Vysoká škola 10 let po maturitě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10
6.2.21 18:58

@prejeta_zaba to mas naprostou pravdu! Muj problem je ten ze prave nevim co studovat :zed: ekologie me zajima, jazyky mi jdou a psyhologie fascinuje. Ale presne ja rikas- je to zavazek na roky, no :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
6.2.21 19:14
@Zori22 píše:
@prejeta_zaba to mas naprostou pravdu! Muj problem je ten ze prave nevim co studovat :zed: ekologie me zajima, jazyky mi jdou a psyhologie fascinuje. Ale presne ja rikas- je to zavazek na roky, no :?

Pokud ti jdou jazyky, zdají se mi z toho výčtu nejpraktičtější.

Pokud ti teda fakt jdou, ne žes měla z angličtiny jedničku, ale sotva si objednáš zmrzlinu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
6.2.21 19:17
@Zori22 píše:
@Kazimíra Olejovka mas zkusenosti s touto skolou?:-)

ano, mám…bohužel

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2653
6.2.21 19:22

No a jaky jazyky umis? Na komunikativni urovni? Anebo chces zacinat nejakej zgrubtu? To taky lze na vs, ale musis pocitat s tom, ze studium bude dist intenzivni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
6.2.21 19:25
@Zori22 píše:
@prejeta_zaba to mas naprostou pravdu! Muj problem je ten ze prave nevim co studovat :zed: ekologie me zajima, jazyky mi jdou a psyhologie fascinuje. Ale presne ja rikas- je to zavazek na roky, no :?

Já nějak nechápu, proč? Chceš změnit obor? Nebo je to jen pro tvé sebeuspokojení? Protože studovat jednoduchou školu typu UJAK je ti k ničemu. Papír z UJAKu si dáš na dno šuplíku. Pokud tě zajímá psychologie, tak čti odborné knihy, čti knihy o ekologii…jdi na jazykový kurz a udělej si certifikát. Vše lepší, než titul jen tak ze špatné školy. No a pokud tě nějaké téma zajímá, tak se nauč na přijímačky a jdi do toho, třeba se dostaneš - ale budeš muset makat. Protože zatím mám pocit, že něco chceš vystudovat, je ti jedno co, ani nevíš, co by to mělo být, ale zároveň tak moc studovat nechceš, protože hledáš jednoduchou variantu. Já měním obor, učila jsem se několik měsíců na přijímačky, makám jak ďas a letos státnicuju. Obětovala jsem mnoho času, který jsem mohla věnovat rodině…ale studuji, co mě baví a co chci dělat. A nechápu, co je za problém, že jsi 10 let po SŠ…schopnost učení se nemění…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2813
6.2.21 19:26
@Waterpower píše:
Neco jednoducheho, jako psychologii, tos me pobavila :lol: :potlesk:

Tak psychologie není zrovna z těch těžkých oborů. :nevim: Ale je pekelně těžké se na ni kvůli vysokému přetlaku dostat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2356
6.2.21 19:37

@Bábrdl @kalie @Zori22 Jazyk, jako obor na VŠ opravdu není o učení se slovíček, ale do detailů historicky vývoj, morfologie, syntax, odlišnosti…a to vše klidně v portugalštině. Ale jako ve výsledku ti to nic nedá, pokud se nechceš zabývat výzkumem nebo to učit. Pokud umíš jazyk dobře, překládat nebo pracovat v zahraničí můžeš i bez toho a učit se základy můžeš v jazykovce. :nevim: Na takové pro zábavu studium bych si zvolila nějakou fildu, historii, nebo třeba politologii, klidně i tu ekologii…a uvidíš, jestli ti to za to stojí. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2653
6.2.21 19:39

@prejeta_zaba a to nekdo tvrdil, ze to je o slovicjach? Ja sveho casu tez na ff studivala jazyk, takze vim, o co jde. A jednoduche to neni, o tom zadna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6942
6.2.21 19:46

A není lepší si nejdřív rozmyslet, jaké chceš mít uplatnění a pak teprve řešit školu, jestli vůbec nějakou potřebuješ? Dělat jednoduchou školu jen kvůli papíru je docela k ničemu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
6.2.21 19:47
@prejeta_zaba píše:
@Bábrdl @kalie @Zori22 Jazyk, jako obor na VŠ opravdu není o učení se slovíček, ale do detailů historicky vývoj, morfologie, syntax, odlišnosti…a to vše klidně v portugalštině.

Neříkej :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: To je pro mne skutečně nová informace :lol:

Proto jsem se jí ptala, co si představuje pod termínem „studovat jazyky“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2356
6.2.21 19:52

@Bábrdl @kalie :lol: Tak sorry jako. Z vašich pár vět nepoznám, jestli ten obor znáte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44214
6.2.21 19:55

Na psychologii je velký nával. Humanitní vědy nejsou jednoduché, to je všeobecný mýtus, ale není to tak. Chce to jen jiný typ paměti a jiný typ myšlení. Ne všichni to dokážou ocenit, exaktních věd a odborníků v nich si společnost všeobecně váží víc.

Každopádně nikdy není nic ztraceno. Začala jsem studovat víc jak 10 let po maturitě. Před tím jsem teda dělala dva pomaturitní kurzy na celoživotku, takže jsem byla v kontaktu s oborem a mozek jsem měla nastartovaný na učení.

Spíš přemýšlej, co Tě baví a jak se chceš v budoucnu uplatnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3462
6.2.21 20:09

Proč chceš studovat ekologii? Jsi dobrá v chemii, biologii, statistice?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
6.2.21 20:49

A máš třeba trochu šajna, co ty tvoje vybraný obory vlastně obnášej, jaký je pracovní uplatnění, a co by tě eventuálně po promoci čekalo? Ono totiž obory, který jsi tu vyjmenovala, jsou sice relativně zajímavý na studium (i když co si budem, i nejzajímavější obor se studiem dost zprotiví), ale ta práce je pak brutál. Psycholog, než může psychologovat po vlastní ose, stráví ze zákona asi 10 let na praxi (teď střílím trochu od boku, přesný čísla neznám) za minimální peníze, vystudovaný jazykovědci dost často učej na základce nebo na gymplu, chceš být úča?

Jako nejdřív se odpíchni od toho, jakou práci bys ráda dělala, a tomu přizpůsob eventuální studium. Obráceně to končívá dost značnou frustrací, kdy po x letech studia člověk zjistí, že jím vystudovaný obor stojí za houno, a co pak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3004
7.2.21 14:17

@Pears206 Souhlasím. Hodně lidí si myslí, že humanitní/socialnevedni obory jsou brnkacka, ale na objem znalosti, když to chce člověk umět a dělat dobře, je to šílené a logické myšlení musí mít člověk i humanitne/socialnevědně vzdělaný.

Zakladatelko, jestli ti jde o titul, tam bych se na to vykašlala. Sice v inzerátech dost často chtějí VŠ vzdělání, ale ne jakékoliv, ale relevantní k pozici, a dnes je velmi žádané spíš ekonomicje/technické vzdělání.
Jestli už práci máš a chces mít titul pro titul, tak mě to přijde zbytečné. Tituly mají v účtě dnes možná tak starší doktoři nebo právníci nebo lidi na malomestech.
Taky výběr těch oboru mi přijde jako dobrá střelba, ekologie je dnes módní. Jazyky to nechápu, co bys s tím prakticky chtěla dělat. To je lepší se naučit jazyk doma sama. Stejně tak učit se psychologii jen kvůli titulu mi přijde zbytečné plýtvání časem. Odbornou psychologickou literaturu si najdeš obvykle na stránkách školy a číst si ji můžeš doma ze zájmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze