Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Vážně hlídás 11 létě dítě v pokoji nemá žádné soukromí? Nemůže se ani sám umýt? Nebojíš se že ho tím poznamenas?
Nebojíš se že nebude umět řešit sám věci a rozhodovat se?
Syn když je ve vaně, sám chce abych ho přišla zkontrolovat a umýt mu hlavu. Asistenci na wc taky potřebuje při velké. Má lehčí autismus 1.stupně, do družiny nechodí, sám do školy a ze školy nechodí, na procházce se chová jak divoká opice. Musí mít dohled, jinak by ho přejelo auto nebo by se stalo něco jiného. Kolikrát si neuvědomí, co se může stát..
@pocker vzhledem k tomu, že tvé děti jsou autisti, tak to budou mít jinak a to jsi měla napsat hned do úvodu diskuze ![]()
I přes hendikep bych je vedla k maximální samostatnosti, podle toho, co zvládnou…
Samoobsluha, zvládat sami cestu do školy ze školy, zvládnout menší nákup, nachystat si jednodušší jídlo…aby nebyli celý život na někom závislí.
To že děti mají super nápady, ano, ale jednak jim nemůžeš stát pořád za zadnici a i vramci nějakého hendikepu se musí naučit být odpovědní za to co dělají a být samostatní co zvládnou
@pocker píše: Více
Mám 10 letou holku a chodí sama do školy, ze školy, ven s kamarádkama nebo do kina - to vše v centru Brna. V koupelně ani v pokoji nebo kuchyni na ni fakt nedohlížím. Přijdeš mi jako bachařka.
Tříletý se učí umýt sám. Pomáhám mu jen s vlasy. Pětiletý to umí, takže na toho ani nedohlížím. Sám vyleze, utře se a vezme si pyžamo.
Na hřišti hlídám víceméně jen nejmladšího. Ostatní nenapadá skákat z věže u klouzačky apod.. Taky kouknu kde jsou, co dělají, ale vyloženě nehlídám. Od šesti let chodí sami ven. V pokoji nehlídám. Jsou pojistky na oknech i v zásuvkách. Co by se jim mělo stát? Maximálně když jdu okolo, tak kouknu co dělají.
Doufám, že jsi troll, protože tohle je masakr, pokud nejsou děti nějak postižené apod..
@Menton píše: Více
Ahá tak to jsou autíci.. mně to fakt přišlo divný… tak to se omlouvám. protože zdravé 11 leté dítě umí být opravdu hodně samostnatně ![]()
@hopsahejsa píše: Více
Nevím proč zakladatelka nenapsala že mám děti s PAS… přijde mi to jako taková sebemrskačská diskuze co všechno zdravé děti oproti těm jejim zvládnou sami.
@pocker píše: Více
Pokud jsou autisti. Tak to může trvat déle, než se něco naučí. Znám takového, který musí být i krmený. Dospělý, ale mentálně na úrovni čtyř let. Sám zvládne cokoliv, co se dá jíst rukama. Ale to chtělo napsat do úvodního příspěvku.
@Fiveone píše: Více
Máš klidné děti. Nás má sice jen VD, ale jak fungují pojistky v šuplíku zjistili v jednom roce. Před půl rokem čiší potřeboval vylepšit na svém výrobku a provrtal vrtačkou stůl… Brala jsem to uf dobrý, nebyla to podlaha…
Zakladatelka má děti s autismem, měla to napsat hned…
@Fiveone píše: Více
Tak autista je střašně široký pojem pokud je jen líznutý, má třeba spíše Aspergra v podstatě v dospělosti může fungovat normálně mít práci ale třeba má pak akorát problémy se vztahy. Respektive lidi kolemn něj mají problém třeba. A pak jsu PAS např s přidružnou mentální retardací různého typu a tam je to uplně o něčem jiném.
Příspěvek upraven 30.08.24 v 08:33
@ludmilaadamkova píše: Více
Tak ono to je někdy těžké zvládat psychicky. Třeba by chtěla vidět zdravé děti, zvládající vše stejně jako ostatní. Někdy může být těžké zvládat i tlak okolí. Pro někoho může autista vypadat jako rozmazlený. Tohle asi budou děti, které nebudou schopné fungovat na 100% a tak budou časem v chráněném bydlení třeba.
@hopsahejsa píše: Více
Tak to je dobra, protoze v centru Brna se bojim i ja jako dospela ![]()
@ludmilaadamkova píše: Více
Já vím, o autismu toho vím dost. Ale tady to nevypadá jen na líznutí.
Diskuze je o tom, jak postižené děti zvládají fungovat, ne jak zvládají fungovat jejich zdraví vrstevníci.
To mělo padnout hned v úvodu.
Tvá úloha rodiče je vést své dítě k plné samostatnosti, aby obstálo v jeho životě, protože my jsme tady kratší dobu než oni a nikdo se pak o ně nebude starat tak jak my.
To tak prostě je a nejhorší je to postižené dítě litovat, vše dělat za něj a nenechat ho vyspět. Úzkost je to nejhorší, co mu můžeš předávat byť nevědomky. Reálně se mu nic nestane. Nic závažného. Takže ho nech. On potřebuje nabírat zkušenosti. A děti s hendikepem to potřebují o to více.
Každé dítě má někdy pitome nápady. Překvapivě nejvíc, když má u sebe rodiče.
Co je lehčí autismus?
My taky nemáme běžné dítě, ale musí být hodně samostatný, protože není ve družině. Někdy to je zahul, ale třeba ráno bychom mohli chodit spolu, to nefunguje, takže chodí sám, zamkne a odejde. Jak tam jsem já, tak se vše prodlužuje.