Do kolika let hlídáte děti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
27.8.24 08:09

Já teda na 12letého doma moc nedohlížím, není důvod (akorát ho naháním do vany, udělat si jídlo, uklidit, co je třeba atd a to pak dohlížím, zda koná, co má). Ven sám nechodí, odmítá. Do školy v drtivé většině času jde s námi k domu spolužačky, se kterou jde dál. Ze školy jde sám. Je to autista s úzkostnou poruchou.

Pak mám mladší těžší PAS a tam je dohled a dopomoc na úrovni 1-2 letého dítěte. Když ji náhodou v kuse nehlídám, něco vyvede. 6 let. Nejde o zdravé děti.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.8.24 08:14

Tak to teda koukám. 8o Syn měl v květnu 10 a to je teda samostatná jednotka. Ráno sám vstane, vypraví se autobusem do školy i ze školy, případně do kroužku. Přes prázdniny je celé dny sám doma (pokud nejsme na dovolené nebo není na prázdninách u babičky), ráno mi zavolá, že vstal. Má na lince nachystanou snídani a oběd, ten si sám ohřeje, nachystá si sám svačinu. Ven s dětma chodí sám, na zahradu sám. Jen mi řekne, kam jde a kdy se cca vrátí. Ještě abych mu asistovala v koupelně, tak to by se i on styděl. Jediné co, tak mu připomenu, ať si umyje vlasy a změří si čas na čištění zubů protože to umí lajdačit. Bydlíme teda na vesnici, cca 400 obyvatel, ale i ve věším městě bych požadovala samostatnost dle možností. :think:

• Citovat
  • Upravit
4108
27.8.24 08:17
@Snorlaxik píše: Více

Proč to mytí za přítomnosti dospělého? On se každý den koupe v plné vaně a máš strach z utopeni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101781
27.8.24 08:22

@1Pears1 Tak jasně, ono hlavně pro třeba dvouleté dítě stejně 11 létě nepošleš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
27.8.24 08:24
@Hibou píše: Více

Ano, koupal se v plné vaně. A prostě to beru tak, že v koupelně se dá snadno uklouznout a přivodit si úraz.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.8.24 08:25

U nás v rodině se stala tragédie - dospělý při sprchování ve vaně uklouzl tak nešťastně, že to nepřežil. Byl zrovna sám doma, našli ho až další den. Pokud by mu někdo pomohl hned, nejspíš by to přežil.

Takže my se doma navzájem hlídáme všichni. Nesedíme samozřejmě celou dobu v koupelně, ale občas buď nakouknu nebo jen zaťukám a zeptám se, jestli je všechno v pořádku.

• Citovat
  • Upravit
3425
27.8.24 08:31

Děti 4 a 6 ve vaně nedozoruju, ale máme pravidlo, že je musím slyšet. Což většinou splňují na 200% :mrgreen: ale pokud se kopou samostatně (od cca 3 let), tak si třeba zpívají, hrají s hračkami a u toho povídají. Máme otevřené dveře do koupelny, tak je mám stále na doslech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20513
27.8.24 08:37

Pokud jsou ty deti zcela zdrave, tak to upřímně fakt nechapu.
Moje maji 7,5 a certve 11 a nehlidam je ani nahodou, v koupelne jim dopreju soukromi, kdyz jsou zavreni v pokojich, je to úleva :lol: ven chodi sami, nebo s kamarády, do skoly a ze skoly, k babičce.. chodi tak i jejich vrstevnici. Ven pred barak si hrat chodi od 5 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4108
27.8.24 08:38
@Anonymní píše: Více

Vzhledem k rodinné tragédii chápu. Nicméně je to pro mě na podobné úrovni jako nebudu jezdit autem, mohla by se stát nehoda. To se nikdy nestane, že jsi doma sama a potřebuješ se umýt? Já jsem docela dlouho žila sama a fakt jsem nepřemýšlela nad tím, že bych se mohla smrtelně zranit v koupelně. Ano, mohla, ale pro mě je ta pravděpodobnost dostatečně malá. Ovšem já obecně nejsem uzkostna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17282
27.8.24 08:40

@1Pears1 My měli školku a školu staršího ve stejné budově, ale nebylo to aby přeběhli od baraku, museli jsme MHD a i když starší to sám zvládal od 3. třídy, tak třeba jako 9letemu bych to naše torpédo (mladší o 4 roky) ještě na cestu domů nesvěřila. On by byl v buse schopnej se zakecat s klukama ze třídy a někde by ji zapomněl :lol: Ten byl rád, když nenechal někde hlavu :lol: Jednou i přejel asi o 2 zastávky, ale zeptal se jak se dostat zpět a zvládl se vrátit, vždy si poradil a byl děsně hrr do toho, jít si někam něco nakoupit, zjistit, zeptat se, nebojí se toho. Jediný co neměl rád dlouho, být sám doma. Tedy ve školkovém věku mu to na pár minut než vyvenčím psa nebo seběhnu pro balík dolů nevadilo, dokud se nepochlubil babičce, jak je samostatnej a ta mu „vysvětlila“, že sám doma být nesmí, že by se mu mohlo něco stát :zed: To mi pomohla :roll: Když už měl mobil v té 3.tride, tak si pak dal naštěstí říct, když byl třeba doma s rýmou, já musela na 6.30 do práce a manžel vozil holku do školky (která v 6.30 otvírala), že nám může zavolat, kdyby mu to bylo dlouhé, v 9 a 5 letech byli doma sami třeba hodinu, když si potřeboval chlap skočit něco vyřešit do práce (kancl měl přes ulici) a hlídal třeba o nějakém volnu, nebo měli rýmu apod., příp. šel koupit něco k obědu a tak. Kupodivu ještě žijou;)

Příspěvek upraven 27.08.24 v 08:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
995
27.8.24 08:41

7-mi lety chodí sám max na dvůr za barákem, nebo na roh do krámu ( bydlíme na náměstí) a jinak ho klidně pustím se staršíma ven ( 12 a 17 let), kolikrát ho sami chtějí vzít.. za zadkem mu teda určitě nestojime. Když se jde koupat, přijdu než vyleze z vany a jen se ujistím, že se určitě umyl a ne že si jen hrál.. ti straší jinak můžou chodit sami, holka od nějakých 10 let, u kluka už ani nevím.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.8.24 17:31

Já nikdy sama nebydlela. A doma teď také sama nebývám, vloni dva dny za celý rok, letos ani jeden.
Hlavně se teda kontrolujeme při koupání, pád při sprchování bychom slyšeli.

• Citovat
  • Upravit
1793
28.8.24 17:55

Mám strach aby se něco nestalo.. jeden nebo druhý syn mají občas pitomé nápady které dělají. Starší má lehčí autismus, u mladšího zatím nepotvrzeno..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
928
28.8.24 18:04

To máš různé, záleží co z těch děcek chceš mít. Jestli samostatně jedince, nebo nesamostatné.

Dívej každý má jiný metr.
Moje kolegyně, jejichž desetiletý syn nezvládne dojet sám jednu zastávku autobusem, dojít do obchodu pro menší nákup, neumí si udělat svačinu a neví jak se drží vysavač…pro mě je tohle typická opičí láska.

Já jsem pro ni Herodes, protože naše děcka musí doma pomáhat, mají svoje povinnosti a na kroužky jezdí autobusem, protože jsme líní jim dělat taxík.

Zakladatelko ty bys nechtěla být trochu víc svobodná? Vědět, že můžeš děcka nechat doma, že si zvládnou udělat večeři, uklidit po sobě, napsat si úkoly, umýt se?
Ráno se vypravit samostatně do školy, nachystají si oblečení a svačinu. Zamknou za sebou a vypnou telku?
Zauvažuj nad tim, je to super.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2922
28.8.24 18:14

Děti 11 a 8 nehlídám vůbec. Chodí samy do školy, lítají venku. Jediný co dohlížím když jsou v bazénu, ale ne ze bych stala u nich, ale sem tam mrknu. Oba jsou dobří plavci, jasně, vím, že takových uz bylo, proto občas mrknu, stejně je slyším furt hulakat.
Ale když jsem dnes četla ten článek o podobné starých klucich v těch dunach tak se mi udělalo úplně zle. Nevím, jestli by mě napadlo na ně nějak dohlížet, že se něco takového může stát. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí