Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak se a vás obracím z otázečkou
malý 16 měsíců nikdy nebyl nijak nemocný do roka asi jednou rýma, po roce střevní chřipka ,ale teď po vánocích zánět průdušek, chřipka a střevní chřipka.
Od jeho 8 měsíců chodím do práce ,mám to štěstí,že je nemámánek,prostě mamka jde do práce řekne pápá a vůbec mu nevadí,že mě 12 hodin nevidí,hlavně že jsem u ranního probuzení a u uspávání. S každým druhým by klidně odešel, je veselý batole, vydží si sám hrát i 30 min .
jediný na co je citlivka od narození je moje nervozita,jakmile jsem jen trošku nervozní malej to pozná a je protivnej, řve a řve u ničeho nevydží se vším hází - a to doopravdy od porodnice .jakmile jsme byla v pohodě malý spal a smál se,jakmile jsem byla trošku nervozní malje plakal, zvracel a nejedl a nespal. Nikdy jsem si na něm zlost nevybila , vždy i když to bylo těžký jsme se snažila na něj být hodná,nikdy ho od sebe neodháněla.
No a k problému teď okolo vánoc a s nástupem novýho roku je toho v práci trošku víc + jsem musela azřídit jisté soukromé nepříjemné věci. je pravda,že jsem přepracovaná podrážděná a ve stresu , týden dopředu zjišťuju,že budu mít v práci jen jeden den v týdnu volna ( počítám i pohotovosti kdy jsme sice doma,ale musím být na telefonu a připravená kdykoliv do práce jít ) když mám jen chvilku dělám si doma věci do práce ,čtu co musím atd. Od tý doby co jsem v tomhle stresu malej začal hodně marodit jedna nemoc střídá druhou . Doma sjem všechno projela savem , ani já ani muž nejsme nemocní, nikam do dětského kolektivu teď nejde ,aby nikoho nenakazil . minulý týden měl chřipku + teploty, dneska zase začal zvracet a má průjem . Protože není náchylný k nemocem napoadlo mě jestli ty jeho nemoci nemůžou být spíš psychické. Ze mě cítí,že jsem nervozní a tak je nervozní i on . Jinak spolu trávíme tak 3 dny celé , 2 dny tak půlku a 2 dny mě vidí jen ráno a večer / v týdnu . Přes den co jsem doma si spolu hrajeme , vaříme … Není to tak že ho dám do postýlky a já pracuju , je prostě se mnou,když už je něco neodkladného co musím udělat na PC sedí mi většinou na klíně nebo vedle na zemi a hraje si .
A teď k otázce je možné že by nemoce mohly být spíš psychické ? nebo si tímhle obdobé musí prostě projít kadé dítě .
Pro moralistky - od únara jsme na 2 měsíce doma,prto tolik teď pracuju abych nemusel anic dodělávat v těch 2 měsících .
skoro bych to tak viděla.
Ale když se to v únoru zklidní, už bych to neřešila.
Navíc lítaj bacily, takže je to jedno k druhýmu.
Stres se na mě projeví naprosto stejně + děti to přejímají ze mě. Takže máme za sebou 1,5 měsíce kašlů, rým, dutin, zvracení a průjmů a velmi dobře vím, jak se cítíš…
![]()
peggy.sl píše:
Nebyl malý očkovaný v 15ti měsících Priorixem??
teprve půjdeme na očkování
tetma píše:peggy.sl píše:teprve půjdeme na očkování
Nebyl malý očkovaný v 15ti měsících Priorixem??
My jsme se po něm nemohly z nemocí vyhrabat půl roku. ![]()
Stres je taky možná příčina, děti jsou jako radar. ![]()
Podle homeopatu detske nemoci odrazeji prave treba psych.problemy u rodicu..
Ano, věřím tomu, že tj psychické a pokud je citlivější, tak může tak reagovat.
Je to tak, v podstatě sis odpověděla sama. Děťátku chybíš a tvou nervozitu a stres taky pociťuje. Z toho pramení dětská nejistota, stres a oslabení imunity..a pak jedno s druhým…
VŠECHNY NEMOCI JSOU OD NERVŮ!!! Tím tě nechci strašit, ale říkám to, co se mi v poslední době potvrdilo nejen na mně samé, ale i na dětech a na mně blízkých osobách. A není doktor, který by ti tohle vyvrátil. Moje dcera byla do 3 let zdravá jak řípa. Nikdy ani nezakašlala, stýkali jsme se s dětmi, kterým teklo z nosu, kašlaly,blinkaly atd. a naše malá NIC. Pak nastal zlom - stěhování, rozvod atd atd… a malá je už víc jak půl roku na hromadě a nemůžeme se z nemocí vyhrabat. Každičká sebemenší virózka v ní vyvolává astmatické záchvaty, má kožní problémy, střevní atd..... Tělu stačí, že se imunita oslabí a pak chytá vśechno, co kolem lítá. A k oslabení imunity přispívá i psychická nepohoda. Nejsem doktor, ale měla jsem potřebu ti odpovědět, když ses narovinu ptala. Já jsem přesvědčená o tom, že člověku, který je po psychické stránce v pohodě, se hůř onemocní, než člověku, který na tom psychicky není zrovna OK.
Tak džím palce, ať je malý zdravý a ať se ta únorová změna na něm nepodepíše v tom smyslu, že si zvykne mít maminku měsíce doma a pak bác! Aby nebylo hůř!!!
holky děkuji za odpovědi
no stresem to možná bude, i když náš malý je dneska docela v pohodě v noci zvracel několikrát a od rána je zas spokoený mimčo ,tak uvidíme ceo z toho vyleze, příští týden musíme nějak přežít a pak už bude jenom dobře
, nn on se mnou frut taky nebude nastupuju do nemocnice a tam kam jdu mají děti zákaz.Dotoho bebudu ve stavu kdy s ním budu moci být 24 hodin, takže so určitě nezvykne