Dotaz na pohovoru, který Vás překvapil?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Bude to mimo tvůj dotaz, omlouvám se. Ale ptali se mě na bakalářskou práci a studium. Studovala jsem něco dost specifického a v té firmě mě velice překvapilo, že jsem jim měla „hodit“. Měli pravdu, i když jsem znalosti ze studia nevyužila až tak moc. Ale bylo to velmi milé ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak taky nevím, jak to chodí. Pohovorů mám za sebou asi 5 a vždy byly jiné, specifické.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Aries6 píše: Více
Děkuji za reakci.
Mohu se zeptat, v čem byly specifické?
- Citovat
- Upravit
Pohovor záleží kdo ho vede a co hledají.
Pokud je to specifický obor, budou chtít znát tvé znalosti, možná duvod odchodu ze zamestnani a více se zaměří zda jim můžeš být k něčemu.
Někde formou ústního přezkoušení ci nějakého,,testu,,. To bývá jde je důležitý jazyk.
Jednou padli i otázky jak bych reagovala v určite situaci.
Pokud se jedná o nějakou obycejnejsi pozici, kterou může dělat každý druhý, tak spise se orientují že ti popisou pozici, pozitiva, ptají se na zkusenosti, zjišťuji co vše jsi ochotná dělat.
Celkove je to spíše takový pokec zda si sednete, zda oni splňují co říkají v inzerátu a zda jsi ochotná dělat co vyžadují a umíš to.
Me třeba překvapilo, že se občas zeptali na konkretni koníček, nebo dany kdo mě přijímal se zastavili nad městem z kterého pocházím. Prostě je upoutalo bud neco neobvyklého nebo něco k čemu sami měli blízký vztah a zabralo to i pulku času, takže tam vzniklo i jakoby příjemné spojeni.
Jo a jednou se mi snažili vnutit myšlenku, že jsem spatne pochopila inzerát a ze jejich práce je úplně něco jiného než si představuji a co dělám nyní ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mně se jednou personalistka zeptala, proč ráno vstávám
. To mě lehce zaskočilo. Bylo mi jasné, na co se ptá, ale odpovědět jsem podle toho nechtěla. Byl to pohovor na vyšší pozici v rámci společnosti, kde pracuji. Takže jsem to moc neprožívala a odpověděla více méně tak, jak jsem chtěla. Ideální to určitě nebylo.
Může se stát, že po tobě budou chtít řešení nějaké modelové situace, záleží, kam se hlásíš.
- Citovat
- Upravit
Já za poslední rok měla 3 pohovory - vše v novém oboru po 20 letech praxe a 2× jsem práci dostala, jednou skončila ve 4tém kole. Za mě dokonalá příprava a co nejvíc vědět o firmě, kam jseš, o oboru do kterého jdeš. Kromě toho, abys byla připravena na běžné modelové HR otázky (minimálně si dopředu promysli v čem přesně budeš pro ně přínosem), tak si určitě připrav tvoje otázky i pro ně. Jak něco dělají, jak u nich řeší nějaký konkrétní problém. Nejlépe najít nějaký problém, který mají, když ne u nich přímo, tak kvůli situaci na trhu…, zeptat se jak to řeší, připravit si návrhy. Všude se taky ptali na nějaké modelové situace, jak bych něco řešila nebo jak jsem něco řešila v minulosti. Rozhovory s HR byl většinou takový spíše orientační, pozdější rozhovory s příštími nadřízenými byli mnohem podrobnější. Poslední rozhovory s nejvyšším vedením byli v pohodě, většinou se ptali na úplně jiné věci než související přímo s pozicí až na jednoho, který mě doslova griloval a je mi docela jasný, kdo ze všech zúčastněných mě tam nechtěl
. Jednou mi taky dali dělat test. Ale připravené otázky přímo pro ně a vědomosti o firmě a o lidech s kterými mluvím podle mě udělali zásadní rozdíl. I když záleží vše určitě i od firmy a pozice, na kterou se hlásíš.
- Citovat
- Upravit
A pokud to je po RD, tak pokud to jde, nepřiznat to. U mě to naštěstí šlo. Hledala jsem po 4 letech doma s dětmi. Kdybych řekla, že hledám práci po 4 letech doma, jsem si jistá, že na pohovor mě ani nezavolají… Bohužel, ale je to tak.
- Citovat
- Upravit
Můžu ti říct, jak je to u nás. Velkej mezinárodní korporát. Máme tu vlastní a obrovský HR oddělení a k tomu vyloženě tým recruiterů/náborářů. Každý liniový manažer je v roli hiring managera. To znamená, že má svého recruitera, kterému zadá pozici, popis pozice a ideálně představu o ideálním zaměstnanci. Pak to nechá na recruiterovi.
Já to mám nastavené se svou recruiterkou tak, že mi posílá cv a já si vyberu. Úplně ji extra nevěřím, takže nechci aby dělala předvýběr beze mě. Podle mě je nesmysl i nějakej telefonickej rozhovor před pohovorem, to jsme taky škrtly. Ale jinak je to překvapivě doporučovanej způsob. Tam se tě typicky ptaj na finance, na tvoje očekávání a představěj ti roli. Nicméně recruiteři o tý roli prakticky nic neví, neber to na 100%.
A co se týče pohovoru, tak já osobně nemám ráda takové ty behaviorální otázky, takže jsme to taky vyškrtly. Nicméně opět je to u nás doporučovaný způsob. Takže můžeš čekat dotazy, jako: jestli jsi měla nějaký těžký úkol, kdy a jak si se sním popasovala. Co tě v práci nejvíc baví. Jak si stanovuješ priority. Kdy naposled si řešila nějaký konflikt a proč a jak si sw tak zachovala.
Pak samozřejmě nějaké relevantní dotazy k pozici, k softwarovým dovednostem, k praxi, k normám. To co vyloženě souvisí s agendou.
A ke konci organizační záležitosti, jako je datum nástupu, představa o mzdě, a pro mě je důležitý i místo bydliště. (Jakmile mi někdo déle dojížděl, tak do roka skončil)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Leontodon píše: Více
Já jsem přišla o práci po rozvodu s manželem, neb jsme měli společnou firmu. Co mi radíte? Určitě se budou ptát, rozvod tedy zatajit také?
- Citovat
- Upravit
Jasně, zapřít svoje děti
A když budou nemocné brát si ještě dovolenou ne…
Jaké si to lidi udělají, takové to mají. Tohle je opravdu moudrý přístup teda ![]()
- Citovat
- Upravit
@Badboda nikoho nezapírám.
Pravda je taková, že na děti se ptát ani nemají. A hlavně tě nejdřív na pohovor musí pozvat že jo, tak proč se odstřelit hned na začátku a na žádný nejít. Bohužel realita je taková, jaká je…
@Anonymní píše: Více
Po rozvodu si umím představit, že to je těžký hlavně psychicky. Radila bych se hlavně zkusit dát do pohody - pokud to jde. Na pohovoru určitě nevytahovat nic osobní. Nic jim po tom není a vypadá to špatně. Soustředila bych se hlavně na to, jak působit sebavědomě. Projít si všechny požadavky a najít něco, co s tím souvisí a dělala jste. I kdyby jenom okrajově a nepřímo. Mě tohle třeba fakt pomohlo se sebavědomím, když jsem si to takhle poskládala. Když si tak člověk vše sepíše - i schopnosti, které lze použít a pak si promyslí všechno, ne jenom takové ty přímé dovednosti, pak podle mě i na pohovoru působí úplně jinak. Taková příprava pak trvá dýl, ale aspoň mě osobně se fakt vyplatila. Pak mi myslím taky hodně pomohl dobře udělaný profil na linkedin. Ten jsem si udělala ne podle toho, co je za mnou, ale podle toho, na jakou pozici se chci dostat.
- Citovat
- Upravit
Pravda je taková, že na děti se ptají. Co uděláš? Půjdeš je udat na inspektorát práce? S tvým přístupem těžko. Realita je, že děti se rodily a rodí. Už jen v životopise přece musíš mít 4 roky díru, pokud si tam něco nenalžeš.
- Citovat
- Upravit
Docela zajímavé články mají zde: https://www.welcometothejungle.com/…a/candidates
Jinak mě extra nic na pohovorech nepřekvapilo, měla jsem načteno, na co se personalisté ptají. I tak jsem ale ne vždy odpověděla vhodně, což mi došlo až zpětně.
Akorát na jednom pohovoru mě překvapili s otázkou, zda se v příštích 3 letech nechystám odejít na mateřskou. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jdu poprvé na pohovor a nejsem nejmladší
Byla jsem 20 let v jedné práci.
Vůbec nevím, jak to dnes chodí.
Zajímá mne, co Vás překvapilo či jaký měl průběh Váš pohovor.
Moc děkuji..