Docházka do školy, krácení úvazku atd.

Anonymní
31.7.25 14:33

Docházka do školy, krácení úvazku atd.

Ahoj, je to předčasné, ale už přemýšlím, jak budeme vodit děti do školy. V kolika letech začaly vaše děti chodit samy? Od kdy se tak s tím dá počítat? :think: My chodili hned, ale byla jiná doba… Holky to budou mít cca 1km s přechodem dost rušné silnice bez semaforu. Já mám pracovní dobu 6-14:30. Manžel je zatím na HO, ale 100% flexibilní taky není. Jinak jsme na maloměstě, vše rozumně dochozí. Moji rodiče jsou dost staří a bydlí relativně daleko, tchyně je slepá, takže pohlídá u sebe, ale nikam nedojde. Trochu mě to stresuje, přemýšlím, jestli výhledově ponížit úvazek, a jestli spíš abych chodila později ráno nebo byla k dispozici brzo odpoledne na vodění po kroužkách. Naše město nepovažuji za úplné bezpečné, potuluje se po ulici kde kdo, feťáci a tak.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8835
31.7.25 14:47

Nejstarší chodi sam od třetí tridy, prostřední postupně začínal ted v druhe, od září bude chodit taky sám. Prvnacku budu samozřejmě vodit. Ale u nas se jedná jen o cestu zpět, do skoly chodíme vsichni spolu, protože ja tam pracuju. Takže ja budu „vodit do skoly“ asi i devataky :mrgreen: my to mame kousek, pres dvě silnice, ne uplne hrozné, ale ráno kolem skoly ten provoz proste je. Jsme malé město, které povazuju za poměrně bezpečné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3159
31.7.25 14:57

Můžeš si aspoň posunout ranní začátek práce na dobu, kdy dáš děti do družiny? A odpoledne to samé, v družině do doby, než je někdo vyzvedne.. podle mě stačí první dva ročníky, naše třeťačka a druhačka už chodily letos spolu ráno i po obědě, ta mladší tedy trávila hodinu v družině, než ji starší vyzvedla po svém obědě. Neměla jsem strach, starší nosila mobil a vždy se hlásila cestou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snopy123
31.7.25 15:03

Mně ta pracovní doba přijde úplně super. Pokud končíš ve 14.30 h tak kroužky odpoledne stíháš v pohodě ne?
A ráno ať zajistí dítě manžel.

• Citovat
  • Upravit
Snopy123
31.7.25 15:05

Jinak u nás ráno chodí sami už prvňáci. První jsem vodila přes přechod, pak už chodili sami. U školy teď u přechodu stávají hlídky, aspoň co vím. Neni to i u vás? U nás tam stoji jen 7.15-7.40 h nebo tak něco … A hlídá provoz a pouští děti.

• Citovat
  • Upravit
2811
31.7.25 15:20

Jiná doba je možná v tom, že jsou rodiče úzkostní. Párkrát jí ráno chlap doprovodí a ona to zvládne. Nebo nebydlí v nějakém vedlejším domě nějaké starší dítě? Že by vám mohlo za pár korun vodit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77130
31.7.25 15:24
@Anonymní píše: Více

manžel ráno, ty odpoledne, pracovní dobu máš luxusní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101869
31.7.25 15:41

Jinak moje jezdily uz v prvni tride sami, cca od jara, ne porad, ale když jsem byla v kacelari, tak ano, pri ho jsem je vozila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36068
31.7.25 15:45

Vždyť to máte ideál. Ráno manžel, ty odpoledne plus družina, ta bývá ráno i odpoledne.
Naše nejstarší chodila sama ze školy už v první třídě. Ale jsme na vesnici s malým provozem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14730
31.7.25 17:11

Souhlasim, ze pracovni dobu mas luxusni. Jinak u nas chodi samy do i ze skoly cca od rijna prvni tridy. Ale skolu maji cca 700 m od domu, jednou prejdou velmi malo frekventovanou silnici. Ale vetsinou je vozim autem, kdyz vezu nejmladsi do skolky. Jinak u skoly vzdy od cca 7:30 do 8:00 stoji mestsky policista, ktery dohlizi na bezpecnost deti. Moje deti tedy tento prechod nepouzivaji, chodi z jine strany.

A tedy i kdybyste meli prechod se semaforem, tak to neni zaruka bezpecnosti. Moji dceru v 5,5 letech srazilo na prechodu u skoly auto, kdyz prechazela na zelenou. Rozhledla se, auto videla, ale bylo vic nez 50 m daleko a ona nepoznala, ze jede moc rychle. Ja jsem si dost jista, ze kdyby ten prechod byl bez semaforu, tak by ji to auto nesrazilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4398
31.7.25 21:00
@Yasmen píše: Více

Pred triceti lety jsme hravali vybijenou na ulici. Dnes se neda pred domem ani zastavit a vylozit nakup, protoze si kazdej jezdi autem snad i do popelnic. Takze za nas urcite nemusel byt strach, ze by nas srazilo auto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.7.25 21:02
@Snopy123 píše: Více

Tak to bylo u nás skoro celou školkovou docházku. Do školy syn od 3. třídy sám, bus za rohem a zast. u školy s bezpečným přechodem hlidaným často i m. policií. Školka ve stejné budově jako ZŠ, já byla tu 1. třídu (a díky covidu i většinu 2.) syna ještě doma na RD s dcerou, pak vypravoval manžel oba. Od té 3.uz kluka jen posadil na bus, když pršelo, jeli společně, když ne, vozil holku na své koloběžce a u školy se sešli - než to objel autobus, byl tam taky. Pak dostal kluk mobil, protože často samozřejmě musel 1 z nás zůstat s dcerou doma když nemohla do školky, tak aby se mohl ohlásit že dorazil do školy. Když mu nejel 1 bus, měl i jiné možnosti. Někdy chodili s klukama domů pěšky nebo šel ke kamarádovi. Ale oni měli spoustu kroužků v družině až do té 4. třídy. Někde na vesnicích, v okolí je klasická družina třeba jen do 2. Pak školní klub s možností kroužků. Ale co vím od známých z těch menších obcí, tak děti od 3. třídy chodí samy i na kroužky mimo školu přes půl obce. Tady v centru města začal syn na mimoškolní kroužky jezdit sám od 4. třídy, měl klíče od bytu, já dělala dlouho 6.30-15 protože školka byla 6.30-16 a 30 min MHD. Až poslední rok chodila do jiné co byla blíž a jela 6-16.30, protože to začalo být víc na mně i ráno díky změnám v mužovo práci. Do školy jsem ji proto dala taky abych to měla po cestě do práce a co nejblíž pak i na vyzvedávání. Občas ji muž ráno vzít zvládne že nemusí se mnou před 7.,ale často to řešíme operativně ze dne na den. Syn šel stejně na 8G, takže ve škole se mi ani nesešli, aby ji vodil on, a ani jsem si to po něm do 12 let nelajzla chtít při tom provozu co tu je. Jsou od sebe 3 zastáv. MHD, tak třeba za rok si to umím už představit, že by ji 1-2× týdně vyzvedl a chodili by na kroužek společně.

• Citovat
  • Upravit
32925
31.7.25 21:29

Je to různé. Mně se po pololetí první třídy mladšího ( starší byl o rok výš) narodilo mimco, takže jsem děti už jen vyprovázela k autobusu s mimcem v nosítku a potom jsem se na ne už jen dívala z okna k cestě, pod domem je blba zatáčka, nebezpečná, když divočí a nerozhlédnou se. Jezdili jednu zastávku a pak šli jen rovně ke škole s dalšími dětmi. Policisté bývají jen na začátku roku.
U nás jsou děti, které vodí rodiče několik let, jiné, které chodí samy od 1. třídy a další, co ve 3. třídě napřed odvedou sourozence do školky a potom jdou do školy.
U vás bych byla pro to, aby manžel ráno odváděl a ty vyzvedávala.
Můj muž má stejnou pracovní dobu jako ty. Já mám na 8. Zkráceny úvazek, většinou v 15h vyzvedávám já. Ale když po práci někam potřebuju, tak vyzvedne on. Máme teda předškoláka, ale za rok to bude stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.7.25 22:12

Od října na první třídy, srpnové dítě s odkladem. Pražské sídliště, nějaké běžné přechody. Nejdřív jezdila na koloběžce, 1,7 km, po pár měsících se rozhodla radši jezdit autobusem (dvě zastávky). Bylo to bez problémů. Věděla jsem, že do silnice nevletí a s cizím neodejde, byla jsem tedy i celkem v klidu.

Párkrát řešila nějaký problém typu „na mé cestě je výkop / velký pes / nesympatičtí výrostci“, vždycky to prostě obešla. Taky se stalo, že nasedla do špatného busu, na další zastávce prostě vystoupila a vrátila se zpátky. Objektivně, mně to prostě nepřijde nebezpečné, vždyť jsme tahle pár desítek let zpátky chodili všichni. A třeba v devadesátkách byla kriminalita VĚTŠÍ než dnes.

Teď půjdou do první třídy její dva sourozenci, předpokládám (tedy oni s tím tak počítají) že budou chodit od začátku spolu. Jsou sehraná skupinka.

Prostřední dítě ještě do školy nechodí, půjde teď, ale párkrát jsme si ho poslali autobusem - jeden rodič ho na bus posadí, druhý ho v cíli vyzvedne, případně jsme ho poslali někam dojít - jeden ho vyšle, druhý ho v cíli přebere, nejdelší cesta měla asi kilometr, tady přes sídliště.

Nejstarší byla letos tretacka a cestou ze školy letos ještě brala petiletou sestru ze školky (obě to hrozně chtěly), v součtu to budou tak dva kilometry chůze. Že bych třeba třeťáka nepustila ani samotného do školy (pokud tam není nějaká speciální okolnost, třeba že jezdí metrem a přestupuje), to si neumím představit.

• Citovat
  • Upravit
2811
1.8.25 06:23
@e008 píše: Více

Rodiče dnešních deti chodili do zakladky okolo roku 2000. To uz bylo aut spousta přeci. To nejsou žádný 70. léta… to samý třeba narkomani, bezdomovci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin