce, co byli 100 metrů od nás.
Nedovedu si představit hlídat pataka na každém kroku. My postupně osamostatnujeme.
Oba běžně sami nakupují, chodí na hřiště.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.8.24 22:52
@pocker píše: Více

A vaše děti jsou nějak postižené, že nesmí ven samy? Tedy já se o naše děti hodně bojím, jsou mentálně mladší, ale ven od zimy už chodí samy. Je jim 10 a 9 a zvládají to skvěle.

• Citovat
  • Upravit
31052
26.8.24 22:57

Nejstarsi dcera se od 11r pohybuje samostatne po cele Praze. Krom prave nejstarsi dcery (hlavne proto, ze jsem v te dobe musela dozorovat mladsi deti, takze ven jsem chodila se vsemi) chodi od 5r samostatne ven, maji vyhrazeny rajon. 5r syn teda chodil se 7r segrou, nechodil uplne sam. Na nejmladsi starsi sourozenci primerene dflabou, takze ta fakt chodila ven od 5r sama. Syn od 9r nema druzinu, vsechno si obehal loni sam, ale nemusel teda MHD, vse mel v dochazkove vzdalenosti. Ale musel si hlidat cas, zvladnout time-management. U nejmladsi totez budu ocekavat asi o rok drive.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.24 23:00

Deti 10 a 5 a taky dohlizime. U mladsiho to je jasne vzhledem k veku. Starsi ma adhd. Do skoly vodime (ale jsme v zahranici, tady je to bezne ze se chodi s detma do/ze skoly do cca 11). Na zahrade si tedy uz hraji i bez dozoru (jen kouknu z okna semtam), ale na ulici starsi sama jeste nechodi. Akorat treba nechame samotnou na hristi co je naproti obchodu, kdyz jdeme do obchodu. I pri koupani asistujeme treba pri myti vlasu. Ale v pokojiku si hraji sami bez nas.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.8.24 23:37
@Popokatepetla píše: Více

Pro mě to není ani tak o tom, co kdo zvládne, jako spíš se bojím, koho cestou potká. Před pár lety jsem v naší ulici potkala úchyla, pronásledoval mě, bylo to po poledni, na ulici zrovna nikdo nebyl. I jako dospělá jsem měla problém si s tou situací poradit a setřást ho. Takže moje děti nejsou venku samy ani chvíli, můžou si hrát 30m ode mě a já na lavičce je jinak neruším, ale mám je na očích. Až budou chtít chodit samy, budu s tím mít velký problém ve smyslu bezpečnosti. Doma je nekontroluju v pokoji ani v koupelně. Když je někdo nemocný, čeká doma, než druhého dovedu do školky/školy.
Teď jsme byli na dovolené a děti si chtěly dojít ze zahrady hotelu na pokoj pro hračky, tatínek je chtěl pustit, já jsem řekla že v žádném případě. Dohodli jsme kompromis, že půjdou napřed s kartou od pokoje a táta půjde kus za nima. Zabloudily už cestou k výtahu :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
17282
27.8.24 00:07

11 a 7, jsem ráda, že už je nemusím u všeho hlídat;) na hřišti vypustím a čtu si nebo kecám s maminkama donedávna ze školky či kamarádkou, děti si vystačí. V koupelně buď nastavím mladší vodu (blbá baterie na starší kohoutky) nebo když je napuštěná vana se koupou a zuby čistí sami, max zkontroluju. Starší do školy jezdil od 8 let ti 3.tridy busem MHD asi 3 zast., nástup za rohem v klidné ulici, výstup přímo u školy. Musel, já začala chodit tehdy do práce 6.30-15 kvůli odpolednímu vyzvedávání. Takže tatínek je vypravil ráno, staršího vyslal na bus, mladší vozil do školky na koloběžce, ale často jeli spolu, když pršelo aj.-stejná cesta i budova. Od 9 má klíče od bytu (do té doby jen od vchodu dole a raději zůstal v družině, než být doma sám, domů ze školy šel tak, aby doma někdo z nás byl. Ale od 10 si dojde sám na kroužky nebo za kamarády, kolikrát mi volal, že jdou po škole ještě s klukama na hřiště, do krámu, od těch 8 má mobil. Tu mladší bych mu ještě na hlídání nedala, znám je oba. Ale ve městě s fungující MHD a dobrou dostupností mi ty děti přijdou samostatnější, než kdybysme žili na samotě u lesa a museli je všude vozit, bo tam nic nejede. Kluk od těch 8 šel klidně sám do obchodu nebo rychlého obžerstvení, mladá vydrží sama doma klidně hodinu, tatínek ji měl kolikrát na starosti, když měl home office a musel si odskočit do práce (přes ulici na 15-30 min). Starší zvládal 5-10 min než jsem vyvenčila psa doma u pohádky, když byl muž pryč… Včera jsem s ním jela na sport.akci, kde měl mít sraz s kamarádem a jeho tátou, rozkaz zněl jasně rozchod na parkovišti a v 18h doma. Jel na kole, dojel, dobrý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tartaletka
27.8.24 00:18

Od 8-9 chodili sami ze školy (600m), jedna křižovatka. Asi rok na to sami ven. Nejmladší má teď 7 a se staršíma ho pustím, samotného ještě ne. Bývají i sami doma :nevim:

• Citovat
  • Upravit
17282
27.8.24 00:40
@Popokatepetla píše: Více

Hlavně dnes některé školky ani neumožní vydat dítě někomu jinýmu než mají na seznamu k vyzvedávání., nebo nezletilému. I kdyby tam starší byl napsanej, nedali by mu ji - je nezletilý, že má školu za rohem a počkají tam na mě, nezájem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí