Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím maminky, otázka jasná.. do kdy hlídáte ratolesti? Synové mají 11 a 7, hlídáme je prakticky pořád, na hřišti, na zahradě, v koupelně, v pokoji.. stále dohlížíme. Podle jiných maminek, kamarádek to moc přeháním. Děti samy ven nechodí po ulici, pouze se mnou nebo s manželem. Jak je to v jiných rodinách?
Dítě 13 let se po předchozí domluvě volně pohybuje po velkoměste, od 11 let jezdí do školy na kole 4 km přes několik semaforu. Dítě 5,5 let chodí na vlastní žádost samo z kroužku, asi 200 metrů a jednou přes malou silnici v obytné čtvrti. Na hřišti nedohlizim ani na dítě tříleté, jen občas zkontroluji, že všichni zijou. Když se zavřou v pokoji a nevím o nich, jsem štěstím bez sebe
Je mi z tvého dotazu mírně úzko, kdy plánuješ děti učit samostatnosti?
Oni jsou nějací nemocní? Jak je hlidate v pokoji, v koupelně? U nás chodí děti od první třídy samy do/že školy, počkají chvíli doma, než dorazím z práce.
Dcery chodí ven po vsi samy od cca 8 let. V podobném věku jezdily samy busem do školy a později i ze školy a pohybují se MDH po městě. Koupou se samy, v pokojích je nehlídám… jsou v patře, nevím, jak bych dělala jiné věci - úklid, vaření,… atd.
Zdá se mi to ujetý. Ale sousedka takhle hlídá děti 17 a 14, tak se asi ničemu nedivím ![]()
@pocker píše: Více
A proč je takhle hlídáš? 11 lety kluk potřebuje dozor v koupelně v pokoji? Z jakého důvodu, je nějak nemocný? Dceři bude 10,jde do 4 třídy, doma zatím byla sama nejdéle 2-3hodiny, sama chodí ke kamarádkám, ale v našem okruhu sousedů, vždy víme kde je. Na zahradě si normálně hraje sama bez dozoru, jen když je v bazenu tak ji registruju i když plavat umí. Do školy ji ráno vozí manžel, ze školy chodí se spolužačkou, vzdálenost asi 700 metru.
@pocker píše: Více
Za mě to taky přeháníš, ale tvé děti neznám, tak nevím, zda se dá na ně spolehnout. Ale za mě jsou ve věku, kdy fakt nepotřebují rodiče stále za zadkem ![]()
Jak hlidate v pokoji?
My tedy bydlíme na vesnici, tak už lítá normálně venku s kamaradama. To začal v té druhé třídě, jde do třetí, má čerstvě 8 let. Na zahradě už jsme ho nehlidali dlouho předtím, dojde do kramu, do školy a ze školy. Zatím tedy nechce být sám doma, že bych si na chvíli někam odskocila. Myšleno rychle do krámu třeba.
Ja jsem vic hlidaci a uzkostnejsi, ale deti 12 a 9 chodi samy ven kolem baraku, kde permanentne nedohlizim, s kamarady si i dojdou na zmrzku, do mesta, delaji vyjizdky na kolobezce. Starsi se pohybuje po meste samo do skoly, ze skoly, na krouzek, pesky nebo MHD. Mladsi ted zacne chodit samo mensi trasy.
Cca v tomhle věku chodili do a ze školy bez nás. Zůstávali doma bez dozoru když měl manžel noční a ja odpolední tak on odjel v 17 ja dojela 20:30 udělali si večeři pokud nebyla nachystaná a vysprchovali se. Když jsem přišla už byli nachystani do postele. Bydlíme na vesnici školu máme 5 minut pěšky.100m od nás bydlí moje teta a vedle ní kamarádka zdravotní sestra. Děcka vi, že kdyby něco tyhle dvě jsou nejblíž doběhnou tam nebo zavolají. Nikdy to nebylo potřeba zvládli i bouřky a vypnutí elektriky.
Dítě 1 rok hlídám tak, že na něj nonstop zírám (jak se otocim, najde pod gaucem koralek a sní ho
či tak něco).
Dítě 4 roky hlídám v koupelně tak, že mu otevřu dveře a jdu si dělat svoje (když přestane mlít pantem, tak se buď utopilo nebo se zkouší potápět, to tam pak jdu). Na odrážedle jezdí kousek napřed, ale čeká, kde má. Přes silnici se obvykle rozhlíží, zrovna dneska zapomnelo. Loudí na mě, ať ho pustím před bytovku na hřiště samotné a už jsem nad tím uvažovala, odrazuje mě silnice před hřištěm a že je na hřiště blbě vidět přes stromy. Může počkat před domem než sejdu a taky může počkat doma než nakoupím naproti (10 minut).
Dítě 7 let může samo po městečku za doprovodu nejstaršího dítěte. Může počkat doma (půl hodiny?). V koupelně nehlídame.
Dítě 10 let chodí všude samo i jezdí samo na kole, pokud jde odněkud za tmy a nedoporovodi ho kamaradi, vyzvedneme. Nehlidame.
Pokud bychom měli bazén nebo zapnutý gril nebo něco podobného, byla by nejaka pravidla tam. Ale nemame.
Praha
Dcerám je čerstvě 10 a 7
Do školy chodí samy od jara, je to 2 bloky. Starší dcera chodí sama asi 3 bloky na trénink, když konci večer, chodíme pro ni, boji se tmy/v zimě. Nad školou máme hřiště, když jdou spolu, jdou i samy. Starší dcera tam od jara chodí sama, ale je na mobilu. Teď už chodila i sama domu ze školy. Kousek ke kamosce, k babičce. Dole v domě a naproti je obchod, kam chodí i ta mladší sama pro základ a morčatům třeba pro seno.
Na nákupy jezdíme už asi půl roku bez dětí, čekají doma.
Nemocné bych je samotné nenechala.
Asi záleží i na nátuře dítěte. Mám dvě dcery, 8 letou musím hlídat víc jak mladší 5 letou. Chápu i hlídání v koupelně - starší dozoruju aby umyla sebe a ne vše kolem
Chápu i hlídání doma, kdy si člověk není jist co vymyslí… Do školy doprovázíme, netroufnu si pustit přes rušné ulice samotnou a ona ani sama nechce, ani zbývající bezpečné metry… Líbí se mi názor že rodič je nejlepší psycholog svého dítěte. Srovnání s ostatními může být zajímavé a dobré na přehodnocení ale zas tak bych se tím netrapila. ![]()
Bydlíme na vesnici cca 400 obyvatel. O dva domy vedle krajská silnice na Žďár, před domem jen spojovačka do jiné dědiny.,,Velkou,, silnici do obchodu jsem je ucila bezpecne přecházet hned jak začali chodit. Ve třech a půl každej ze tří dětí už cestu do obchodu,,pro rohlíky,, sám podnikl. Nejstarší kluk se tu toulá s jinými tak od pěti a půl až šesti. Druhej od 4 a půl no a nejmladší holčička mi kolikrát ze zahrady uteče za klukama když jsem doma a po půl hoďce ji naháním o dvě ulice vedle. Tohle máme tak od třech. Teď má tři a půl. Bojím se o ní. Ale co nadělám nechci z nich mít blbouny, co si neumí bez maminky poradit. To by mě štvalo víc. ![]()
A co tak strašného se jim v tom pokoji a koupelně stane, že je tam musíte hlídat? To ani ten jedenáctiletý nemá chvilku soukromí? Jestli to tak je, tak to bych za přehnané považovala taky.
Co se týče chození po venku, tak samozřejmě záleží, kde bydlíte, ale jedenáctiletý kluk už by se samostatně pohybovat po venku měl i ve větším městě, podle mě. Já jsem v té době už dávno chodila do/ze školy sama a pak i ven. A do koupelny ani do pokoje mi fakt nikdo nelezl.
11 létě ho syna hlídá s u koupání? Proc? ![]()
To je zase nějaký trolling?