Dohoda o provedení práce - příjem?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
DĚKUJI, JIŽ TO MÁM VYŘEŠENO, BYLO TO JEN KRÁTKODOBÉ -TED JIŽ ZASE PRACUJI NA PLNÝ UVAZEK.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prosím ještě,, mám totaz..netýka se mě ale známych..
Pokud někdo pracuje na HPP a přitom pracuje ještě na dohodu, lze z dohody žádat o celkové vrácení sražené daně..? prohlášení bylo podepsáne jen u HPP,,plat nedosáhl ani 5000 měsíčne..
Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to nemůže nikdo vědět. Záleží na celkových příjmech, odpočtech a slevách, zda bude nebo nebude něco vráceno.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Omlouvám se, že vpadám do diskuse, ale určitě mi zvládnete poradit. Mateřská mi skončila a jsem již 6.měsícem vedená na ÚP. Klasický zaměstnanecký poměr, dle představ, se mi nedaří najít. Mám možnost pracovat na dohodu o provedení práce a zcela jistě by byl výdělek vyšší jak 10.00Kč (bohužel prozatím nebude tak vysoký, abych si mohla otevřít ŽL). Dohodu by se mnou sepisoval člověk, který podniká právě díky ŽL (tedy žádné s. r.o.). Má otázka spočívá v tom, co vše si budu muset zajistit, odvádět, platit? Bere se tato dohoda do oficiálního příjmu? Tedy lze na základě příjmů z dohody žádat např. o úvěr, hypotéku? Je možné mít sepsané např. tři dohody s různými subjekty? Předem velmi děkuji za odpovědi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nejaktodopadne Budeš se muset odhlásit z ÚP, protože nejde být v evidenci a zároveň pracovat na DPP. Pokud bude výdělek vyšší než 10 tis. Kč měsíčně, tak sociální a zdravotní odvede zaměstnavatel. Pokud by byl výdělek v některém měsíci nižší, musíš si sama zaplatit zdravotní pojištění. U zaměstnavatele můžeš podepsat prohlášení poplatníka (tzv. růžové prohlášení) na základě, kterého ti bude uplatňovat daňové slevy. Na DPP můžeš odpracovat max. 300 hodin ročně pro jednoho zaměstnavatele. Můžeš mít současně DPP u dalších zaměstnavatelů. Je to normální oficiální příjem, ale u nějaký větších úvěrů nebo hypotéky asi nebude moc relevantní, vzhledem k tomu, že u DPP ti může zaměstnavatel dát výpověď bez udání důvodu s 15denní výpovědní dobou, takže se to nedá brát za moc stabilní příjem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš Moc děkuji za odpověď. Odvod pojištění platí tedy i pro živnostníka? Může to chtít po mě? Ovšem pokud by chtěl úhradu po mě, můžu si rovnou otevřít ŽL. 300 hodin, to není moc… Neexistuje ještě jiná cesta? Jiný druh smlouvy? Napadá mě smlouva o spolupráci, ale tam ty podmínky budou zřejmě podobné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nejaktodopadne zivnostnik je zaměstnavatel jako každý jiný. Před dvaceti lety jsme taky podnikali jako fyzická osoba a měli zaměstnance na HPP i brigadniky na DPP. Když chce zaměstnance, musí se registrovat na OSSZ, na ZP a taky na FÚ - k dani ze závislé činnosti a k dani srážkové. Odvody co bude platit za tebe coby zaměstnavatel po tobě nemůže chtít.
Limit 300 hodin na dpp se běžné obchází. Buď tím, že se buď stanoví vyšší hodinová mzda, takze např je ve smlouvě nebo mzdovem výměru uvedeno: pracovní doba 25 hod mesicne, hodinová mzda 500 kč.
Nebo se uvede měsíční mzda napr 12000 kč, a : „pracovní doba nepřesáhne 25 hodin měsíčně“.
Minimální pojistné u zdravotního pojištění se počítá z minimální mzdy a ta je letos 12200. Takze pokud budeš mít DPP a z ní příjem 10000, zaměstnavatel ti strhne 1500 daň, ale pojištění řešit nemusi a ty si z těch 8500 čistého zaplatíš ještě zdravotní pojištění.
Kdyz budeš mít z dpp např 11000, strhne ti zaměstnavatel pojistné na zdravotní pojištění počítané z 12200 (letošní minimální mzda), sociální pojištění a daň. Další částku na soc a zdr pojištění odvede on za tebe - protože u příjmů přes 10000 musí
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nejaktodopadne Ten živnostník bude normálně tvůj zaměstnavatel, takže mu z toho plynou všechny povinnosti jako zaměstnavateli. Reálně část nákladů na pojistné nese zaměstnanec a část zaměstnavatel, vše odvádí zaměstnavatel (pokud překročíš těch 10 tis. na DPP, jinak by sis zdravotní musela platit sama), nic víc po tobě chtít nemůže. Kromě DPP je ještě DPČ, na tu můžeš pracovat max. v průměru 20 hod. týdně, pojistné se odvádí od 2500 Kč. Obecně dohoda oproti pracovní smlouvě pro tebe jako zaměstnance není z dlouhodobého hlediska výhodná. Jednak je tam to omezení počtu hodin, takže pokud ti to má nahradit plný úvazek, tak to nejde. A dále z dohod neplyne nárok na dovolenou, může tam být problém s nemocenskou, celkově máš jako zaměstnanec malou ochranu oproti prac. poměru. Kromě těch dohod je možnost té pracovní smlouvy nebo spolupráce na živnost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš Děkuji za upřesnění
Vím, že dohoda o provedení práce je pro mě dlouhodobě nevýhodná, ale jiné řešení jsem nenašla
Bohužel práce na hlavní zaměstnanecký poměr není a úřad práce po mě začíná dost šlapat. Nerada bych se dostala do situace, kdy se budu muset nechat zaměstnat za 15.000Kč hrubého a ještě dělat něco, co mě nebude naplňovat:-( Proto mě napadla možnost využít práce na dohodu (dohody), zapracovat se a následně si otevřít ŽL a firmě (firmám), pro které bych pracovala, vystavovat faktury. To můžu ve chvíli, kdy se dostanu reálně na výdělek 30.000Kč/měsíc, abych mohla z částky zaplatit pojištění, daň a zbylo mi více, než bych dostala k výplatě na klasický zaměstnanecký poměr. Ovšem to je můj cíl a zároveň přání. Praxe může trochu váznout ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit