Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Barush nevis jak ty studie probihaly? Me by zajimalo, jak se to zjisti, ze plodu neco vadi, nedokazu si to predstavit…
Nevím já to nestudovala, ale určitě bude na internetu dost odkazů
This is an old study*, and small, but it is case-controlled. New information about risk from ultrasound raises similar concerns.
The research was published in Canadian Medical Association Journal.
Thirty-four practitioners identified 72 children aged 24 to 100 months who had undergone a formal speech-language evaluation and were found to have delayed speech of unknown cause by a speech-language pathologist.
And what did they find?
RESULTS: The children with delayed speech had a higher rate of ultrasound exposure than the control subjects. The findings suggest that a child with delayed speech is about twice as likely as a child without delayed speech to have been exposed to prenatal ultrasound waves (odds ratio 2.8, 95% confidence limit 1.5 to 5.3; p = 0.001).
CONCLUSION: An association between prenatal ultrasonography exposure and delayed speech was found. If there is no obvious clinical indication for diagnostic in-utero ultrasonography, physicians might be wise to caution their patients about the vulnerability of the fetus to noxious agents.
It would be difficult to replicate this now because scans are so common we lack a control group.
Ultrasound is a wonderful technology and we should not hesitate to use it when there is a clinical indication for it. But there is an accumulation of evidence warning us we should use it only when necessary.
*Campbell JD, Elford RW, Brant RF. Case-control study of prenatal ultrasonography exposure in children with delayed speech. CMAJ. 1993 Nov 15;149(10):1435-40.
Jo to jsem cetla ze ultrazvuk muze skodit ale byt v nejistote zda vše uvnitr probiha tak jak má taky neni nejlepší.
V každé poradně se ultrazvuk dělat nemusí (já např. měla poradnu hned týden po 1. a 2. screeningu, takže to mi v poradně UTZ nedělali, paní doktorka řekla že miminko se kontrolovalo před týdnem na odborném pracovišti tak to není třeba).
Jinak do každé poradny nosím moč, měří mi tlak, sděluji váhu a ptají se na otoky.
Krev mi brali dvakrát (při potvrzení srdeční akce kompletní odběry (K0, KS + Rh, biochemka, pohlavní choroby a možná ještě něco.. musela bych mrknout do papírů) a potom krevní odběr k 2. screeningu ![]()
Ať těhotenství prosperuje a miminko pěkně roste! ![]()
@Barush dík - 72 dětí není teda moc průkaznej vzorek, ale je to zajímavý ![]()
Mně vyhovovaly tři screeningy plus kontrolní utz v nemocnici když se něco dělo, je super mít tuhle možnost, ale na každé poradně to taky považuju za zbytečný.
Ahojky, některé (asi vesměs soukromé) kliniky nabízejí i nadstandartní balíčky v těhotenské poradně.. Já si třeba zaplatila za 1000 kč utz na každé kontrole (je to prý cca 10 kontrol do porodu)a vždy se tedy na každou kontrolu těším až bobka uvidím
Utz je rychlý, omrknem srdíčko a někdy uděláme fotku, ať bobka moc nedráždíme. Ale vždy jsem o 100% klidnější když ho vidím, že se hýbe a srdičko bliká. Přeji hodně štěstí ať je těhu v pořádku
![]()
Mám dotaz. Jak jste řešila hlídání malého dítěte když jste byla znova těhotná a poradny byli pouze ráno? Ptám se ohledně toho, že manžel si odmítá vzít volno v práci aby dcerku pohlídal a já jsem proti tomu nechat dvouleté dítě samotné doma. Už hledám i jiného doktora, ale zatím jsem neuspěla.
@prdolkaprdolka volno si brát nemusí, nech mu u doktora potvrdit propustku
@prdolkaprdolka píše:
Mám dotaz. Jak jste řešila hlídání malého dítěte když jste byla znova těhotná a poradny byli pouze ráno? Ptám se ohledně toho, že manžel si odmítá vzít volno v práci aby dcerku pohlídal a já jsem proti tomu nechat dvouleté dítě samotné doma. Už hledám i jiného doktora, ale zatím jsem neuspěla.
Me zaujala veta"já jsem proti nechat dvouleté dítě samotné doma". Zo jako jde? To snad ne. No to by me ani nenapadla tato možnost!
Vem dcerku s sebou. Je to naprosto normální…
@mamina89 tak to bylo myšleno nejspíš ironicky, a vzít dítě do poradny není naprosto normální, moje doktorka to netoleruje
@ka2ka ještě, že nemám tvoji doktorku
, chodím do poradny většinou večer, ale dva dny před Vánoci mě objednali na ráno a chlap si volno fakt vzít nemohl. Nikoho jiného poblíž nemáme, dcera šla semnou mudra neřekla půl slova.