Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Snad nebude zakladatelce vadit, když se zeptám. Od kdy vaše děti začaly projevovat zájem o předčítání? Dcerce budou tři a zatím ji cílené čtení spíš „rozčiluje“
Já bych jí četla před spaním moc ráda.
@Čajíček1980 píše:
Snad nebude zakladatelce vadit, když se zeptám. Od kdy vaše děti začaly projevovat zájem o předčítání? Dcerce budou tři a zatím ji cílené čtení spíš „rozčiluje“Já bych jí četla před spaním moc ráda.
My jsme nejdřív jen listovali a já komentovala, co vidíme.
Naší bude v únoru 10 a ještě nedávno jsem četla docela často. Ještě někdy tušim v září, když byl nějakej smutek a nemohla usnout, jsem jí četla Harryho Pottera (máme rozečtenou čtyřku a toho si sama číst nechce, chce poslouchat). Nečtu už jen z toho důvodu, že chodí většinou spát docela pozdě na to, abysme ještě třeba 20 minut četli. Ale doufám, že jsme ještě úplně neskončili, je to hezký
Zrovna dneska si vzpomněla, že už jsem dlouho nečetla a že prý je to škoda.
@Čajíček1980 u nás taky. Čtení se rozmohlo až když měl starší tak 6 a mladší 4.
Četla jsem jim do 7 a 9 let, pak se narodil nejmladší a už to moc nešlo. Teď už po dvou letech si povídají. Starší číst nechce, mladší čte obvykle večer co mají za úkol z čítanky.
@Čajíček1980 píše:
Snad nebude zakladatelce vadit, když se zeptám. Od kdy vaše děti začaly projevovat zájem o předčítání? Dcerce budou tři a zatím ji cílené čtení spíš „rozčiluje“Já bych jí četla před spaním moc ráda.
Kolem druheho roku. Ze zacatku jsme teda vic prohlizeli a komentovali obrazky, nez cetli nejaky delsi text. Tak od trech let vyloženě cteme.
@Čajíček1980 píše:
Druhý syn cca od 2 let takové ty dětské tvrdé rýmované knížky. Předčítání má rád
Prvnímu je skoro 5 a předčítání ho nebere. Čteme takové ty knížky s pohyblivými prvky - otvírací okénka a tak… Občas tedy přečteme i něco s příběhem, ale musí být extrémně krátký a s hodně obrázky. A to čteme denně.
@Čajíček1980 píše:
Kdybych to brala, jako že sedí a poslouchá, tak starší nikdy, on si u toho třeba staví lego nebo dělá kotrmelce, ale vždycky ví, o čem se čte. Mladší tak od dvou let, možná dvou a půl, ten je zase pecka a je rád, že se sedí a nic se po něm nechce. ![]()
@kacz píše:
Ahoj,jen mě zajímá, jak je to jinde… synovi jsem před spaním odmalička četla a najednou koukám, za pár týdnů mu bude 8 let, umí si dávno číst sám - a každý den čte doma nahlas - a přesto nám zůstal zvyk, že mu večer čtu já. Máme oblíbené knížky - Roald Dahl, děti z Bullerbynu, teď se smějeme u Kapitána Adorabla. V mém okolí jsem ale asi jediná, známí na mě koukají trochu divně, že už to není miminko. To není, je to jinak šikovný a samostatný kluk.
Taky mám syna 4 roky, skoro 5, u sebe na uspávání. Přijde mi to naopak pěkná věc trávit takto čas se synkem. Zasmějeme se, přečteme pohádky, knihy co má rád jen syn komiksy, i zazpíváme, co nás napadne. Kecáme.
Znala jsem to taky. Můj otec mi každý den před spaním čítával pohádky, třeba až do 12ti letech, bylo to skvělé. A moje babička mě ke knížkám taky vedla přes postel, podobné zážitky, veselé. Ona měla ještě různé hlavolamy připravené a takové básničky i přisprostlé, tak se mi to líbilo ještě v puberťe. Moc ráda na to vzpomínám.
V okolí to neznám, ale jistě je nás víc, co čteme.
@kacz Čteme denně, a to máme děti 10 a 8
je to pro nás příjemný rituál a rozhodně ho budu udržovat, dokud se mi děti nevysmějou
.
@Čajíček1980 píše:
Brzo.Asi od dvou let.Ale naše děti byly z těch klidnějších, co poslouchaly.
Moje mladší dítě 5 let mi to bojkotuje a dělá bordel. Vydrží v klidu, když mu vypravim příběhy o autech. To zase nebaví tu starší.
@kacz Nejstaršímu synovi je čerstvých 7 let. Číst umí, ale ještě ne tak, aby to pro něj byla odpočinková činnost. Beletrii si sám ještě nečte, spíš encyklopedie. Před spaním čteme denně a zatím mě vůbec nenapadlo, že bychom s tím měli končit. Oba nás to baví.
U nás se četlo dětem asi od 1,5 roka. Nejdřív leporela. A nikdy neměly dost, opravdu už od mala je knihy zajímaly. Dneska čteme na 2×. Variantu pro starší a pro mladší a chvilku mě vždycky ve čtení nejstarší vystřídá 🙂 Dětem je 8,6 a 3. Jsou to krásné společné chvíle, máme je rádi.
Dite v prvni tride kolem Mikulase uz hezky cetlo, takze jsme to stridali. Vetu ja, druhou ditko a pak nekdy po prvnim pololetnim vyzu uz mi cetlo jen dite. Nemuselo cist odpo v ramci delani ukolu a naopak se tesilo na vecer na spolecne cteni…