Domácí večerní kaše

Napsat příspěvek
Velikost písma:
664
11.6.13 22:00

@aiko24 Já jsem ještě malé nedala lepek (trochu si s ním vlastně nevím rady). Zatím mám v plánu právě tu pohanku lámanku, jáhly, rýži a chci koupit ovesný vločky ještě. A jak vaříš z obilí? Já jsem dost samouk, všichni kolem mě kupujou skleničky, vaří instantně a tak se nemám moc koho ptát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Everyone
12.6.13 07:20

@Gonyosoma Ahoj, já dělám malý klasickou krupicovou kaši. 250 ml vody, lžíci krupičky, povařím 3minuty, pak přidám 7 odměrek sunaru.. To býlo do lahve, teď dělám hustší ze 150ml vody na lžičku.

• Citovat
  • Upravit
2659
12.6.13 10:08

@Gonyosoma Taky ještě lepek nedávám, chci ho zavést až po roce - nepovažuju ho za nějak prospěšný, tak myslím, že není kam spěchat. Zatím dávám jen různé druhy rýže (bílou kulatorznnou, basmati, parboiled (je šetrně loupaná, takže si zachovává víc vitamínů a minerálů než bílá rýže, a přitom je dobře stravitelná jako bílá), hnědou, trochu rýže natural - je hůř stravitelná) a jáhly, teď budu zavádět kukuřičnou krupici - polentu a pak pohanku lámanku. A kaše doplňuju o trochu quinoy nebo amarantu, to jsou takové skoro-obilniny, které obsahují spoustu super látek, třeba amarant má hodně železa. Ovesné vločky osbahují látku podobnou lepku a často i stopy lepku, tak ty chci zavést až pak po roce. Podle mě dítěti nevadí, že jí pořád to stejné, dřív jedlo šest měsíců jen MM a bylo spokojené :-)

Kaše vařím tak, že dám večer nebo ráno namočit obilí (např. rýži s trochou quinoy) a pak to v té stejné vodě uvařím a přidám trošku oleje (střídám kokosový, lněný, sezamový, dýňový, olivový). Když vařím jen obilnou kaši, tak dám poměr obilí ku vodě tak 1:10 a nechám všechnu vodu vyvařit - ale taky záleží, jak chceš kaši hustou, já jsem se začátku dávala hodně řídké, aby neměl syn zácpu. Ale většinou vařím kaši se zeleninou, takže dám vody víc, když to začne vařit, tak přidám nakrájenou zeleninu a vařím dokud to není hotové :) odhadem tak 15 minut (záleží na zelenině a obilnině). Pak to rozmixuju nebo rozmačkám (spíš teda mixuju, aby to bylo líp stravitelné) a přidám trošku oleje. Na jednu porci dávám tak lžíci suché obiloviny a trochu zeleniny. Nebo můžeš zeleninu zvlášť osmahnout na oleji a podusit a nebo napařit a přidat, ale je to složitější, takže já většinou na večerní kaši zeleninu uvařím s obilím a na oběd ji napařím nebo podusím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
664
12.6.13 10:54

@Martina.ova Díky, krmím lžičkou, lahev zatím vůbec nemáme a nechybí nám. UM dávat nechci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
664
12.6.13 10:56

@aiko24 Děkuji za vyčerpávající odpověď! Máme asi podobný pohled na „věc“ :-) Podívám se znovu do zdravé výživy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí