Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Já teda neplánuju být zavřená doma-ono se říká, že se to týká dětí do tří kil, když už má nad tři kila, tak klíďo, ale pod tři kila stejně nikoho z porodky nepustí, nebo?
Na procházky jsme normálně chodili - to je snad zdravé pro matku i dítě. Návštěvy k nám - ano - úplně zdraví. My na návštěvy ne. Nákupní centra, větší obchody, autobusy, vlak - nene. Na konci jsem musela na třídní schůzky ![]()
Pod 3 kila z porodnice poušti normálně, a vím, ze segra i s téma malyma byla venku a neřešila to.
@blecha72 píše:
Jsem si myslela, že šestinedělí je období, kdy se regeneruje tělo matky. To s kojencem nesouvisí.
přesně tak
šestinedělí neznamená nechodit šest neděl s miminem ven, nevím kde na to zakladatelka přišla
![]()
@pajaaja Šestinedělí se snad „drží“ co se sexu týče. Není od toho sedět zavřená doma s dítětem.
Pokud se maminka cítí dobře, může dělat, co libo. Na procházku jsme šla hned druhý den po návratu z porodnice, po nákupech asi po dvou týdnech, na návštěvy jsme jezdili skoro každý víkend, jinak by mi doma hráblo.
@Hadí ocásek píše:
Já teda neplánuju být zavřená doma-ono se říká, že se to týká dětí do tří kil, když už má nad tři kila, tak klíďo, ale pod tři kila stejně nikoho z porodky nepustí, nebo?
Nedonošenci se pouští, když mají 2,5 kila. Syn byl donošený, při propuštení z porodnice 2,53 kg a pediatra nás hned hnala ven. ![]()
@Hadí ocásek pusti. Nas taky pustili. A ven sme chodili, kdybych mela cekat az bude mit 3kg tak se zblaznim.
Nemysl, já šla hnedka ven…návštěvy chodila cca od 3 týdne, jako bejt doma zavřená 6 tejdnů, tak mě hrábne ![]()
@Hadí ocásek my šli z porodky a děti měli kolem 2,2 kg
ale rodili jsme 34tt, to bysme se načekali do 3 kil.
Jinak ze začátku k nám na návštěvy mohla jen rodina, kamarádi až tak po 14 dnech. Ven jsme ale chodili (srpen). Do nákupáku s dětma až po prvním očkováni na půl roce. Ale já se bála víc tím, že byli nedonošení.
Ja nevim jestli se to moc nehroti. My sme od prichodu z porodnice chodili ven, 3kg jeste nemel, a to sme jezdili i mhd, pac se nam rozbilo auto. Do obchodu sme taky chodili. Navstevy prijmame. Je mu mesic a delam vse jako driv. Jen v mhd a obchodech je korba zakryta plinou.
@Hadí ocásek pustili nás s 2,2kg, nebyla pro ně podstatná váha, ale to, zda naskočila laktace a začel přibírat.
I když byl takhle malinký, tak jsme ven šli druhý den k doktorovi, bylo skoro 30st a přišlo mi to s kočárkem mnohem snesitelnější než rozpáleným autem. Na malý nákup jsem chodila taky, na ten větší do kauflandu apod až kolem měsíce dítěte.
Tak jak se tu píše, šest neděl je pro regeneraci matky. Podle mě nejen sex, ale i imunita aby opět naskočila do starých koleji a pod. To jsem já dodržovala. Blízké návštěvy k nám ano, ale my prakticky nikam a ani já sama. Ale u nás to bylo i mým psychickým stavem.
Otázka toho, kam může novorozenec není o šestinedělí, spis o tom, jak se tak male dite dostava z případných nemoci. Takze ven se za pěkného počasí může urcite hned. To jsme chodili taky i než mala nabrala tři kila. Ale třeba obchoďák podle mě nestojí za ten risk, tak male dite se dost blbě popasuje i s blbou rýmou, natož s něčím horším. Na druhou stranu ale je třeba rozumne, ofouknout ho může i v tom kocaru nakonec, takze spis bych volila takovou nějakou střední cestu.
Muzu se jeste ja privtirknout s otazkou, prosim? Cekame behem par dni taky prvni miminko. Na jak dlouho jste poprve sli s miminkem ven? Navic me vrta hlavou, ze 3.5. mame obrovskou oslavu v dome rodicu - ma tam byt cca 30 lidi a ja si nejsem jista, jestli je dobry napad tam jit s tak malym miminkem - aby na nej kazdy slintal a tapkal. Termin mam 16.4.. Nebo jen prehanim a jsem hysterka? ![]()
@Fiorenka Šla jsem na tak dlouho, na jak dlouho jsem se já po císaři cítila (takže asi 20-30 min okolo baráku). Dítěti to bylo šumák, chrápal.
Na oslavu bych klidně šla za předpokladu, že tebe a mimino příbuzenstvo nechá v klidu a budou zdraví. To znamená, že budou respektovat neňuchnání se s miminem, pokud si to nebudeš přát, nechají tě v klidu nakojit, nechají mimino spát jak bude potřebovat (ne že ho budou chtít za každou cenu vytaj´hovat spící z kočáru a tahat jak kočka koťata), že budeš moct si někam zalézt nebo prostě odejít, až toho budeš mít dost.
To ale musíš posoudit sama, jak máš rodinu a přátele „normální“.