Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Ahoj holky,
na podzim čekáme první mimčo a začala jsem se zajímat o kočárky. Nečekala jsem, že výběr je tak obrovský, tak jsem se snažila pročíst všechny možné recenze i diskuze, ale mám v tom akorát velký zmatek. Proto se obracím na vás. Prosím o doporučení kočárku na vesnici, s nímž jste spokojené a o tipy, co by ještě kočárek měl/neměl mít a co je zbytečné. Pro přehlednost jsem svoje poznatky rozdělila do bodů ![]()
1. Budu jezdit po polních a lesních cestách, ale i po asfaltkách, tak pořád nevím, jestli čtyřkolku s pevnými nebo otáčecími aretovacími koly, nebo jestli se na to hodí i trojkolka. Navíc bych potřebovala, aby kočárek projel v pohodě ve sněhu. Kočárek by měl tedy dost vydržet.
2. Chtěla bych asi dvoj/trojkombinaci (někdo radí koupit dva – hluboký a sportovní, ale nevím…
), co by aspoň trochu houpala a byla odpružená.
3. Hluboká nástavba by měla mít hlavně velkou korbičku (aby v ní mimčo bylo co nejdéle) s polohovacími zády a super by bylo i odvětrávání.
4. Sportovní verze by měla být kvalitní a dostatečně prostorná (prý u těchto kombinací je většinou hluboká verze fajn, ale sportovní už mizerná nebo naopak). Měla by se dát polohovat do lehu a super by byl i nánožník na zimu.
5. Důležitá je taky výška – mám přes 180 cm a nechtěla bych se u kočárku hrbit ani zakopávat o brzdu nebo cokoliv jiného.
6. Taky bych chtěla, aby se kočár dobře udržoval – aby se dalo skoro všechno vyprat nebo vyčistit. No a prostorný košík by taky nebyl k zahození.
7. Jo, ještě cena – buď koupím nový tak do 12 tis. nebo klidně ojetý, ale kvalitní.
Na netu jsem koukala na různé značky a líbí se mi třeba Roan Marita, Inglesina Magnum, Tako Baby Heaven, Acoustic, Firkon Verano/Vario Long, X Lander XA, Peg Pereno GT3 a další.
Moc všem děkuji za jakoukoliv informaci a postřeh.
Jako hluboky by se mohl hodit nejaky od Bebecaru treba stylo at - ac ma 4 velka kola, jsou i otocna. sportak se da koupit zvlast pozdeji, pokud bude vyhovovat.. korbu ma velkou dost myslim.. http://www.bebecar.cz/…o_el_at.html
na mimibazaru jsou kolem 3tis pouzite.. ![]()
asi by poslouzil i Mutsy Urban rider, tam teda neni velka a polohovaci korba ![]()
Tak já mohu ke kočárku říct jen to, že za mne rozhodně nafukovací všechny 4kola. Sice bydlím ve městě, ale přírody je tu opravdu hodně. Lesní cesty můj obyč. kočár vyjel bez problému vše, Kámošky ten co má vepředu menší otočná kola se zasek při kdejakém drnu(i když kola zablokovala aby se netočila) tak to nebylo nic moc. No a když napadlo hodně sněhu tak i mě se jezdilo vesměs těžko-bo košík byl nízko a nevyhrnutej chodník jsem vlastně košíkem vyhrnovala, ale podkala jsem kámošku s trojkolkou a říkala, že v létě super, ale ve sněhu zatrest. ![]()
Rozhodně doporučuju zajít do prodejny kočárků a ke každému si stoupnout a povozit si ho.
Mam na vesnici porizeneho Roana Marita. Poridila jsem ho kvuli hluboke korbe. Podle recenzi co jsem si nasla. Poridila jsem ho z druhe ruky.Ale budu pak ve trictvrte roce prcka porizovat trojkolku Quinny nebo babyjogger pac zase tyhle dva splnuji pozadavky na sportak. Rozhodla jsem se to udelat takhle nebot zadny kocar neni idealni. Takze spis doporucim provest to takhle.
A stema dvema otocnyma koleckama se pry spatne jezdi v zime ale i na vesnici nic moc… ![]()
Ja jsem mela uplne stejne pozadavky jako ty, jen mam 160 cm, takze tu vysku neposoudim:) Jezdili jsme s Inglesinou Magnum a absolutni spokojenost. Mala v hluboke korbe do 9ti mes, projel absolutne vse.
S cenou se myslim i cca vlezes, ale nebala bych se koupit i jety, jsou to fakt kvalitni kocary.
Ahoj, my máme kočárek od firmy Kaitex, čtyři velká nafukovací kola a jsme naprosto spokojení, malá se narodila v lednu a do toho sněhu byl naprosto super. Korbička je taky dost velká.
@kattkka píše:
Mam na vesnici porizeneho Roana Marita. Poridila jsem ho kvuli hluboke korbe. Podle recenzi co jsem si nasla. Poridila jsem ho z druhe ruky.Ale budu pak ve trictvrte roce prcka porizovat trojkolku Quinny nebo babyjogger pac zase tyhle dva splnuji pozadavky na sportak. Rozhodla jsem se to udelat takhle nebot zadny kocar neni idealni. Takze spis doporucim provest to takhle.
A stema dvema otocnyma koleckama se pry spatne jezdi v zime ale i na vesnici nic moc…
Ja jsem to Magnum pak taky prodala a sportak koupila Teutonku. Jak pise Katka, na sportak uz ma pak clovek jine pozadavky a proste jeden kocar oboji nesplni.
Ted mame na Teutonce podvozek Mistral, takze dve predni otocna a jako da se - ja jsem chtela sportak spis uz univerzalni, jezdime dost i do mesta a na normalni cesty, s malym mimcem jsem tak nevyletovala a jezdily jsme jen u nas na lonte. Nicmene dve otocna kola opravdu neni podvozek uplne idealni na kazdodenni kroseni terenem.
Udělám ti moje subjektivní zhodnocení ![]()
Roan Marita - ano! do tohohle kočárku bych šla, do terénu je parádní! mám podobný a jsem maximálně spokojená.
Inglesina Magnum - může být, ale podle mě přestřelená cena - to už raději ten Roan
Tako Baby Heaven, Acoustic - ne, příjdou mi moc těžkopádné a u baby haven to odpružení nic moc. Celkově Taku nevěřím
Firkon Verano/Vario Long - možná, líbí se mi ale ten sporŤák nic moc
ale jako korba super, nicméně pružení menší než Roan
X Lander XA - ne ne ne ne! I když se to tvrdí není odpružený skoro vůbec! do terénu nebrat, navíc korba je menší
Peg Pereno GT3 - do trojkolky bych nešla, nepříjde mi stabilní - na všech kolech možná ale když budeš zadní kola zvedat na hroudách tak to na tom jenom kole pěkně lítá!
Za mě - šla bych do Roanu nebo Firkonu a rozhodla se podle pocitu. Jestli chci „starší“ styl tak Roan a jestli modernu tak Firkon ![]()
Měla jsem úplně stejné požadavky jako ty, po cca půl roce načítání diskusí, recenzí a studování parametrů jednotlivých modelů jsem si vybrala I´coo Peak Air.
Malému jsou teď 4 týdny, takže jsme zatím vyzkoušeli pouze hlubokou verzi, a to k naprosté spokojenosti. Dnes jsme drandili po louce i lesní cestě přes kořeny a výmoly a byla jsem ráda za bytelnou konstrukci a kvalitní odpružení, synek si hověl jako v bavlnce. Na to jaký je to tank vypadá ale elegantně a i ve městě s ním naděláme parádu. Jen cenou se bohužel nevejde do tvých požadavků, my za něj dali cca 18 tisíc
ale třeba bys sehnala nějaký z druhé ruky. Tak snad jsem trochu pomohla… ![]()
Já mám zkušenost s x-landerem XA a řekla bych, že by mohl odpovídat Tvým potřebám - co nemá je velká polohovací korbička. Měla jsem průměrně velké dítě, takže jsem korbičku ještě dobu používala místo cestovní postýlky, ale jelikož už chtěl vidět ven, šel poměrně brzo do sporťáku (naležato s tím, že jsem ho v případě potřeby mírně přizvedla stejně jako by jsi to udělala v polohovací korbičce). Neměli jsme žádnou závadu a to jsme kočár nešetřili, v lese jsme byli každou chvíli, a ocenila jsem, že jsem ho dokázala celý rozebrat a vyprat. Naopak bych raději o chloupek uzší podvozek - když jsem spíše výjimečně zajela do města, musela jsem někdy hodně přesně najíždět do dvěří (ale zase o to je ten kočárek stailnější). Určitě si vytipovat dva tři kočárky a pak vyzkoušet v prodejně. Tak šťastný výběr ![]()
Ja mam kocarek Roan Marita a jsem velmi spokojena. Ma nafukovaci kola, krasne peruje a ma na dnesni pomery ohromnou korbu. Musim rict, ze se mi i velmi libi, je urcen spis vyssim lidem, manzel (190cm) si ho pochvaloval. Tim, ze je velky tak se hur sklada do auta (jezdim denne, tudiz dost telocvik) a po zime mi zrezly kolecka. Cena za novy (trojkombince) je prizniva…pred 3mi lety asi 12tisic. Jsem s nim spokojena. Nejlepsi je to ale vyzkouset v obchode.
@Becky00 : jde videt ze jsi s trikolkou nejela.Peg perego GT, quinny speedi, baby jogger patri mezi nejkvalitnejsi a nejstabilnejsi trikolky a do terenu jsou fakt super i do snehu ale musi se zaaretovat kola. Povest nestabilnich trikolek kazi ty levne. Takze to je opravdu velkej mitus.Jen pro informaci. ![]()
@kattkka píšu že na všech kolech dobré, ale zkus zvednou zadní dvě a udržet ho jednou rukou
to prostě nejde
musíš ho balancovat, to je fyzika. Jinak proti nim nic nemám, jen možná bude potřeba zvedat kola v poli. A to bude problém ![]()
Já jsem měla pro malou Roan Maritu a byla jsem s ní naprosto spokojená, hlavně jsem byla ráda za prostornou korbičku… jezdila jsem s kočárkem jak na vesnici, tak i ve městě, v obchodech a neměnila bych… ![]()
Ahoj, taky bydlím na vesnici a po poli teda nejezdím, takže mám čtyřkolku s předními otáčecími koly, sněhu je u nás v zimě požehnaně, takže na tohle bych doporučila kočárek s velkýma kolama.
Jinak sousedka jezdí lesem i polem jak zběsilá, má veliký miminko a kočárek tenhle: http://www.kocarky-tako.cz/…-01-187.html# a nemůže si ho vynachválit. Malej je v něm spokojenej, je hluboká verze je fakt prostorná, její malej se v něm i přetáčí, to by v tom našem nešlo ![]()