Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@JaanaT píše:
Dobrý den, mohu se zeptat, koupila jsem si vitamín D3, nevím jestli můžu psát značku, tak ji raději nepíšu, chci se zeptat je to pro dospělého, obsahuje 1000 IU…, má se brát 1 denně, na netu jsem našla, že max množství je 1000 - 2000 IU takže max 2 tablety denně, zarazilo mne, že jsem na internetu teď narazila na jinou značku než mám a ta obsahuje 4000 IU, to se smí? Tak si říkám, jak to tedy je? Dekuji
no tak můžeš brát obden, vitamin D se dá brát klidně 1× týdně, i 1× měsíčně. Dospělí když berou z nějaké indikace vigantol tak většinou 1× týdně 14-30 kapek.
4000IU bych denně nebrala, pokud nemáš nějaký deficit, což asi nemáš. Ale třeba 2-3× týdně v pohodě. Já zrovna přemýšlím, že si napíšu Axonii 30000IU, bere se 1× měsíčně.
@Barfiy píše:
Tak si pilulku rozpulis anebo si vezmes jednu tabletu za tydenProc by se to nesmelo
Vitaminem D se tezko predavkujes
déčkem se zrovna předávkovat dá, ale muselo by se to brát dlouhodobě ve vysokých dávkách. Ale 4000IU denně je vysoká dávka, to bych dlouhodobě nebrala, spíš tak 2-3× týdně.
@Barfiy ja polykam uz pres rok vic vitaminu a decko jsem si zaradila ted nekdy v unoru a od ty doby jsem zas zdrava bez viroz a nachlazeni
takze za me budu brat klidne do konce zivota. A vzhledem k tomu ze jsem kancelarska krysa tak to Decko hold denne neni zas tak silena predstava.
Paní Lucka1111 - děkuji za odpověď, jen mi to zarazilo, že u volně prodejného doplňku stravy je v příbalovém letáku 1× denně (u toho s 4000IU), já mám tedy doma tu (1000IU), tak snad to někomu neublíží kdo si koupí to s vyšším IU a bude brát dle návodu, já si totiž čtu raději příbalové letáky, tak jsem se v tom trochu pitvala.
Podle me se 4000 IU denne predavkovat neda, to by musela hodne dlouho, rok, polykat treba 10000 IU denne, no da se udelat krevni test na hydroxyvitamin D
Dostatek je v rozpeti: 75 - 250 nmol/l
Naše rodina bere už dlouhou dobu Biomin, ale máme D3 Extra ten kombinujeme s K2, skvěle se doplňují, a ten D3 máme jednou týdně a stačí to hladina v krvi se krásně upravila a na imunitě je to znát. Tobolky jsou veganské, což mi moc vyhovuje, mám ráda věci bez zbytečných chemických látek.