Do kolika let hlídáte děti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
74217
27.8.24 02:50

Chudáci. Hlavně ten starší. On je postižený nebo jen ty patříš mezi extrémně úzkostné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
27.8.24 04:31

Kdyby nešlo o stálou uživatelku, řekla bych si, že to musí být troll nebo námět na článek :zed: :mrgreen:
Starší čerstvě 12 let plně sebeobslužná. Navíc byla letos s kamarádkami několikrát sama v akvaparku, jezdí za kamarádkami sama autobusem do vesnic a dnes jdu na chvíli do práce, bude hlídat batole. Ještě se uvidí podle situace, jestli budou doma nebo venku.
Jiné dceři bude 7 v říjnu. První třídu má za sebou. V doprovodu starších, i devítileté, plně funguje. Úplně sama zatím byla maximálně na nákupu, když někdo čekal poblíž. Nebo ve večerce, kde vůbec nepřechází. Byla a pořád je drobná, i když už se teď v posledních týdnech skokově trochu vytáhla do výšky. Chtěla už jít někam sama, ale měla jsem strach, že některé dopravní situace, zvlášť v blokových ulicích, kde jsou zaparkovaná auta, pro ni budou nepřehledné nebo auto přehlédne ji. Ale letos už plánujeme s osamostatněním začít. Pořád ale uvažuju, že když půjde úplně sama, bude pro ni bezpečnější nasednout do MHD a ty dvě zastávky do ZUŠ sjet než jít pěšky po cestě, kde jsou i výjezdy ze dvorů firem nebo jinou ulicí, kde jsou ta auta.
Na hřiště blízko domu, kde je jen malý přehledný přechod, bych pustila. Ale nemá s kým jít. Její spolužáci a kamarádi bydlí v jiných blocích a taky se zatím úplně samostatně nepohybují.
Doma jim za krk nedýchám. Starají se o sebe v rámci možností sami, podílí se na vaření a pečení. Používají nůž. Starší klidně upeče muffiny nebo bábovku, zatímco jsme venku.
Když mají potřebu, jsou zavření ve svých pokojích a nechodím tam každých pět minut kontrolovat. I ta skoro sedmiletá má někdy potřebu si takto sama nerušeně hrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5164
27.8.24 05:47
@Jahudka82 píše: Více

Dcera pravidelně vyzvedávala bráchu ze školky, normálně byla napsána :think: Ale je to víc jak 10 let, no. Ale žádný problém neměl nikdy nikdo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24349
27.8.24 05:59

Děti 3,5 a 5,5 normálně nechám půl hodiny už doma i samotné, když potřebuji jít třeba na zahradu něco udělat. Po baráku se pohybují sami. V pokojíčku když jsou chvíli sami, tak slavím :lol: ven sami zatím nechodí. Na zahradu už je samotné pustím, ale spíš tam sami ještě nechtějí být. Plus my nemáme úplně bezpečnou zahradu, takže to trochu dozor ještě chce. Ale každopádně jim můžu důvěřovat, že neudělají nějakou blbost. Předpokládám, že příští rok už mi bude starší lítat po vsi. Když jsme na hřišti, tak dělám dozor ročnímu. Starší děti jen občas zkontroluji. Případně jim pomůžu řešit konflikty. Hlídám je víc jen když přijde problematické dítě. Na kole už jedou kousek přede mnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3426
27.8.24 06:24
@ibis píše: Více

Nejstarší nezletlá dcera musí mít podepsaný speciální papír na vyzvedávání schválený ředitelkou a mladší vyzvednout může. Ale samozřejmě to může mít každá školka jinak. Ve škole vyzvedáváme na čipy, takže když je to nutné, dáme jí náš čip a nikdo nic nezjišťuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7473
27.8.24 06:32

@pocker Ty joo dcera má 8 let, a už teď ve druhé třídě semtam jezdila autobusem sama do školy.. má to sice kousek, asi 1km ale fakt přes pitomou křižovatku, takže když nemohla babi nebo děda, jela tím busem sama. I doma už byla sama třeba 2 hodiny, celý den bych ji doma nenechala. Ale lítá sama po zahradě. Nebo já jsem venku a ona je doma v pokoji i 2-3 hodiny sama…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3053
27.8.24 06:41

9 a cerstve 6, rozhodne nehlidam porad. Starsi nejak od 2. pololeti 1. tridy chodi sam od skolniho autobusu domu (mala vesnice, kousek, bez prechodu velke silnice). Na autobus ale rano vodim a prvni 2 roky jsem s nim i cekala, nez nastoupi, ma ADD a byl by schopny zapomenout sebe nebo aktovku :mrgreen: Ve 3. tride uz jsem se odvazila ho tam nechat, stejne cekaji v grupe. Venku po vesnici s kamarady muzou klidne spoli bez dozoru cca posledni rok, starsi uz i predtim, ale spis se drzi doma.
Mladsiho zatim hlidam o neco vic, aspon z povzdali, ale uz i ten byl letos na hristi pred barakem s kamarady bez dozoru.
Doma uplne v poho, oni teda se motaji z vlastni vule spis kolem me, ale ze bych je nespusila z oci, to ani nahodou, a klidne vybehnu na rychly nakup.
Starsi uz nebude mit druzinu, takze ho ceka i to, ze bude doma nejakou dobu sam, nez prijdeme z prace. Ty jsi furt doma nebo jak to delas?
Aby mi v 11 byla mama furt za zadekem, to by me drblo :lol: A stejne tak by me drblo je neustale hlidat v takovem veku.

Příspěvek upraven 27.08.24 v 06:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17301
27.8.24 06:44
@ibis píše: Více

Já jsem se tehdy u nás ptala a vůbec, tak od 15 let nejdřív by dali tj devatakovi možná. Ale tam hrotili a strašně řešili vše - když jsem dostala angínu a ráno malou odvážela tchýně, poslala jsem po ní vzkaz na papíře s mým podpisem, že jsem nemocná a A. vyzvedne maminka od holčičky, co tam taky chodila, po domluvě a na moji zodpovědnost. Nelze, protože bych tam musela přijít a podepsat jim to na seznamu osob povolených k vyzvednutí :zed: No nebyla jsem úplně ve stavu, abych toho byla schopná a vůbec s angínou jim tam lézt byl nesmysl. Tchýně si seznam vzala, že mi ho dá doma abych tam známou dopsala, za rohem doplnila údaje a podepsala za mě. Pak šla dcera do jiné školky, kam chodil syn předtím a tam by asi neměli problém, kdybych ho napsala, znali ho, ale už to neměl moc při cestě ze školy, bylo to na o dost rušnějším místě, takže bych měla trochu strach, ale nebylo to ani potřeba. Měla jsem tam připsanou známou, co bydlela blízko, sousedku co tam měla taky dítě a 1 maminku, co jsme se znaly víc a občas jsem zas vyzvedla děcko já jí. Ale tam byli v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
27.8.24 07:26

Mám kluky 8 a 4,5 roku a už chodím i sama do krámu. Mladší přestal být ocásek a klidně by doma vydržel i sám. Občas jdou jen oni dva ven. Hlídám si jen polohu.
U mytí je to tak, že máme sprcháč s většinou se sprchují společně. Já jim jen umeju vlasy, pomůžu utřít osuškou, obléknu mladšího. Třeba nikdy jsem jim nefénovala vlasy. Na druhou stranu, třeba zuby čistím pořád oběma. Musí to být perfektní.
V pokoji je nehlídám, ale moc doma nejsme.
Pokud ano, tak chci klid a kluci si dělají něco svého. Tam nedozoruju. Pak jen uklidím hračky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85420
27.8.24 07:27

Nevim, co si predstavit pod pojmem hlidat v pokojicku a koupelne u takto velkych deti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
27.8.24 07:34

Děti 11 a 9. Od 4-5 let sámy na zahradě s dětmi sousedů, od 5 let chodí samostatně za kamarády v ulici. Od cca 2. třídy jezdí samy do školy jednu zastávku autobusem. Mladší jezdilo samo na hřiště v blízkosti školy a dochází na kroužek v rámci čtvrti.
Dojedou samy autobusem za tátou do centra města.
Mladší v osmi, starší v desiti bylo podazeno na bus a jeli za babi do Prahy, která ho vyzvedla na autobusáku.
Když dostanou na táboře nebo škole v přírodě rozchod, chodí taky jen se spolužáky, nemají za zadeli nikoho dospělého.
Doma jsou v případě potřeby samy přiměřenou dobu (nákup, lékař nebo kroužek s druhým dítětem) od 6 let.

Příspěvek upraven 27.08.24 v 20:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
27.8.24 07:54

U nás ve školkách mohou vyzvedávat sourozenci. Některé školky ale požadují, aby byli starší 10 let a je tam navíc formulace, že rodič dobře zvažuje tělesnou a duševní vyspělost sourozence k takovému kroku. A za oba přebírá odpovědnost.
V jeslích a dětských skupinách to nejde. Tam vydají dítě jen zletilému, někde patnáctiletému na odpovědnost rodičů. Je jedno, kdo dítě přivede, ale nevydají ho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101796
27.8.24 07:55

@1Pears1 Ono je otázkou, zda by si to obhájili, pokud mají od rodiče podepsáno, že on přebírá zodpovědnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
27.8.24 08:03
@j.a.n.i1 píše: Více

Jj, o tomto jsem taky přemýšlela. Jenže kolik rodičů v dnešní době s nimi bude o toto bojovat. Většinou tu dětskou skupinu potřebují k vůli práci a nechtějí si dělat nepřátele. V některých oblastech je málo míst v dětských skupinách i málo míst následně ve školkách.

Navíc dnes je spíš trend vozit dítě autem od dveří ke dveřím i ve vyšším věku než posílat sourozence pro dítě do zařízení pečující o děti do tří let. Takže možnost stížnosti konkrétně na toto je spíš teoretická. Otevírací doby jsou víc než vstřícné, někde delší než ve školkách včetně dřívějšího začátku ráno a někde možnost docházky podle pracovní doby rodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
27.8.24 08:05

Od 7 chodil ven se staršími kamarády, v rámci sídliště. Na koupání jsem alespoň lehce dohlížela cca do 10 let. I teď ve 13 chci, aby se chodil mýt, když je doma někdo dospělý a cca do 12 chtěl nechávat od nás umýt hlavu. V bytě jsem ho nechávala samotného někdy od té první třídy, na chvilku a postupně se to prodlužovalo.
Po městě jezdí sám od 12. Ale i tak chci mít aspoň trochu přehled, kam jede.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML